Δεσποτόπουλος στο Νewsbomb.gr: Οι εξελίξεις στο Κόσοβο πηγή ανησυχίας για όλα τα Βαλκάνια

Για τις εξελίξεις στο Κόσοβο μίλησε στο Νewsbomb.gr ο διεθνολόγος Αλέξανδρος  Δεσποτόπουλος

Aνησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στο Κόσοβο
Aνησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στο Κόσοβο
A.P
1'

Η δημιουργία κοινής διασυνοριακής περιοχής από την Αλβανία και το Κόσοβο, με δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης, εργασίας και εκπαίδευσης κατοίκων των δύο μερών, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για τις επιδιώξεις των Τιράνων στα Βαλκάνια. Το ενδεχόμενο αλλαγής των συνόρων στην περιοχή και η προώθηση της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας δημιουργούν αναστάτωση, όχι μόνο στη Σερβία, αλλά τόσο στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία ότι αναγνώριση του Κοσσόβου ή προσάρτησή του στην Αλβανία μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στάσης του διεθνούς παράγοντα έναντι της Κύπρου. Μεγάλη είναι η ανησυχία και στα Σκόπια, με τους Σλαβομακεδόνες να ανησυχούν για πιθανή αναβίωση αυτονομιστικών τάσεων εντός της αλβανικής μειονότητας.

O κος Δεσποτόπουλος

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η περιοχή αποτελεί την πλέον επικίνδυνη εθνικιστική πληγή των Βαλκανίων. Η γεωπολιτική σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας, με τις πρώτες να έχουν εναγκαλιστεί τα Τίρανα και τη Μόσχα να στηρίζει το Βελιγράδι, εντείνει τις περιφερειακές σκοπιμότητες των εμπλεκομένων πλευρών και απομακρύνει, για την ώρα, την ελπίδα επίτευξης λύσης.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστεί το Κόσοβο ένα χρονίζον δυσεπίλυτο πρόβλημα, όπως συνέβη στην Κύπρο. Σε την περίπτωση αυτή, αυτονόητα θα καθυστερήσει περαιτέρω η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ΝΑ Ευρώπη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κόσοβο: Σκηνικό έντασης με οδοφράγματα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή