Κρίση στην Ουκρανία: Ο άγριος «πόλεμος» της προπαγάνδας
Η ρωσική κρατική τηλεόραση έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προπαγάνδας, υποστηρίζοντας ότι Ουκρανοί εθνικιστές πρόκειται να σφαγιάσουν Ρώσους στα ανατολικά της χώρας, κάτι που οι παρατηρητές φοβούνται ότι μπορεί να είναι το τελευταίο βήμα για να δικαιολογηθεί μία πιθανή εισβολή, γράφει η Daily Mail.
Ο Ντμίτρι Κισέλιοφ, ένας εξέχων κρατικός προπαγανδιστής γνωστός συχνά ως «φερέφωνο του Πούτιν», χρησιμοποίησε την κυριακάτικη ειδησεογραφική του εκπομπή για να διακινήσει αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία «βασάνισε και σκότωσε άγρια» χιλιάδες αμάχους στην περιοχή του Ντονμπάς. Σε ένα τμήμα με τίτλο «ετοιμάζονται να σκοτώσουν», παρουσίασε επίσης μια συνέντευξη με έναν αυτονομιστή μαχητή στην περιοχή, προειδοποιώντας ότι οι Ουκρανοί εθνικιστές απείλησαν «να σας σκοτώσουν και να σας σφάξουν όλους και να κρεμάσουν τα παιδιά σας στα καλώδια».
Η τακτική αντικατοπτρίζει τη ρωσική προπαγάνδα που διαδόθηκε πριν από την τελευταία εισβολή στην Ουκρανία, το 2014, η οποία χρησιμοποιήθηκε από το Κρεμλίνο για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική δράση με βάση την «προστασία» των Ρώσων που ζουν στη χώρα. Τώρα πιστεύεται ότι υπάρχουν 148.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα - με την υποστήριξη χιλιάδων αρμάτων μάχης και πυροβολικού - με την Ουάσιγκτον να προειδοποιεί ότι μια εισβολή μπορεί να γίνει ακόμη και την Τετάρτη (16/2)
Ο Τζειμς Χίπι, γραμματέας του Ηνωμένου Βασιλείου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη είναι πιο κοντά στον πόλεμο από ό,τι ήταν «εδώ και 70 χρόνια» και ότι οι βόμβες θα πέσουν στην Ουκρανία «μέσα σε λίγα λεπτά» από οποιαδήποτε διαταγή επίθεσης.
Η Ρωσία στηρίζεται σε αυτές τις προειδοποιήσεις για να κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τη σύμμαχό τους Βρετανία ότι εκδίδουν τη δική τους προπαγάνδα με στόχο την «παράνομη υποκίνηση πολέμου στην Ουκρανία». Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε: «Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι μία καθαρή πολεμική προπαγάνδα. «Η επιθετική ρητορική παρέχει κάλυψη για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, την ανάπτυξη στρατιωτικών εκπαιδευτών εκεί, τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και τη δημιουργία επιθετικής υποδομής συνδυασμένων όπλων από τα δυτικά κράτη».
«Αυτό που κάνουν τώρα οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι η κλασική πολεμική προπαγάνδα». Τέτοιες δραστηριότητες απαγορεύτηκαν από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1966, είπε.
Το Σύμφωνο εγκρίθηκε στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου με στόχο «όχι μόνο να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά να οδηγήσει την ανθρωπότητα μακριά από την άβυσσο προς την οποία την ώθησε η στρατιωτική ρητορική των χωρών του ΝΑΤΟ εκείνα τα χρόνια», είπε.
«Η Σοβιετική Ένωση (και αργότερα η Ρωσία) και δεκάδες άλλα κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο, κατανοώντας τον ακραίο κίνδυνο που μπορεί να συνιστά η πολεμική προπαγάνδα, απορρίπτουν οικειοθελώς αυτήν την απειλητική πρακτική. Αλλά ούτε η Ουάσιγκτον ούτε το Λονδίνο στερούνται της ευκαιρίας, να διοργανώσουν έναν αγώνα με άχυρα…συντηρούν αυτή τη διαχειριζόμενη υστερία μέσω των μέσων ενημέρωσης του CNN και του Bloomberg και των βρετανικών ταμπλόιντ, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη στις χώρες τους».
Η Ρωσία αρνείται επανειλημμένα ότι έχει σχέδια για επίθεση, αλλά συνεχίζει να μετακινεί πρόσθετο στρατιωτικό υλικό σε συνοριακές ζώνες και συμβαδίζει με τις στρατιωτικές ασκήσεις που μοιάζουν να στοχεύουν στον εκφοβισμό του γείτονά της.
Την Κυριακή, νέες δορυφορικές φωτογραφίες αποκάλυψαν ότι ο Πούτιν μετέφερε επιθετικά ελικόπτερα στα σύνορα - ένα σημαντικό βήμα καθώς η εναέρια ισχύς ήταν μια από τις τελευταίες δυνατότητες που έλειπε από τις δυνάμεις του σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί εισβολή.
Ο ρωσικός στρατός δημοσίευσε επίσης νέες εικόνες και βίντεο από ασκήσεις αρμάτων μάχης που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Λένινγκραντ, κοντά στη Βαλτική Θάλασσα. Στρατιωτικός εξοπλισμός καταγράφηκε επίσης εν κινήσει στις περιοχές Kursk, Belgorod και Voronezh καθώς και στο Liptsek και το Saratov σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ένας νέος γύρος διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών με στόχο την αποτροπή μιας επίθεσης διεξάγεται επίσης αυτή την εβδομάδα, αν και φαίνεται ότι υπάρχουν λίγα περιθώρια για πρόοδο. Ο Πούτιν συνεχίζει να ζητάει τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από την ένταξη στο στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει η Συμμαχία τις δυνάμεις της από πρώην σοβιετικά κράτη - κάτι που έχει κατηγορηματικά αποκλείσει.
Αντίθετα, η Αμερική και το ΝΑΤΟ έχουν περιγράψει μια σειρά από άλλους τομείς - συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών ελέγχου των όπλων - όπου είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν, αν και αυτές απορρίφθηκαν από το Κρεμλίνο ως δευτερεύουσες ανησυχίες.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.