Γαλλία: Διαδηλώσεις με άρωμα Καναδά- Το «κονβόι ελευθερίας» γίνεται παγκόσμιο κίνημα

Οι διαδηλώσεις κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων στον Καναδά έχουν εμπνεύσει παρόμοια γεγονότα σε όλο τον κόσμο από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τη Γαλλία. Στο διαδίκτυο «στήνεται» ανάλογη πορεία διαμαρτυρίας οδηγών με προορισμό την Ουάσιγκτον.
«Κονβόι ελευθερίας» και στη Γαλλία
Facebook
4'

Δεκάδες φορτηγά και οχήματα αποχώρησαν από τη νότια Γαλλία την Τετάρτη (9/2) με τελικό προορισμό το Παρίσι ως μέρος μιας αυτοκινητοπομπής που αντιτίθεται στο πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας. Το γαλλικό «κονβόι ελευθερίας» όπως επίσης ονομάζεται απηχεί τις διαδηλώσεις που έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα του Καναδά Οτάβα, εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

Στο «Convoi de la Liberté», μετάφραση του καναδικού «Freedom Convoy», συμμετέχουν εκτός απο τους οδηγούς φορτηγών, μοτοσικλετιστές και οδηγοί αυτοκινήτων, που θα ακολουθήσουν την οχηματοπομπή προς τη γαλλική πρωτεύουσα σήμερα και αύριο.

Αν και το μέγεθος της γαλλικής διαμαρτυρίας παραμένει ασαφές σε αυτό το στάδιο, η ομάδα στο Facebook πίσω από το κίνημα έχει προσελκύσει περισσότερους από 300.000 οπαδούς μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Την Τετάρτη, τα μέλη άρχισαν να δημοσιεύουν εικόνες διαδηλωτών που έφευγαν από τη Νίκαια, στη Γαλλική Ριβιέρα, ή άρχιζαν να πακετάρουν τρόφιμα πριν από το ταξίδι τους. Πόλλοί κρατούσαν καναδικές σημαίες σε ένα νεύμα προς τους οδηγούς φορτηγών που επιμένουν στα αιτήματά τους και παραμένουν στην Οτάβα.

«Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν γιατί ισχύει το πάσο εμβολίου στη Γαλλία», είπε ο Ντενίς που βοηθούσε στο συντονισμό της συνοδείας από τη Νίκαια. «Η δουλειά μας είναι να γνωστοποιήσουμε στην Ευρώπη ότι η θέσπιση δελτίου υγείας μέχρι το 2023 είναι κάτι που η πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν μπορεί να καταλάβει».

Στην πόλη Περπινιάν, κοντά στα σύνορα της Γαλλίας με την Ισπανία, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν για να λάβουν μέρος στην «πορεία ελευθερίας». Η συνοδεία τους αποτελούνταν από αυτοκίνητα, φορτηγά τροχόσπιτα και ένα όχημα βαρέων εμπορευμάτων. «Είμαστε κουρασμένοι από όλα αυτά. Στόχος μας να πηγαίνουμε όπου θέλουμε χωρίς να μας ζητάνε κάρτα εμβολίου. Τουλάχιστον με αυτήν την ενέργεια, κάτι κάνουμε», είπε ο Νικολά Μπουρά, οδηγός φορτηγού.

Τελικός προορισμός οι Βρυξέλλες

Οι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν στη γαλλική πρωτεύουσα την Παρασκευή ενώ ορισμένοι καλούν το πλήθος να συνεχίσει προς τις Βρυξέλλες, την έδρα των περισσότερων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά το Παρίσι θέλουν να φθάσουν στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να απαιτήσουν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των κανόνων που απαγορεύουν την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους στους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 .

Οι υποστηρικτές του κινήματος περιγράφουν τους εαυτούς τους ως αντιπάλους του «εμβολιαστικού πάσου» της Γαλλίας, ενός διαβατηρίου υγείας που εισήχθη νωρίτερα φέτος και εμποδίζει τα άτομα που είναι μη εμβολιασμένα κατά της Covid-19 να πηγαίνουν σε εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφους και άλλους χώρους.

Μόνο το 8% περίπου του ενήλικου πληθυσμού της Γαλλίας είναι μη εμβολιασμένο και η αντίθεση στο πάσο είναι περιορισμένη, αλλά περιστασιακά έντονη. Το περασμένο καλοκαίρι, η Γαλλία γνώρισε εκτεταμένες, εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες ενάντια στις νέες πολιτικές για το πάσο υγείας.

Ο Γκάμπριελ Ατάλ, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, δήλωσε την Τετάρτη ότι το πάσο του εμβολίου θα αφαιρεθεί «μόλις διαπιστωθεί ομαλοποίηση της κατάστασης στα νοσοκομεία», κάτι που οι υγειονομικές αρχές είπαν ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτή την άνοιξη. Η χώρα είπε βλέπει την «αρχή της βελτίωσης», με μείωση 35% στα νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες επτά ημέρες.

Το «κονβόι Ελευθερίας» της Γαλλίας έχει προσελκύσει την υποστήριξη μεγάλης μερίδας της αντιπολίτευσης στη χώρα, ιδιαίτερα μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών ομάδων. Η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης στις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, δήλωσε ότι συμπάσχει με το κίνημα. Το συνέκρινε με τα «Κίτρινα Γιλέκα», ένα λαϊκό κίνημα του 2018 που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία ενάντια στην αύξηση των τιμών φυσικού αερίου πριν εξαπλωθεί για να συμπεριλάβει ένα ευρύ φάσμα αντικυβερνητικών παραπόνων.

Παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας

Το κίνημα κατά των περιοριστικών μέτρων που μεγαλώνει διαρκώς και επεκτείνεται πλέον πέρα απο τα καναδικά σύνορα, οργανώνεται με πανομοιότυπο τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι μία «κραυγή» αγανακτισμένων πολιτών που έχουν κουραστεί με τα συνεχή μέτρα, τις απαγορεύσεις και αντιτίθενται στον υποχρεωτικό εμοβολιασμό και τις κυβερνητικές πολιτικές.

Εκτός απο την Οτάβα και τη Γαλλία έχει ήδη επεκταθεί στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και οργανώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τριντό για διαδηλώσεις: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό