Μάλι: Νεκροί 30 τζιχαντιστές σε κοινή επιχείρηση του στρατού και της ευρωπαϊκής δύναμης Τακούμπα
«Είναι η πρώτη φορά που μονάδα (των ενόπλων δυνάμεων) του Μαλί συνεργαζόμενη με την Τακούμπα καταγράφει τέτοιον επιχειρησιακό απολογισμό», εκτίμησε το γαλλικό επιτελείο, διευκρινίζοντας ότι η επιχείρηση διεξήχθη από την 1η ως την 6η Φεβρουαρίου στη λεγόμενη ζώνη «των τριεθνών συνόρων» του Μαλί, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα και επέτρεψε επίσης να κατασχεθούν ή να καταστραφούν «εξοπλισμός και υλικά για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών».
Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ το μέλλον της Τακούμπα, η οποία συγκροτήθηκε το 2020 με γαλλική πρωτοβουλία και στην οποία συμμετέχουν κάπου δέκα ευρωπαϊκές χώρες, αμφισβητείται ολοένα περισσότερο.
Μετά τις εχθρικές κινήσεις της χούντας, που απέλασε τον Γάλλο πρεσβευτή και αξίωσε την αποχώρηση των ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Δανίας που είχαν μόλις ενταχθεί στην Τακούμπα στο Μάλι, το Παρίσι αναμένεται να λάβει αποφάσεις ως τα μέσα Φεβρουαρίου μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους του για την στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα της Αφρικής, όπου από το 2013 έχουν σκοτωθεί 53 Γάλλοι στρατιωτικοί.
Η διαβούλευση δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην αποχώρηση από το Μαλί των γαλλικών στρατευμάτων και των ειδικών δυνάμεων της Τακούμπα, έπειτα από τις νέες επικρίσεις του μεταβατικού πρωθυπουργού Σοκέλ Κοκάλα Μαϊγκά, που κατηγόρησε την ευρωπαϊκή αποστολή πως «διχάζει το Μάλι» και ότι επιδίδεται σε «κατασκοπεία».
Τακούμπα «σημαίνει ξίφος στις (γλώσσες) σονγκάι και ταμασέκ, δεν είναι όνομα που επιλέχθηκε τυχαία», σχολίασε.
Με βάση την ανακοίνωση του γαλλικού γενικού επιτελείου, «από την 1η ως την 6η Φεβρουαρίου», ομάδα της Τακούμπα, αποτελούμενη από «γαλλοεσθονικό» απόσπασμα, συνόδευσε «την ελαφριά μονάδα αναγνώρισης και επέμβασης υπ’ αριθμόν 4» του στρατού του Μάλι σε «επιχείρηση στη Λιπτακό», όπου «εντόπισαν, ταυτοποίησαν και εξουδετέρωσαν διάφορες ομάδες τρομοκρατών» με την υποστήριξη της (γαλλικής αντιτζιχαντιστικής) «δύναμης Μπαρχάν». Την επιχείρηση υποστήριξαν από αέρος μαχητικό Mirage 2000 και τουλάχιστον ένα UAV.
Πάντα σύμφωνα με το επιτελείο, η επιχείρηση έδειξε το «υψηλό επίπεδο συνεργασίας, αυτονομίας και ωριμότητας» της μονάδας του στρατού του Μάλι και την «αποτελεσματικότητα» της κοινής δράσης των ενόπλων δυνάμεων της αφρικανικής χώρας και της ευρωπαϊκής επιστολής.
Σύμβολο της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ που επιθυμεί διακαώς να προωθήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η αποστολή Τακούμπα, που διαθέτει κάπου 800 στρατιωτικούς, βλέπει το μέλλον της να εξαρτάται εν πολλοίς από την καλή θέληση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Μπαμακό.
Η Νορβηγία ενημέρωσε ότι δεν στέλνει όπως προβλεπόταν μικρή ομάδα στρατιωτικών στο Μαλί, αφού δεν εξασφάλισε τη συναίνεση της χούντας.
Η μετεγκατάσταση της δύναμης Τακούμπα, που συγκροτήθηκε από τη Γαλλία για να υπάρξει επιμερισμός του βάρους με τους εταίρους της, δεν προβλέπεται, τουλάχιστον με την τρέχουσα μορφή της. Ωστόσο τα βασικά της χαρακτηριστικά, δηλαδή το να συνοδεύουν ομάδες των ευρωπαϊκών ειδικών δυνάμεων στο πεδίο μονάδες του στρατού της χώρας που τις φιλοξενεί, ίσως προταθεί και σε άλλες κυβερνήσεις στην περιοχή, σημείωσε διπλωματική πηγή.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.