Kρίση στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη η «ελληνική πόλη» της Κριμαίας που ζει με το φόβο
Η Μαριούπολη, όπου ζουν 500.000 άνθρωποι, καταλήφθηκε για λίγο από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και έχει γνωρίσει τη βία. Πριν από επτά χρόνια, τον Ιανουάριο του 2015, οβίδες άρχισαν να χτυπούν περιοχές στα περίχωρα της Μαριούπολης, της μεγαλύτερης πόλης πρώτης γραμμής στην ανατολική Ουκρανία.
Καθώς κλιμακώνεται η ένταση με τη Ρωσία και δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα συσσωρεύονται στα σύνορα της χώρας, λίγα μέρη στην Ουκρανία βρίσκονται σε πιο επισφαλή θέση από τη Μαριούπολη – η οποία καταλήφθηκε για λίγο από τους αυτονομιστές το 2014.
Πόλη λιμάνι, είναι ευάλωτη από τρεις πλευρές – στα ανατολικά, την Αζοφική Θάλασσα, όπου περιπολούν πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, την ώρα που η ξηρά στα βόρεια και δυτικά ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές.
Ενώ η Δύση πιστεύει ότι μια επίθεση στη χώρα είναι «επικείμενη», κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τη μορφή που θα πάρει - ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλανταμίρ Πούτιν. Μεταξύ των πιο πιθανών στόχων ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται σε στρατηγική θέση. Αν καταληφθεί, η Μόσχα θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Ρωσίας, των αυτονομιστικών εδαφών και της προσαρτημένης Κριμαίας.
Η Μαριούπολη, η οποία φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Ευρώπης, σημάδι ευημερίας της σοβιετικής εποχής, η Μαριούπολη μαστίζεται σήμερα από υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, μια προβληματική οικονομία και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από άλλες περιοχές της Ουκρανίας.
Πολλά πλούσια τουριστικά θέρετρα σε κοντινή απόσταση είναι σήμερα ερείπια. Για τους κατοίκους της Μαριούπολης, που ζουν εδώ και χρόνια σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πρώτη γραμμή, ακόμη και η συζήτηση για την πιθανότητα νέων συγκρούσεων φέρνει οδυνηρές αναμνήσεις.
Μετά το χάος του 2014 και τις πρώτες μέρες της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, που άφησε πίσω περισσότερους από 14.000 νεκρούς, η Μαριούπολη βίωσε μια από τις χειρότερες μεμονωμένες επιθέσεις του πολέμου.
Το 2015, πύραυλοι έπληξαν οικιστικά τετράγωνα στην περιοχή Vostochnyi – ή Shidnyi στην ουκρανική πολη– σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 πολίτες. Οι ουλές εξακολουθούν να είναι ορατές, ενώ τα σπασμένα παράθυρα σπιτιών μένουν στη θέση τους με μονωτικές ταινίας.
Μια τοιχογραφία της μικρής Μιλάνα, η οποία έχασε την οικογένειά της και το πόδι της στην επίθεση με πύραυλο όταν ήταν έξι ετών, δεσπόζει πάνω από το κέντρο της πόλης σε από ένα από τα ψηλότερα κτήρια για να θυμίζει στους κατοίκους τι διακυβεύεται. «Η Ρωσία δεν είναι ευπρόσδεκτη εδώ», είπε η ιδιοκτήτρια καταστήματος φρούτων και λαχανικών Olena Kohda, 49 ετών, στην αγορά, κοντά στο σημείο που χτύπησε η επίθεση με ρουκέτα το 2015.
Μία πόλη διχασμένη
Οι πωλητές λένε ότι η αγορά υπέστη επίσης ζημιές εκείνη την ημέρα και τα μονοπάτια ήταν διάσπαρτα με συντρίμμια, αίμα και πτώματα. «Έχω πολλούς συγγενείς στη Ρωσία και οι άνθρωποι εκεί δεν συμπαθούν τον Πούτιν. Ο άντρας μου πολέμησε στο Αφγανιστάν, επομένως είναι εξοικειωμένος με τα όπλα. Δεν δίνουμε την Ουκρανία μας σε κανέναν», είπε. Δεν συμφωνούν όλοι μαζί του.
Μερικοί ντόπιοι στην αγορά μοιράστηκαν τις μικτές απόψεις μιας περιοχής χωρισμένης μεταξύ δύο κόσμων - η ανατολική Ουκρανία είναι κυρίως ρωσόφωνη και πολλοί εδώ έχουν προγονικούς δεσμούς με τη σύγχρονη Ρωσία. Ορισμένοι πιστεύουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί από την κεντρική κυβέρνηση στο Κίεβο.
«Εάν συμβεί η ρωσική εισβολή, κανείς δεν θα πολεμήσει – αν θέλετε να την πάρετε, πάρτε την. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θα τους σταματήσουν, απλώς κάντε το ειρηνικά», είπε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί. Για τον Volodymyr Guzhviy, 77, έναν πρώην εργάτη που ζει επίσης στα οικιστικά τετράγωνα που χτυπήθηκαν το 2015, είναι το μέλλον των εγγονιών και των δισέγγονών του που τον ανησυχεί περισσότερο.
«Αυτός ο νέος πόλεμος δεν θα είναι ο ίδιος με το 2014. Εάν υπάρξουν ξανά βομβαρδισμοί, όλα εδώ θα καταστραφούν εντελώς αυτή τη φορά», είπε.
«Ο Πούτιν δεν υπολογίζει με κανέναν, νομίζει ότι είναι ο Θεός. Έχει ήδη σκοτώσει τόσα παιδιά. Αν ξεκινήσει ένας νέος πόλεμος - πώς θα μπορεί να ζήσει με αυτό;».
Με πληροφορίες απο Al Jazeera
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κρίση στην Ουκρανία: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ απέναντι σε ένα πιθανό «ενεργειακό κραχ»
Δεσποτόπουλος για Ουκρανία: «Η ΕΕ έχει αφήσει τις ΗΠΑ να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά»