Ουκρανία: Ανοικτός ο εναέριος χώρος παρά την απειλή της Ρωσίας - Αδιαφορία της Μόσχας για κυρώσεις

Ουκρανία: Η κυβέρνηση υποσχέθηκε σήμερα να διατηρήσει ανοικτό τον εναέριο χώρο της, παρά την απειλή εισβολής από τη Ρωσία. Η Μόσχα αγνοεί επιδεικτικά όσα υποστηρίζει η Δύση. Ποιες οι προσδοκίες από τη συνάντηση Σολτς – Πούτιν.
Παρά την απειλή πολέμου από τη Ρωσία, η Ουκρανία διατηρεί ανοικτό τον εναέριο χώρο.
AP Photo/Efrem Lukatsky
4'

«Ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία παραμένει ανοικτός, το κράτος εργάζεται για την πρόληψη των κινδύνων για τις αεροπορικές εταιρείες», ανέφερε το υπουργείο Υποδομών σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook.

Παράλληλα, ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η Ουκρανία δεν βλέπει κανέναν λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο της.

«Το σημαντικό είναι ότι η Ουκρανία δεν βλέπει κανέναν λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο. Αυτά είναι ανοησίες. Και, κατά την άποψή μου, είναι κάτι που θα έμοιαζε σε ενός είδους μερικό αποκλεισμό», είπε ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, ένας σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου.

«Εάν συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες αποφασίσουν να αναδιαμορφώσουν το πρόγραμμα πτήσεων τους, αυτό δεν έχει σίγουρα καμία σχέση με τις αποφάσεις ή τις πολιτικές του κράτους μας», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Reuters.

Μπροστά στον αυξημένο κίνδυνο, η ολλανδική εταιρεία KLM ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει, μέχρι νεωτέρας, όλες τις πτήσεις στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Την ίδια ώρα, η γερμανική Lufthansa γνωστοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις της.

Ένα αεροσκάφος της ουκρανικής εταιρείας SkyUP που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Μαδέρα της Πορτογαλίας στο Κίεβο, χρειάστηκε να προσγειωθεί χθες στο Κισινάου, στη Μολδαβία, καθώς ο Ιρλανδός ιδιοκτήτης του μισθωμένου αεροσκάφους του απαγόρευσε να εισέλθει στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

«Το κλείσιμο του εναέριου χώρου αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα της Ουκρανίας και καμία απόφαση δεν λήφθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, έπειτα από μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή αξιωματούχων της προεδρίας, αεροδρομίων και ουκρανικών αεροπορικών εταιρειών.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν τα δρομολόγιά τους, διαβεβαιώνει το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας πως αυτήν τη στιγμή 29 διεθνείς αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν πτήσεις από 34 χώρες.

«Δεν δίνουμε δεκάρα για τις κυρώσεις τους», λέει η Μόσχα

Η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τη Δύση στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Σουηδία.

«Συγχωρείστε με για την έκφραση, όμως δεν δίνουμε δεκάρα για όλες τις κυρώσεις τους», είπε ο Βίκτορ Ταταρίντσεφ στην Aftonbladet, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες αργά το βράδυ στον ιστότοπο της σουηδικής εφημερίδας.

«Μας έχουν ήδη επιβάλει τόσες κυρώσεις και υπό μια έννοια είχαν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη γεωργία μας», σημείωσε ο ίδιος.

«Είμαστε ήδη αυτάρκεις και είμαστε ικανοί να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. (Για παράδειγμα) δεν έχουμε ιταλικά ή ελβετικά τυριά, όμως μάθαμε να παρασκευάζουμε ρωσικά τυριά, το ίδιο καλά, χρησιμοποιώντας ιταλικές ή ελβετικές συνταγές», εξήγησε ο ίδιος.

«Οι νέες κυρώσεις δεν έχουν κάτι το θετικό, όμως δεν είναι το ίδιο άσχημες όπως η Δύση λέει», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρέσβης.

Για τον Ταταρίντσεφ, οι δυτικές χώρες δεν κατανοούν το ρωσικό πνεύμα: «Όσο περισσότερο η Δύση ασκεί πίεση στη Ρωσία τόσο ισχυρότερη θα είναι η ρωσική απάντηση».

Πάντως, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία επιχειρεί να αποφύγει έναν πόλεμο.

«Αυτή είναι η πιο ειλικρινής επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας μας. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι άνθρωποι στη Ρωσία, είναι ο πόλεμος».

Οι προσδοκίες από την επικοινωνία Πούτιν – Σολτς

Η Γερμανία δεν αναμένει απτά αποτελέσματα από τη συνάντηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αυτήν την εβδομάδα, όμως ελπίζει να βοηθήσει στο να κατανοηθεί καλύτερα τι ελπίζει να επιτύχει με την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας, είπε σήμερα μια γερμανική κυβερνητική πηγή.

Ο Σολτς αναμένεται να ταξιδέψει την Τρίτη στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Πούτιν, στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών που στοχεύουν στο να αποτρέψουν μια νέα ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Η πηγή είπε ότι ο Σολτς θα καταστήσει σαφές στον Ρώσο ηγέτη ότι οι Δυτικοί εταίροι παραμένουν ενωμένοι στη στάση τους ότι οποιαδήποτε επίθεση θα οδηγήσει σε «οδυνηρές, σημαντικές κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.

«Θα υπογραμμίσει, επίσης, ότι δεν είμαστε απλά έτοιμοι για διάλογο, όμως επιμένουμε στην αποκλιμάκωση και την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων, η οποία μπορεί να ερμηνευτεί μονάχα ως μια απειλή», σημείωσε η πηγή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Επιχείρηση τύπου «Χρυσόμαλλο Δέρας» σχεδιάζεται για την απομάκρυνση των Ελλήνων

Ουκρανία: Το χρονικό της κρίσης και οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα

Δεσποτόπουλος στο Newsbomb.gr: Αν οι Ρώσοι εισβάλουν οι Έλληνες της Ουκρανίας θα είναι σε ζώνη πυρός