Ζούκερμπεργκ: Εξετάζει το κλείσιμο Facebook και Instagram στην Ευρώπη

Το ενδεχόμενο να κλείσουν το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη, εάν η Meta δεν καταφέρει να επεξεργαστεί δεδομένα Ευρωπαίων σε διακομιστές των ΗΠΑ φαίνεται πως εξετάζουν ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ και η ομάδα του.
O Μάρκ Ζούκερμπεργκ.
2'

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ όπως το iTWire, η εφημερίδα The Guardian και το Side Line Magazine το βασικό ζήτημα για τη Meta είναι οι διατλαντικές μεταφορές δεδομένων, που ρυθμίζονται μέσω της λεγόμενης ασπίδας προστασίας και άλλων μοντέλων που χρησιμοποιεί η Meta για την αποθήκευση δεδομένων από Ευρωπαίους χρήστες σε αμερικανικούς διακομιστές. Οι τρέχουσες συμφωνίες για τη διευκόλυνση της μεταφοράς δεδομένων βρίσκονται επί του παρόντος υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΕΕ.

Μέχρι τώρα, η Meta χρησιμοποιούσε το διατλαντικό πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων που ονομάζεται ασπίδα προστασίας προσωπικών δεδομένων ως νομική βάση για την πραγματοποίηση της διαβίβασης δεδομένων.

Ωστόσο, αυτή η συνθήκη ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020, λόγω παραβιάσεων της προστασίας δεδομένων. Έκτοτε, η ΕΕ και οι ΗΠΑ εργάζονται για μια νέα ή ενημερωμένη έκδοση της συνθήκης.

To «Μετα-σύμπαν» του Ζούκερμπεργκ

Το Meta, είναι ένας προάγγελος μιας αλλαγής που έχει ήδη ξεκινήσει στα στρατηγεία του κολοσσού στο Menlo Park της Καλιφόρνια, μια αλλαγή στην οποία το Facebook δεν είναι πλέον το κέντρο της προσοχής της Meta ή ο τόπος των σημαντικότερων καινοτομιών της, αλλά ένα «κερδοφόρο προϊόν διαδικτυακής κληρονομιάς» που πρέπει να διατηρηθεί.

Αυτό η απώλεια ισχύος μπορεί να καθησυχάσει τους ανθρώπους που ανησυχούν για τον αντίκτυπο του Facebook στο διάλογο και τη δημοκρατία, αλλά θα μπορούσε να δράσει αμφίδρομα: Μπορεί να σημαίνει ότι η οικοδόμηση ολοένα πιο εξελιγμένων πολιτικών περιεχομένου και συστημάτων δεν αποτελεί πλέον στρατηγική προτεραιότητα με την πάροδο του χρόνου.

H META επικοινώνησε με το Newsbomb.gr και έκανε γνωστά τα παρακάτω:

«Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε, ούτε έχουμε κάποιο σχέδιο αποχώρησης από την Ευρώπη, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Meta, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζονται σε μεταφορές δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για να λειτουργούν κάποιες παγκόσμιες υπηρεσίες. Όπως και άλλες εταιρείες, έχουμε ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και βασιζόμαστε σε Τυπικές Συμβατικές Ρήτρες, αλλά και στις απαραίτητες διασφαλίσεις δεδομένων για τη λειτουργία μιας παγκόσμιας υπηρεσίας. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις χρειάζονται σαφείς, παγκόσμιους κανόνες για την προστασία των διατλαντικών ροών δεδομένων μακροπρόθεσμα, και όπως περισσότερες από 70 ακόμα εταιρείες μέσα από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, παρακολουθούμε στενά το πιθανό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές μας δραστηριότητες καθώς προχωρούν αυτές οι εξελίξεις».».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.