Ισπανία: Σκάνδαλο με καλόγρια που κατηγορείται για κλοπή βρεφών

Απίστευτο και όμως αληθινό! Μία ηλικιωμένη Ισπανίδα καλόγρια στην Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη, καθώς κατηγορείται ότι έκλεβε βρέφη αμέσως μετά τη γέννησή τους.
2'

Μάλιστα, στην υπόθεση εμπλέκονται γιατροί, νοσοκόμες και θρησκευτικοί λειτουργοί σε διάφορες κλινικές και μαιευτήρια της Ισπανίας, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν κατηγορίες ότι επί δεκαετίες πωλούσαν βρέφη προς υιοθεσία, αφού προηγουμένως είχαν δηλώσει ψευδώς στις μητέρες τους πως τα παιδιά τους είχαν πεθάνει.

Η είδηση που έχει προκαλέσει σάλο ήρθε στο φως της δημοσιότητας έπειτα εκατοντάδες αγωγές γυναικών, οι οποίες κατήγγειλαν στις Αρχές ότι τα παιδιά τους είχαν εξαφανιστεί προκειμένου να δοθούν σε παράνομη υιοθεσία.

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης, η Μαρία Γκόμεθ Βαλμπουένα, μία καλογραία των Αδελφών του Ελέους, η οποία εργαζόταν στο νοσοκομείο Σάντα Κριστίνα της πρωτεύουσας και ήδη βρίσκεται στην 8η δεκαετία του βίου της, αποτελεί το πρώτο φυσικό πρόσωπο που δικάζεται γι' αυτό το σκάνδαλο.

Ενδεδυμένη το σχήμα του τάγματός της, η κατηγορουμένη αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστή, επικαλούμενη το σχετικό δικαίωμά της.

Το επίσημο κατηγορητήριο εναντίον της περιλαμβάνει τα αδικήματα της παράνομης κράτησης και της παραποίησης εγγράφων, αναφορικά με την υπόθεση, η οποία χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του '80.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο

Έξω από το δικαστήριο βρέθηκε πλήθος από μητέρες, τα παιδιά των οποίων έπεσαν θύματα της καλόγριας. Φωνάζοντας «αίσχος» συγκεντρώθηκαν στο σημείο προκειμένου να εκφράσουν την οργή τους προς το πρόσωπο της κατηγορουμένης. Οι άνθρωποι της Αστυνομίας απομάκρυναν την καλόγρια με αυτοκίνητο από το δικαστήριο, ανοίγοντας δρόμο ανάμεσα στους πολυάριθμους πολίτες και δημοσιογράφους που την ανέμεναν.

Η οργάνωση γονέων και οικογενειών Anadir είχε καταθέσει πάνω από 900 μηνύσεις για κλοπή βρεφών. Οι περισσότερες από τις μηνύσεις αυτές απορρίφθηκαν λόγω ελλείψεως αποδεικτικών στοιχείων.

Όπως τονίζει η ίδια γονεϊκή οργάνωση, η πρακτική αυτή της δόλιας αφαίρεσης βρεφών με την ψευδή αιτιολογία του θανάτου τους κατά τη γέννα --χωρίς ωστόσο να εκδίδεται κανονικό πιστοποιητικό θανάτου, ή να παρουσιάζεται η σορός του μωρού στους γονείς-- χρονολογείται από τη δεκαετία του '40, όταν η τοτινή φασιστική κυβέρνηση, η οποία έκλεβε τα νεογέννητα από πολιτικούς κρατουμένους της ηττημένης Ρεπουμπλικανικής παράταξης στον Εμφύλιο.