Ουκρανία: Το Κρεμλίνο σφίγγει τη μέγγενη στο Κίεβο - «Αν ο Πούτιν θέλει να επιτεθεί ειναι έτοιμος»
Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες ξεκίνησαν την Πέμπτη (10/2) 10ήμερες ασκήσεις στη Λευκορωσία και η Ουκρανία προειδοποίησε για επερχόμενες ρωσικές ναυτικές ασκήσεις τόσο εκτεταμένες που θα αποκλείσουν τους ναυτιλιακούς δρόμους, καθώς το Κρεμλίνο συνεχίζει να σφίγγει τη στρατιωτική του μέγγενη γύρω απο την Ουκρανία.
Στη Μόσχα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έδωσε μια ζοφερή αξιολόγηση των διπλωματικών προσπαθειών που αποσκοπούν στην αποτροπή μιας εισβολής πλήρους κλίμακας. Απέρριψε τις συνομιλίες του με τον Βρετανό ομόλογό του ως διάλογο ανάμεσα σε εναν «μουγγό και έναν κωφό», υποστηρίζοντας και πάλι ότι η Δύση δεν αντιμετωπίζει σοβαρά τις πιο πιεστικές ανησυχίες της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ελαφρώς πιο συμβιβαστικός, λέγοντας στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Δύση συνεχίζονται σχετικά με τις απαιτήσεις της Ρωσίας να αναδιαμορφώσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ανατολικής Ευρώπης. Είπε ότι η Ρωσία προετοιμάζει γραπτές απαντήσεις στην αλληλογραφία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να μιλήσει τηλεφωνικά τις επόμενες ημέρες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Μπάιντεν: «Θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος αν..»
Όμως η εντεινόμενη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα βόρεια, ανατολικά και νότια της Ουκρανίας δημιουργεί ζοφερή εικόνα. Οι δορυφορικές εικόνες που συλλέχθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη αποκάλυψαν νέες αναπτύξεις ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατευμάτων στην Κριμαία, τη δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς στην Ουκρανία να φύγουν, είπε σε συνέντευξή του στο NBC News την Πέμπτη ότι δεν θα στείλει στρατεύματα για τη διάσωση πολιτών σε περίπτωση εισβολής, διακινδυνεύοντας άμεση σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις. «Θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος όταν Αμερικανοί και Ρώσοι αρχίζουν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον», είπε.
Στη Λευκορωσία, τον βόρειο γείτονα της Ουκρανίας και τον πιο στενό διεθνή σύμμαχο της Ρωσίας, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορικές περιπολίες και τα ισχυρά συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας S-400 αναπτύχθηκαν κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Ρώσοι πεζοναύτες που κανονικά εδρεύουν στην ανατολική Σιβηρία —περισσότερα από 2.500 μίλια μακριά εκπαιδεύονταν σε αστικό πόλεμο κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Και στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής της Ουκρανίας, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική, η Ρωσία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις - προκαλώντας διαμαρτυρία από την Ουκρανία ότι θα εμποδίσει ζωτικής σημασίας εμπορικές οδούς. Το Κίεβο είπε ότι οι προγραμματισμένες ασκήσεις ήταν «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου» από τη Ρωσία «προκειμένου να επιτύχει τους δικούς της γεωπολιτικούς στόχους» και κάλεσε άλλες χώρες να απαντήσουν αποκλείοντας ρωσικά πλοία από τα λιμάνια τους.
Οι θαλάσσιοι λιμένες της Οδησσού, του Μικολάιβ, της Χερσώνας, της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ της Ουκρανίας, που θα μπορούσαν να διαταραχθούν από τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις, είναι πύλες για τεράστιες εξαγωγές σιτηρών, μαζί με άνθρακα, χάλυβα και άλλα βασικά προϊόντα σημαντικά για την οικονομία της χώρας . Η Μόσχα περιέγραψε όλες τις ασκήσεις ως νόμιμες βάσει του διεθνούς δικαίου και υποσχέθηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα φύγουν από τη Λευκορωσία μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων στις 20 Φεβρουαρίου.
Το Κρεμλίνο σφίγγει τη θηλιά γύρω απο την Ουκρανία
Δυτικοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει στη γειτονική χώρα. Αλλά σε συνδυασμό με την πρόσφατη συσσώρευση της Ρωσίας στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία, τα στρατεύματα στη Λευκορωσία και τα αμφίβια αποβατικά σκάφη και τα άλλα πολεμικά πλοία που συγκεντρώθηκαν στα ανοιχτά των ακτών της Ουκρανίας δημιουργεί την αίσθηση μιας θηλιάς που σφίγγει γύρω από την Ουκρανία.
«Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας τη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας στη Λευκορωσία ως τη μεγαλύτερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. «Ο χρόνος προειδοποίησης για μια πιθανή επίθεση μειώνεται» τόνισε.
Η κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα από τους κορυφαίους Βρετανούς και Ρώσους διπλωμάτες πρόσφερε μια ξεκάθαρη εικόνα για τις αντικρουόμενες κοσμοθεωρίες που έκαναν την κρίση για την Ουκρανία να φαίνεται σχεδόν αδύνατο να επιλυθεί.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, πραγματοποιώντας βιαστικά προγραμματισμένη επίσκεψη, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μια εισβολή στην Ουκρανία θα είχε ως αποτέλεσμα «μια παρατεταμένη σύγκρουση» και ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τους 130.000 στρατιώτες που Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν οτι έχει συγκεντρώσει κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Ο Λαβρόφ αντέδρασε επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της ρωσικής κυβέρνησης ότι δεν απειλεί κανέναν και επομένως δεν είχε λόγο να αποκλιμακωθεί.
«Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει άμεσα»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία, προειδοποιώντας οτι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει άμεσα. «Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν, πρέπει να φύγουν τώρα», είπε σε συνέντευξή του στο NBC News. «Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. Αυτή είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση και τα πράγματα θα μπορούσαν να κλιμακωθούν γρήγορα».
Σήμερα (11/2), ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας συναντά την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας στη Μόσχα μετά τις σκληρές συνομιλίες που είχε η δεύτερη με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γουάλας θα πει στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σιγκού ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν μια κατάσταση «απώλειας-ήττας».
Στο Βερολίνο το βράδυ της Πέμπτης, η Ρωσία και η Ουκρανία δήλωσαν ότι δεν κατάφεραν να πετύχουν κάποια σημαντική πρόοδο σε μια ημέρα έντονων συνομιλιών με Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους με στόχο τον τερματισμό μιας οκταετούς αυτονομιστικής σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.
Δεν ήταν δυνατό να «ξεπεραστούν» οι διαφορετικές ερμηνείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τη συμφωνία του Μινσκ του 2015 με στόχο τον τερματισμό των μαχών μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων, δήλωσε ο Ρώσος απεσταλμένος Ντμίτρι Κόζακ.
Ο Ουκρανός ομόλογός του, Αντρέι Γιαρμάκ είπε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνομιλούν. «Ελπίζω ότι θα συναντηθούμε ξανά πολύ σύντομα και θα συνεχίσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Όλοι είναι αποφασισμένοι να πετύχουν ένα αποτέλεσμα», είπε. Η σύγκρουση στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, γνωστές μαζί ως Ντονμπάς, σιγοβράζει παρά την «πλασματική κατάπαυση του πυρός».
Αν ο Πούτιν θέλει να επιτεθεί είναι έτοιμος να το κάνει
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 135.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας, τόσο στη Ρωσία όσο και στη Λευκορωσία – και ορισμένοι πιστεύουν τώρα ότι ο Πούτιν αν θέλει να επιτεθεί ειναι έτοιμος να το κάνει.
Στη συνέντευξή του, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έστελνε αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ακόμη και για να σώσουν Αμερικανούς σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. «Αυτός είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος. Όταν Αμερικανοί και Ρώσοι αρχίζουν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον, βρισκόμαστε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο», είπε.
«Αυτό που ελπίζω είναι ότι αν [ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν] είναι αρκετά ανόητος για να εισβάλλει, θα είναι αρκετά έξυπνος ώστε στην πραγματικότητα να μην κάνει τίποτα που θα επηρεάσει αρνητικά τους Αμερικανούς πολίτες». Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει εισέλθει στην «πιο επικίνδυνη στιγμή» καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τη στρατιωτική τους συσσώρευση στα σύνορα του νότιου γείτονά τους.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι «οι πληροφορίες μας παραμένουν περιορισμένες», αλλά πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως έχει ληφθεί ακόμη απόφαση από τον Πούτιν να διατάξει εισβολή. «Αυτή είναι ίσως η πιο επικίνδυνη στιγμή. Θα έλεγα ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, στη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, πρέπει να δράσουμε σωστά», είπε ο Τζόνσον.
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η Βρετανία δεν θα μπορούσε να επέμβει στρατιωτικά εάν η Ουκρανία δεχόταν επίθεση. Μιλώντας αργότερα σε μια στρατιωτική βάση στη Βαρσοβία, είπε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσε αμυντικά όπλα με τη μορφή αντιαρματικών πυραύλων, εκπαίδευσε ουκρανικά στρατεύματα. Μέχρι εκεί μπορούμε να φτάσουμε αυτή τη στιγμή».
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει 1.000 στρατιώτες σε ετοιμότητα σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης στα ανατολικά, εάν η τρέχουσα ρωσική στρατιωτική συσσώρευση οδηγήσει σε πόλεμο, ενω 350 Βασιλικοί Πεζοναύτες έφτασαν στην Πολωνία για να συμπέσουν με την επίσκεψη του Τζόνσον.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβαστε επίσης:
Kρίση στην Ουκρανία: Πλησιάζει η «ώρα μηδέν» - Αμερικανοί στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη