Διάστημα: Ο «λευκός νάνος» που θα μπορούσε να κατοικηθεί - Η ανακάλυψη Βρετανών επιστημόνων
Ο πλανήτης εντοπίστηκε στην «κατοικήσιμη ζώνη» του άστρου, όπου δεν κάνει ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζέστη για να μπορέσει να διατηρηθεί η ζωή. Η μελέτη δημοσιεύεται στις μηνιαίες ανακοινώσεις της της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας.
Εφόσον επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας πιθανώς κατοικήσιμος πλανήτης θα έχει βρεθεί σε τροχιά γύρω από έναν λεγόμενο «άσπρο νάνο», με τον πλανήτη αυτόν να εντοπίζεται σε αυτό που θεωρείται «κατοικήσιμη απόσταση» από το θνήσκον άστρο, καθώς η τροχιά του δεν είναι ούτε υπερβολικά μακριά ούτε υπερβολικά κοντά και έτσι η θερμοκρασία της επιφανείας του πρέπει να είναι ανεκτή.
Ο επικεφαλής της μελέτης Τζέι Φάριχι απο το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου δηλώνει πως η παρατήρηση αυτή ήταν εντελώς νέα για τους αστρονόμους. «Είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί οτιδήποτε στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άσπρου νάνου. Επομένως υφίσταται η πιθανότητα ζωής σε έναν άλλο κόσμος στην τροχιά αυτή», δήλωσε ο Βρετανός επιστήμονας στο BBC.
«Ήταν ένα σοκ για την ομάδα μας», είπε ο καθηγητής. «Η κίνηση ήταν τόσο παράξενα ακριβής που δεν θα μπορούσε κανείς να επινοήσεις αυτά τα πράγματα». Η κατοικήσιμη ζώνη είναι μια ζώνη γύρω από το αστέρι όπου θα μπορούσε να υπάρχει υγρό νερό σε έναν πλανήτη και επομένως να υποστηρίζει ζωή. Συχνά αναφέρεται ως «ζώνη Goldilocks», γιατί αν ο πλανήτης είναι πολύ κοντά στο αστέρι θα είναι πολύ ζεστός και αν πολύ μακριά θα είναι πολύ κρύο, ενώ οι συνθήκες ακριβώς μέσα στη ζώνη είναι «κατάλληλες».
Τα αποτελέσματα θα πρέπει να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους αστρονόμους να αναζητήσουν ενεργά άμεσες ενδείξεις πλανητών γύρω από λευκούς νάνους. «Συνήθως στην αστρονομία, αν βρούμε ένα στοιχείο, συνήθως σημαίνει ότι είναι κοινός τόπος», είπε ο Φάριχι.
Ενώ τα πολύ μεγάλα αστρικά σώματα προκαλούν μαύρες τρύπες όταν πεθαίνουν, τα μικρότερα (όπως ο δικός μας Ήλιος) μετατρέπονται σε άσπρους νάνους, δηλαδή αστέρια που έχουν κάψει όλο το καύσιμο του πυρήνα τους και έχουν χάσει τα εξωτερικά τους στρώματα. Συνήθως έχουν το μέγεθος ενός κοινού πλανήτη και βγάζουν ένα λευκό-γαλάζιο χρώμα στην αρχή τους.
Ο πιθανός πλανήτης, που εντοπίστηκε βρίσκεται 117 έτη φωτός από τη Γη, είναι 60 φορές πιο κοντά στον άσπρο νάνο από ό,τι η Γη στον Ήλιο.
Πηγή:ΒΒC
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
.