Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Το ψυχροπολεμικό κλίμα της διοργάνωσης - Κοινό μέτωπο Πούτιν-Τζινπίνγκ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου αρχίζουν σήμερα, με φόντο μία πρωτοφανή πολιτική αντιπαράθεση με τη Δύση και μία σειρά απο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λόγω της πανδημίας. Με αφορμή τη διοργάνωση, ο Ρώσος πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του που τον υποδέχθηκε σήμερα μίλησαν για κοινό μέτωπο και κατήγγειλαν «την ψυχροπολεμική αντιμετώπιση της Δύσης»
Αρχίζουν σήμερα οι Χειμερινοί Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, εν μέσω επικρίσεων
A.P
7'

Με φόντο τους αυστηρούς ελέγχους για την καταπολέμηση της Covid-19, τα διπλωματικά μποϊκοτάζ της Δύσης και τις ηχηρές καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα, αρχίζουν σήμερα (4/2) στο Πεκίνο οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Το Πεκίνο αποφάσισε ότι κανένα εισιτήριο δεν θα κυκλοφορήσει στο ευρύ κοινό. Μόνο μέλη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος ή το προσωπικό που ανήκει σε εταιρείες που ελέγχονται από την κυβέρνηση έχουν προσκληθεί στη μεγάλη αθλητική διοργάνωση και ακόμη και αυτοί πρέπει να τηρούν ευλαβικά τους αυστηρούς ελέγχους και τους περιορισμούς για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Οι πιο αμφιλεγόμενοι Αγώνες των τελευταίων δεκαετιώνΑ.Ρ

Η απαγόρευση των θεατών είναι μόνο ένα μέρος των αυστηρών μέτρων πρόληψης που εφαρμόζει η Κίνα. Για τις επόμενες 16 ημέρες, οι αθλητές και οι υπεύθυνοι θα κινούνται σε αυστηρά διαχειριζόμενες «φούσκες» σε μία προσπάθεια να σταματήσει οποιαδήποτε εξάπλωση.

«Αγώνες Γενοκτονίας»

Αλλά δεν είναι μόνο ο κορονοϊός που κάνει αυτούς τους Ολυμπιακούς ασυνήθιστους. Υπάρχει αντιπαράθεση σχετικά με το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας. Ανώτεροι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερες από δώδεκα ακόμη κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει οτι δεν θα δώσουν το «παρών» στη διοργάνωση. Οι ηγέτες της Κίνας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης απορρίπτουν το διπλωματικό μποϊκοτάζ ως ανούσια «πολιτικοποίηση».

Δυτικές κυβερνήσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις επικρίνουν έντονα την Κίνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων , από τη δίωξη της μουσουλμανικής μειονότητα των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, μέχρι την καταστολή των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ και τις πολιτικές αυθαιρεσίας απέναντι στο Θιβέτ και την Ταϊβάν. Η Κίνα αρνείται τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά οι ακτιβιστές ονόμασαν τη συγκέντρωση στο Πεκίνο «Αγώνες Γενοκτονίας»

Παραμονές της διοργάνωσης, 243 οργανώσεις ΜΚΟ από όλον τον κόσμο ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να ενταχθούν στο μέτωπο των χωρών που θα μποϊκοτάρουν διπλωματικά τη διοργάνωση.«Μπροστά σε αυτήν τη γενοκτονία και εγκλήματα, πώς μπορούν η ΔΟΕ, οι χορηγοί, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, οι αθλητές, ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη, να παραμένουν σιωπηλοί;» διερωτώνται υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυταρχικοί ηγέτες στη guest list του Πεκίνου

Στο μεγάλο «σόου» της κινεζικής κυβέρνησης, ο Σι Τζινπίνγκ θα πλαισιώνεται από ηγέτες που δύσκολα θα κάμψουν τις ανησυχίες ότι οι Αγώνες ενισχύουν ένα αυταρχικό καθεστώς.Από τους 20 και πλέον προέδρους, πρωθυπουργούς, αρχηγούς κρατών και βασιλείς που θα παρευρεθούν στην Τελετή Έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, περίπου οι μισοί προέρχονται από αυταρχικές χώρες και αρκετές άλλες αναφέρονται ως «υβριδικά καθεστώτα» όπως ταξινομούνται από το δείκτη Intelligence Unit's Democracy 2020 του Economist .

Δημοκρατικοί ηγέτες από τη Σιγκαπούρη, την Αργεντινή, τον Ισημερινό, τη Μογγολία, την Πολωνία και τη Σερβία συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των προσκεκλημένων που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας την περασμένη εβδομάδα.

Θιβετιανός εξόριστος στην Ινδία καίει την κινεζική σημαίαΑ.Ρ

Μεγάλοι απόντες ωστόσο θα είναι οι ηγέτες μεγάλων δημοκρατικών δυνάμεων, καθώς η Βρετανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς είναι μεταξύ εκείνων που θα συμμετάσχουν στο διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επικαλούμενοι το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πεκίνου. Ηγέτες απο τη Νέα Ζηλανδία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Αυστρία, έχουν απορρίψει την πρόσκληση, επικαλούμενοι την πανδημία ή τους αυστηρούς ελέγχους Covid-19 του Πεκίνου.

Αντίθετα, η παρουσία ηγετών οπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο προέδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ,θα στείλει μια εικόνα όχι μόνο της αυξανόμενης απόστασης της Κίνας από τη Δύση, αλλά και ενός αναδυόμενου μπλοκ του Πεκίνου με αυταρχικύς ηγέτες. Αυτή η εικόνα ενισχύεται απο τον θόρυβο γύρω από την επίσκεψη του Πούτιν, το ταξίδι του οποίου στο Πεκίνο συμπίπτει με μία περίοδο αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, με φόντο μία πιθανή πλέον ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η «φιλία» Πούτιν-Τζινπίνγκ

Καθώς οι σχέσεις με τη Δύση επιδεινώνονται, ο Πούτιν και ο Σι Τζινπίγκ πλησιάζουν όλο και περισσότερο, λένε οι αναλυτές. Ο Πούτιν που συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του σήμερα στο Πεκίνο εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, τονίζοντας οτι «Ρωσία και Κίνα αντιτίθενται στην περαιτέρω εξάπλωση του ΝΑΤΟ και στην ψυχροπολεμική αντιμετώπιση της δυτικής Συμμαχίας στις διεθνείς υποθέσεις»

Ο Ρώσος πρόεδρος προηγουμένως είχε δημοσιεύσει επιστολή στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, μιλώντας για τη «νέα εποχή» των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Επεσήμανε επίσης τους αυξανόμενους οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ των γειτονικών χωρών και ανέφερε τα σχέδιά του για μελλοντικές συνομιλίες σε σχέσ με «περιφερειακές και παγκόσμιες ατζέντες» με τον Κινέζο ηγέτη.

H συνάντηση Πούτιν-Τζινπίνγκ στο ΠεκίνοΑ.Ρ

Ο Σι αναμένεται επίσης να φιλοξενήσει διμερείς συναντήσεις και ένα συμπόσιο για να παρευρεθούν αξιωματούχοι -- συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σύμφωνα με το Πεκίνο.

«Δεν είναι δυνατόν οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι δύναμη για το καλό, όπως ισχυρίζεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ η κυβέρνηση που τους φιλοξενεί να διαπράττει σοβαρά εγκλήματα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», λέει η Σόφι Ρίτσαρντσον , διευθύντρια της Human Rights Watch στην Κίνα

Η αντεπίθεση του Σι Τζινπίνγκ

Το Πεκίνο περνάει στην αντεπίθεση με τον προσφιλή του τρόπο. Πέντε λέξεις συνθέτουν το επίσημο σλόγκαν του Πεκίνου 2022: «Μαζί για ένα κοινό μέλλον». Το σύνθημα έχει να κάνει λένε οι διοργανωτές με μία φράση που χρησιμοποιεί συχνά ο Κινέζος προέδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος φέρεται να οραματίζεται κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Το «μότο«» που μοιάζει ειρωνικό εν μέσω της αντιπαράθεσης με τη Δύση, υπάρχει παντού σε αφίσες, σε στάσεις λεωφορείων και σε τοίχους σε ολόκληρη την πόλη, όπως επίσης και σε προπαγανδιστικά βίντεο από κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα βίντεο με τίτλο «Μαζί» όπου χαμογελαστά παιδιά εμφανίζονται να τραγουδούν και να χορεύουν. Δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση της Σιντζιάνγκ - την επαρχία όπου η Κίνα αρνείται ότι διέπραξε γενοκτονία κατά της μειονότητάς των Ουιγούρων.

Ο ηγέτης της Κίνας έχει υποσχεθεί αποτελεσματικούς και ασφαλείς Αγώνες. Από πολλές απόψεις άλλωστε η διοργάνωση θυμίζει... κανονικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η λαμπαδηδρομία αν και «κουτσουρεμένη» έγινε κανονικά. Και οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι εμφανίζονται σε αγαθά ή υπηρεσίες στα καταστήματα.

Είναι η πρώτη φορά ωστόσο που η μεγάλη διοργάνωση ορίζεται τόσο πολύ από τη μεγάλη ρωγμή στην παγκόσμια σκηνή, με την Κίνα από τη μια πλευρά και τις ΗΠΑ από την άλλη. Μέσα στην «Ολυμπιακή φούσκα» οι αθλητές θα προσπαθήσουν απλώς να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, εκπροσωπώντας τις χώρες τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: H κορυφαία αθλητική διοργάνωση στο Ιnfographic του Newsbomb.gr

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Πεκίνο 2022: Σήμερα η Τελετή Έναρξης - Η ώρα και το κανάλι μετάδοσης

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: Αντίστροφη μέτρηση στη σκιά της πανδημίας