Βασίλισσα Ελισάβετ: 70 χρόνια στο θρόνο - Ιστορική μέρα για τη βρετανική μοναρχία
Μια ιστορική ημέρα για την βρετανική μοναρχία η αυριανή αφού η βασίλισσα Ελισάβετ συμπληρώνει 70 χρόνια στο θρόνο. Ένα ρεκόρ που δεν έφτασε ποτέ κανένας από τους προκατόχους της.
Η 95χρονη Ελισάβετ, έγινε βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από δώδεκα άλλων βασιλείων, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, μετά το θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ', στις 6 Φεβρουαρίου 1952, ενώ βρισκόταν με τον Πρίγκιπα Φίλιππο στην Κένυα σε περιοδεία. Μάλιστα τα νέα της γνωστοποίησε ο ίδιος ο Φίλιππος, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών
Όπως έγινε γνωστό από το Μπάκιγχαμ η μονάρχης θα σηματοδοτήσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο ιδιωτικά, χωρίς να τη βλέπει ως ένα γεγονός που χρίζει εορτασμού. Ωστόσο θα υπάρξουν τέσσερις ημέρες εθνικών εκδηλώσεων για να τιμήσουν το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της τον Ιούνιο.
«Ενώ είναι μια στιγμή για εθνικούς εορτασμούς, θα είναι μια ημέρα ανάμεικτων συναισθημάτων για την Αυτού Μεγαλειότητα καθώς η ημέρα σηματοδοτεί επίσης 70 χρόνια από τον θάνατο του αγαπημένου της πατέρα Τζορτζ ΣΤ'», είπε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, ευχαριστώντας την μονάρχη για την «ακούραστη υπηρεσία της».
Να σημειωθεί ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σήμερα κυκλοφόρησαν πλάνα πριν από το ορόσημο της Κυριακής, δείχνοντάς της να βλέπει αντικείμενα από προηγούμενα βασιλικά ιωβηλαία, όπως αυτό που δόθηκε στην προ-προγιαγιά της Βασίλισσα Βικτώρια για τον εορτασμό των 50 χρόνων στον θρόνο το 1887, υπογεγραμμένο από την οικογένεια, φίλους και πολιτικούς.
Δείτε την gallery:
Σύμφωνα με το Reuters ενώ η δημόσια συμπάθεια στο πρόσωπό της παραμένει έντονη, με περίπου τέσσερις στους πέντε Βρετανούς να έχουν θετική άποψη, η ίδια η μοναρχία έχει υποστεί μια σειρά από πρόσφατες κρούσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης στις ΗΠΑ κατά του δεύτερου γιου της, πρίγκιπα Άντριου, που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του θεσμού.
Η τούρτα για το πλατινένιο Ιωβηλαίο και το αστείο στους καλεσμένους της
Μια εντυπωσιακή τούρτα για να τιμήσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, στο πλαίσιο συνάντησής της με μέλη της κοινότητας του Sandringham έκοψε νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου η βασίλισσα Ελισάβετ.
Η 95χρονη μονάρχης παρέθεσε δεξίωση σε εθελοντικές ομάδες, συνταξιούχους και συναδέλφους της ομάδας του τοπικού Ινστιτούτου Γυναικών (WI). Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Ελισάβετ ήταν ιδιαίτερα εύθυμη και μάλιστα αστειεύθηκε όταν προσπάθησε να κόψε την τούρτα λέγοντας στους παρευρισκόμενους: «Εγώ απλά θα βάλω το μαχαίρι...κάποιος άλλος μπορεί να κάνει τα υπόλοιπα!».
Η εκδήλωση στο Sandringham House ήταν η πιο πολυπληθής στην οποία έχει εμφανιστεί η Ελισάβετ μετά από μια δεξίωση στο Κάστρο του Windsor τον Οκτώβριο.
Η αντιπρόεδρος του Sandringham WI, Yvonne Browne, είπε ότι η βασίλισσα, η οποία ήταν γελαστή και αστειευόταν με τους καλεσμένους, ήταν σε «λαμπρή» φόρμα.
«Εβδομήντα χρόνια στον θρόνο δείχνουν ότι η βασίλισσα υπήρξε ένα συγκινητικό παράδειγμα για όλους σε όλα τα κοινωνικά στρώματα», είπε η κ. Browne.
Η Βασίλισσα είναι μέλος του κλάδου Sandringham του WI από το 1943 και πρόεδρος του από το 2003.
Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία γεννιέται
Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία, το πρώτο παιδί του Αλβέρτου, δούκα της Υόρκης (μετέπειτα Γεωργίου ΣΤ') και της συζύγου του Ελισάβετ, δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασίλισσας Ελισάβετ) γεννήθηκε την Τετάρτη 21 Απριλίου 1926 στις 2.40 π.μ., στο σπίτι των παππούδων της στο Λονδίνο, αναφέρει η επίσημη βιογραφία της. Κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, η οικογένεια της συνήθιζε να την φωνάζει χαϊδευτικά Λίλιμπετ. Το ίδιο και ο μετέπειτα σύζυγός της.
Η Μαργαρίτα, η μοναδική αδερφή της Ελισάβετ, γεννήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα Οι δύο πριγκίπισσες εκπαιδεύθηκαν κατ' οίκον, υπό την επίβλεψη της μητέρας τους και της γκουβερνάντας τους, Μάριον Κρόφορντ.
Στη βιογραφία των δύο κοριτσιών που δημοσίευσε λίγο αργότερα, η «νταντά» τους περιγράφει την αγάπη της Ελισάβετ για τα άλογα και τα σκυλιά αλλά και την μεθοδικότητα και την υπευθυνότητα του χαρακτήρα της. Η Ελισάβετ σε ηλικία μόλις δύο ετών είχε έναν αέρα κύρους και αντανακλαστικά που προκαλούν έκπληξη σε ένα βρέφος, σημείωνε και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Η άνοδος στο θρόνο και οι κρίσεις
Ανέβηκε τελικά στο θρόνο το 1952, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της και με το Φίλιππο στο πλευρό της βίωσε κοσμογονικές αλλαγές και οδήγησε τη μοναρχία σε πιο σύγχρονα μονοπάτια, εν μέσω έντονων επικρίσεων για ένα θεσμό που «αργοπεθαίνει».
Έζησε πολέμους και μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις, είδε τα τρία απο τα τέσσερα παιδιά της να παίρνουν διαζύγιο και αντιμετώπισε πολλά βασιλικά σκάνδαλα και δράματα, με αποκορύφωμα το θάνατο της πρικίπισσας Νταϊάνα.
Τελευταία μεγάλη οικογενειακή κρίση πριν από το θάνατο του 99χρονου Φιλίππου, το περίφημο Megxit, η αποχώρηση του εγγονού της Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ από τα βασιλικά τους καθήκοντα και οι κατηγορίες που το ζεύγος εξαπέλυσε εναντίον του Μπάκιγχαμ στην πολύκροτη συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ.
Τα γενέθλιά της βασίλισσας γιορτάζονται δύο φορές το χρόνο λόγω μιας παράδοσης που ξεκίνησε το 1748 ο Γεώργιος Β' εξαιτίας …του άστατου καιρού της χώρας. Ο ίδιος είχε γεννηθεί Νοέμβριο γι’ αυτό και μετέφερε τους εορτασμούς για τα γενέθλιά του σε πιο θερμούς μήνες, παράδοση που συνεχίστηκε.
Φίλιππος - Ελισάβετ: Ένας δυνατός γαλαζοαίματος έρωτας, μία ζωή - Το μυστικό του γάμου τους
Στις κρίσιμες εθνικές στιγμές, στις δημόσιες εμφανίσεις της Βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά και στις ιδιωτικές στιγμές και τις λύπες που βίωσαν σε όλα αυτά τα χρόνια κοινής πορείας, ο Πρίγκιπας Φίλιππος ήταν το alter ego της. Ήταν ο άνθρωπος που ήξερε τη μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία
«Ο Πρίγκιπας Φίλιππος είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που αντιμετωπίζει τη Βασίλισσα απλά ως ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι ο μόνος που μπορεί να το κάνει αυτό» είχε πει κάποτε για τον εκλιπόντα δούκα του Εδιμβούργου ένας βασιλικός συντάκτης. Άλλωστε ο γάμος του Φίλιππου και της Ελισάβετ είχε βασιστεί στον έρωτα. Επέλεξαν ο ένας τον άλλον και κανένας άλλος δε μεσολάβησε γι'αυτή τη σχέση.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δρόμοι τους διασταυρώνονταν, όμως οι φωτογραφίες από τη συνάντησή τους στο Ναυτικό Κολλέγιο Ντάρτμουθ το 1939 αποκαλύπτουν το ξεκίνημα της κοινής τους ζωής. Εκείνο το καλοκαίρι, οι ματιές τους συναντήθηκαν όταν η 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ μαζί με την μικρότερη αδελφή της Μαργαρίτα και τους γονείς τους επισκέφθηκαν το ναυτικό κολέγιο Μπριτάνια.
Εκεί φοιτούσε ο κατά 5 χρόνια μεγαλύτερός της πρίγκιπας Φίλιππος με καταγωγή από την Ελλάδα και τη Δανία, γεννημένος στην Κέρκυρα από τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος και την πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ. Όπως είχε αποκαλύψει η Μάριον Κρόφορντ, νταντά της Ελισάβετ, τα ξανθά μαλλιά και τα γαλανά μάτια του νεαρού άντρα σαγήνευσαν την πριγκίπισσα.
Στο βιβλίο της «The little princesses» η Κρόφορντ γράφει πως ο Φίλιππος ανέβηκε στο γιοτ του βασιλιά για να γευματίσει και η Ελισάβετ…κοκκίνισε. Το ενδιαφέρον της πριγκίπισσας δεν πέρασε απαρατήρητο από τον λόρδο Μαουντμπάτεν, θείο του Φίλιππου, που εργαζόταν για τον βασιλιά. Όμως, ο αρραβώνας άργησε αρκετά, αν και το ζευγάρι κράτησε επαφή μέσω αλληλογραφίας.
Εκείνος και λόγω της οικογενειακής του ιστορίας ήταν ανεξάρτητος, αυτό-δημιουργητος και συναισθηματικά ισχυρός. Εκείνη πάλι είχε μεγαλώσει σε μεγάλο βαθμό πίσω από τα τείχη του παλατιού, προστατευμένη από τον πραγματικό κόσμο. Ο χαρακτήρας της είχε διαμορφωθεί με βάση το αυστηρό πρωτόκολλο, ήταν ντροπαλή και προσεκτική σε κάθε της βήμα. Συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον. Ο εγγονός τους πρίγκιπας Γουίλιαμ είχε συνοψίσει κάποτε το δέσιμό τους, λέγοντας: «Την κάνει να γελάει επειδή μερικά από τα πράγματα που λέει και κάνει και ο τρόπος που βλέπει τη ζωή είναι προφανώς ελαφρώς διαφορετικός από το δικό της, οπότε οι δυό τους κάνουν ένα υπέροχο ζευγάρι»
Ο γάμος που έδωσε λάμψη στη μεταπολεμική Βρετανία
Αν και είχε γνωστοποιήσει τις προθέσεις του νωρίτερα, το ζεύγος αρραβωνιάστηκε το 1947 μετά τα 21α γενέθλια της Ελισάβετ.Ο πρίγκιπας Φίλιππος βοήθησε να σχεδιαστεί το δαχτυλίδι αρραβώνων από πλατίνα και διαμάντια, χρησιμοποιώντας πολύτιμες πέτρες από μια τιάρα που ανήκε στη μητέρα του, την Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας. Λίγο πριν από το γάμο τους, ο Φίλιππος έγραψε στη Μητέρα της Βασίλισσας ότι «ερωτεύτηκε ολοκληρωτικά και ανεπιφύλακτα». Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους στο αββαείο του Ουεστμίνστερ, ενώπιον 2 χιλιάδων καλεσμένων.
Ο λαμπερός γάμος έγινε μόλις δύο χρόνια μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και με τη χώρα να προσπαθεί να συνέλθει από το τραύμα του πολέμου, ο γάμος τους ήταν μια σπάνια στιγμή εορτασμού «μία λάμψη φωτός στον σκληρό δρόμο που διανύουμε» όπως είχε πει τότε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Τον επόμενο χρόνο, γεννήθηκε ο μεγαλύτερος γιος τους Κάρολος και στη συνέχεια η κόρη τους Άννα. Ο πρίγκιπας Φίλιππος προχώρησε γρήγορα στις τάξεις του ναυτικού και η οικογένεια ζούσε στο πλευρό του στη Μάλτα ,ενώ εκείνος υπηρετούσε στο αντιτορπιλικό HMS Chequers του Βασιλικού Ναυτικού.
Η ενθρόνιση και η αλλαγή ρόλων
Την περίοδο εκείνη ο Φίλιππος και η Ελισάβετ ζούσαν μία ήρεμη και σχετικά φυσιολογική ζωή , όπως δείχνουν και τα στιγμιότυπα της εποχής. Ηταν ένα νεαρό ζευγάρι που απολάμβανε ο ένας τη συντροφιά του άλλου και οι δύο μαζί απολαμβάναν τη ζωή σε ένα ζεστό κλίμα μακριά από τα παλάτι και τα βασιλικά καθήκοντα.
Όλα αυτά όμως άλλαξαν στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, με τον πρόωρο θάνατο του Βασιλιά Γεωργίου VI. Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν μόλις 25 ετών και ο πρίγκιπας Φίλιππος 30 ετών.Γνώριζαν φυσικά ότι η πριγκίπισσα προοριζόταν να γίνει βασίλισσα, θεωρούσαν ωστόσο ότι είχαν μερικά ακόμη χρόνια για να ζήσουν τη ζωή τους.
Για τον δούκα, η ενθρόνισή της σήμαινε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες που είχε για μία ένδοξη καριέρα στο Βασιλικό Ναυτικό. Για έναν άντρα που συνηθίζει να διοικεί πλοία, το να υποβιβαστεί ξαφνικά σε έναν υποστηρικτικό ρόλο δεν μπορεί να ήταν εύκολο. Και ας μην ξεχνάμε ότι ήταν η δεκαετία του 1950, όταν ήταν σπάνιο για έναν σύζυγο να περνάει σε δεύτερο ρόλο μετά τη γυναίκα του, σημειώνει το ΒΒC. Για τη Βασίλισσα επίσης, μια νεαρή μητέρα την εποχή εκείνη, ο ρόλος που κλήθηκε να εκπληρώσει από τη γέννησή της, έπρεπε να υποσκελίσει όλα τα άλλα.
Αν η σχέση τους δοκιμάστηκε λόγω της αλλαγής αυτής, δοκιμάστηκε πίσω από κλειστές πόρτες. Ο πρίγκιπας Φίλιππος χρειάστηκε λίγο χρόνο για να ορίσει τον ρόλο του ως συνοδός της συζύγου του. Και το 1956, πέρασε τέσσερις μήνες ταξιδεύοντας σε μακρινά έθνη της Κοινοπολιτείας, γεγονός που οδήγησε ορισμένους να αμφισβητήσουν τη δέσμευσή του στη σύζυγό του.
Αλλά όταν το ζευγάρι βρήκε το ρυθμό του, το πρόγραμμα έμεινε ίδιο και απαράλλακτο για τις επόμενες δεκαετίες. Ο δούκας επέτρεψε στη βασίλισσα να εκτελέσει το ρόλο της ως αρχηγός κράτους ενώ εκείνος ανέλαβε το ρόλο του ως επικεφαλής της οικογένειας.
Στον εξωτερικό κόσμο εκείνη ήταν το αφεντικό - ιδιωτικά όμως οι ρόλοι αντιστρέφονταν. Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν υπεύθυνος για το…μπάρμπεκιου ενώ εκείνη αναλάμβανε το πλύσιμο - όπως φαίνεται σε ντοκιμαντέρ της δεκαετίας του 1960 για τη βασιλική οικογένεια. Παράλληλα τη συνόδευε στις μεγάλες εθνικές στιγμές - κρατικές επισκέψεις, ομιλίες στο κοινοβούλιο, εκδηλώσεις μνήμης, επετείους και ευχαριστίες. Οι μυημένοι έβλεπαν συχνά στα επίσημα βίντεο μία ματιά συγκατάβασης, ένα νεύμα, ένα ζεστό χαμόγελο ενθάρρυνσης μεταξύ τους. Μικρές ιδιωτικές στιγμές ενός ζεύγους που στην πραγματικότητα δε διέφερε και τόσο πολύ από τα υπόλοιπα.
Το μυστικό του πετυχημένου γάμου τους
Ο δούκας ήταν συχνά εκείνος που θα συνομιλούσε με το πλήθος ή τους επισκέπτες, ανοίγοντας το δρόμο ή απομακρύνοντας την αμηχανία, εν αναμονή της άφιξης της Βασίλισσας. Ήταν μία συνήθεια που καθιερώθηκε. Η σχέση τους όμως λειτουργούσε και επειδή περνούσαν αρκετό χρόνο χωριστά ο ένας από τον άλλο.Όπως είχε πει κάποτε ο δούκας: «Το μυστικό ενός ευτυχισμένου γάμου είναι να έχει το ζευγάρι διαφορετικά ενδιαφέροντα».
Η βασίλισσα λατρεύει τα σκυλιά και τα άλογα και ξοδεύει αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο της, παρακολουθώντας τους εκπαιδευτές και τους κτηνοτρόφους της. Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ένας πετυχημένος αθλητής καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του και έδειχνε έντονο ενδιαφέρον για τη λειτουργία των οικογενειακών κτημάτων.
Συχνά θα μπορούσε να τον δει κανείς γύρω από το Windsor Great Park ή το Sandringham. Το 2012, ο πρίγκιπας Χάρι είχε πει για το ζεύγος: «Ανεξάρτητα από το αν ο παππούς μου φαίνεται να κάνει το δικό του πράγμα, κάπως περιπλανιέται σαν ψάρι στο ποτάμι - το γεγονός ότι είναι πάντα εκεί για εκείνη παραμένει. Δε νομίζω ότι η γιαγιά μου θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς εκείνον».
Τα τελευταία χρόνια της κοινής του ζωής
Το 2017 ο Πρίγκιπας Φίλιππος αποφάσισε οτι είχε ολοκληρώσει το έργο του, μετά από χρόνια υπηρεσίας και αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή. Αυτό σήμαινε ότι η βασίλισσα εκτελούσε τα καθήκοντά της είτε μόνη της, είτε υποστηριζόμενη από άλλο μέλος της οικογένεια..
Μέχρι τον Μάρτιο του 2020, ο δούκας συνέχισε τια αγαπημένες του περιπλανήσεις στα βασιλικά κτήματα. Ήταν ένας άντρας που δεν του άρεσαν οι «φανφάρες», και μετά από χρόνια που έπρεπε να ντυθεί, να φέρεται όπως ορίζει το πρωτόκολλο και να κάνει χειραψίες απολάμβανε ιδιαίτερα το διάβασμα και τη ζωγραφική. Το μειονέκτημα είναι ότι ο ρόλος της Βασίλισσας σημαίνει ότι εκείνη έπρεπε να μένει κατά κύριο λόγο στο Λονδίνο και το Ουίνδσορ Χωρίς αμφιβολία η επικοινωνία τους ήταν πολύ συχνή, έμεναν όμως μακριά ο ένας από τον άλλο.
Όταν όμως ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, αποφασίστηκε οι δυό τους να μείνουν μαζί προστατευμένοι στο Κάστρο του Ουίνδσορ, δεχόμενοι τις φροντίδες του αφοσιωμένου προσωπικού τους. Από τον Μάρτιο του 2020, τους τελευταίους μήνες του γάμου τους, λόγω της πανδημίας, πέρασαν περισσότερο χρόνο μαζί από ό, τι θα είχαν κάνει σε άλλες συνθήκες. Μέσα στα όρια του κάστρου, θα είχαν προφανώς ατελείωτες ώρες για να αναπολήσουν τα εξαιρετικά πράγματα που είχαν δει και βιώσει μαζί. Για περισσότερα από 70 χρόνια ο ένας ήταν η σταθερά στη ζωή του άλλου και η Βασίλισσα είναι βέβαιο ότι θα νιώσει με ιδιαίτερο πόνο την απώλεια του πρίγκιπα Φιλίππου. To ίδιο και τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Το «λαβ στόρι» τους δεν ήταν ιδιαίτερα λαμπερό, δεν είχε εξάρσεις και επεισόδια, τουλάχιστον δημόσια, θα μείνει όμως στην ιστορία σαν μία ιστορία ακλόνητης αγάπης και αφοσίωσης στους κόλπους των γαλαζοαίματων.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Βασίλισσα Ελισάβετ: Πρώτη φορά στο Σάντριγχαμ χωρίς τον πρίγκιπα Φίλιππο (pics)