Kρίση στην Ουκρανία: Στο «κόκκινο η ένταση» - Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας- Λευκορωσίας
Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις εγκαινιάζουν Ρωσία και Λευκορωσία, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας.Το ΝΑΤΟ λέει ότι οι κοινές ασκήσεις σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων στην πρώην Σοβιετική χώρα από τον Ψυχρό Πόλεμο
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις ασκήσεις ενέργεια που «κλιμακώνει» τις εντάσεις στην Ουκρανία. Η Ρωσία ωστόσο έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέδιο εισβολής στην Ουκρανία παρά τη συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 στρατευμάτων στα σύνορα.
Ωστόσο, ορισμένες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν προειδοποιήσει ότι μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Την ίδια ώρα διπλωματικές συνομιλίες με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης αναμένονται σε όλη την Ευρώπη σήμερα Πέμπτη (9/2).
Το 2014 η Ρωσία προσάρτησε τη νότια χερσόνησο της Κριμαίας. Από τότε υπάρχει μια μακροχρόνια σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ελέγχουν εκτάσεις. Τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.
Συμμαχία Πούτιν-Λουκασένκο
Περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες αναμένεται να συμμετάσχουν στις ασκήσεις με τη Λευκορωσία. Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι σταθερός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο υποστήριξε τον Λουκασένκο όταν ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία το 2020, ενώ οι περισσότερες δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις και αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τις εκλογές που θεωρείται πως είχαν νοθευτεί προς όφελος του μακροχρόνιου ηγέτη.
Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε τις κοινές ασκήσεις ως σοβαρές, λέγοντας ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία «έρχονται αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες απειλές». Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσίζοφ, ωστόσο, δήλωσε στο BBC ότι η χώρα του εξακολουθεί να πιστεύει ότι η διπλωματία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης για την Ουκρανία. Είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται επί του παρόντος στη Λευκορωσία θα επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά τις ασκήσεις.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε: «Καθώς εξετάζουμε την προετοιμασία για αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις, και πάλι, βλέπουμε ότι όλο αυτό σίγουρα περισσότερο αυξάνει την ένταση και όχι μια ενέργεια αποκλιμάκωσης».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης θα ξαναρχίσουν σήμερα Πέμπτη (10/2) και θα συμπεριλάβουν τη Ρωσία και την Ουκρανία μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία - γνωστές ως «τετράδα της Νορμανδίας». Δήλωσε επίσης πως ο Πούτιν τον είχε διαβεβαιώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα επιτείνουν την κρίση, αλλά η Ρωσία είπε ότι δεν έδωσε καμία τέτοια εγγύηση.
Διπλωματικός μαραθώνιος
Μετά από δύο ημέρες έντονης διπλωματίας υπό την ηγεσία του Μακρόν, υπάρχει κάποια πρόταση ότι μια νέα εστίαση στις λεγόμενες συμφωνίες του Μινσκ -που επιδίωκαν να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία- θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την εκτόνωση της τρέχουσας κρίσης.
Η Ουκρανία, η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν τις συμφωνίες το 2014-2015. Ορισμένοι διπλωμάτες λένε ότι οι συμφωνίες θα μπορούσαν να προσφέρουν μια οδό αποκλιμάκωσης, με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στις ΗΠΑ, Φιλίπ Ετιέν, να αναφέρει στο Twitter ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την «οικοδόμηση μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης».
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συναντήσει τους ηγέτες της Βαλτικής στο Βερολίνο την Πέμπτη. «Το καθήκον είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην Ευρώπη και πιστεύω ότι αυτό θα επιτευχθεί», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέττε Φρέντερικσεν την Τετάρτη.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ταξιδεύει στις Βρυξέλλες και τη Βαρσοβία την Πέμπτη για να υποστηρίξει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Το ταξίδι του εντάσσεται σε ένα κύμα διπλωματικής δραστηριότητας, με την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας και τον Υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας να συναντούν επίσης τους Ρώσους ομολόγους τους στη Μόσχα την Πέμπτη.
Πριν από την πρώτη επίσκεψη Βρετανού υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Τρας είπε ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ουκρανία και ότι σκοπεύει να παροτρύνει τη Μόσχα να επιδιώξει διπλωματική λύση.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει «τα αγγλοσαξονικά έθνη» οπως τα χαρακτηρίζει για την κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία. Και χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το Κρεμλίνο θέλει να εγκαταστήσει φιλορωσική κυβέρνηση-μαριονέτα στην Ουκρανία ως «υστερία».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Kρίση στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη η «ελληνική πόλη» της Κριμαίας που ζει με το φόβο
Κρίση στην Ουκρανία: Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και ο παράγοντας «καιρός»