Ουκρανία: Το «σκάκι πολέμου» συνεχίζεται - ΝΑΤΟ και Κίεβο αμφισβητούν την απόσυρση της Ρωσίας

Έντονο σκεπτικισμό εκφράζει η Δύση μετά την ανακοίνωση των Ρώσων οτι αποσύρουν στρατεύματα απο τα σύνορα της Ουκρανίας,ενώ οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συντονίσουν τη δράση τους. Κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης την ίδια ώρα ειρωνεύται οτι «οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτη»

H ανακοίνωση του Κρεμλίνου οτι αποσύρει μέρος των στρατευμάτων δεν πείθει τη Δύση
H ανακοίνωση του Κρεμλίνου οτι αποσύρει μέρος των στρατευμάτων δεν πείθει τη Δύση
ΑP
7'

Η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας με περισσότερα στρατεύματα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί αποχώρησης.

Παρά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι προχωράει σε «μερική» αποχώρηση, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η ρωσική στρατιωτική ικανότητα αυξάνεται σε αριθμό και ισχύ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι «προετοιμασμένο για το χειρότερο», διατηρώντας την ελπίδα ότι το μήνυμα από τον Πούτιν τις τελευταίες ημέρες είναι απόδειξη μιας ειλικρινούς επιθυμίας να βρεθεί διπλωματική λύση για την εκτόνωση της κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απο την πλευρά της κάλεσε τη Ρωσία να λάβει «συγκεκριμένα» μέτρα για να αμβλύνει τις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είπε χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία έχει τονίσει ότι μπορεί να είναι ανοιχτή στη διπλωματία και προτρέπουμε τη Ρωσία να κάνει συγκεκριμένα και απτά βήματα προς την αποκλιμάκωση, διότι αυτή είναι η προϋπόθεση για ειλικρινή πολιτικό διάλογο. Δεν μπορεί η μία πλευρά να καταφεύγει διαρκώς στη διπλωματία, ενώ η άλλη πλευρά συγκεντρώνει στρατεύματα».

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας απο την πλευρά του είπε ότι η Ρωσία πρέπει να κριθεί από τις ενέργειές της όσον αφορά την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι δεν έχει δει μέχρι στιγμής σημάδια απόσυρσης. Μιλώντας στις Βρυξέλλες ενόψει της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Μπεν Γουάλας είπε «Θα δεχτούμε τα λόγια της Ρωσίας, αλλά θα την κρίνουμε για τις ενέργειές τους. Μέχρι να δούμε μια σωστή αποκλιμάκωση, θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί για τις κινήσεις του Κρεμλίνου».

Ο Γουάλας πρόσθεσε ότι οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι το 60% της ρωσικής χερσαίας μαχητικής δύναμης παραμένει στα ουκρανικά σύνορα μαζί με μία σημαντική ναυτική δύναμη στη θάλασσα. Η Ουκρανία είναι τώρα «περικυκλωμένη» από ρωσικά στρατεύματα και «είναι μια δύναμη που θα συντρίψει την Ουκρανία εάν αναπτυχθεί», προειδοποίησε.

Το Κρεμλίνο ειρωνεύεται τη Δύση

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διέψευσε τις προτάσεις ότι η χώρα του σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι οι πόλεμοι στην Ευρώπη «σπάνια ξεκινούν Τετάρτη» ως απάντηση στις πληροφορίες ότι η εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και σήμερα (16/2)

Οι New York Times επικαλέστηκαν μια πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που έλεγε ότι η Μόσχα σχεδίαζε επίθεση για τις 16 Φεβρουαρίου - έναν ισχυρισμό που ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν.

Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσίζοφ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Όσον αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξει επίθεση αυτή την Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτετη μεθεπόμενη – ούτε τον επόμενο μήνα» είπε και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες», πρόσθεσε χαριτολογώντας. Ο Ρώσος διπλωμάτης κάλεσε τέλος τη Δύση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Ρωσίας για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.

Δύσπιστος ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απο την πλευρά του στην πρώτη του αντίδραση στις αναφορές της Ρωσίας ότι αποσύρει στρατεύματα, εμφανίστηκε επίσης δύσπιστος. «Για να είμαι ειλικρινής, αντιδρούμε στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε και δεν βλέπουμε ακόμη καμία απόσυρση», ανέφερε το BBC επικαλούμενο τον Ουκρανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη δυτική Ουκρανία. «Όλοι οι κανονικοί άνθρωποι περιμένουν αποκλιμάκωση» πρόσθεσε.

«Όσον αφορά την απειλή, έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε ψύχραιμοι για τυχόν απειλές γιατί θυμόμαστε ότι όλα αυτά δεν ξεκίνησαν χθες. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια» προσθέτει. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι όταν αποσυρθούν τα στρατεύματα «όλοι θα το δουν» - όχι μόνο ο στρατός. «Αλλά προς το παρόν είναι απλώς δηλώσεις».

Η διαμόρφωση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στα δυτικά της χώρας θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες, ανέφερε την ίδια ώρα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ιρλανδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα αντιδράσει εάν η Βρετανία επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας για την κρίση στην Ουκρανία. Η Βρετανία απείλησε την Τρίτη να εμποδίσει τις ρωσικές εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια στο Λονδίνο και να αποκαλύψει την ιδιοκτησία εταιρειών εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, μια κίνηση που η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδίαζε.

Η απειλή «κυβερνοπολέμου»

Το Κρεμλίνο εν τω μεταξύ αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την κυβερνοεπίθεση της Τρίτης στην Ουκρανία, η οποία έπληξε ιστότοπους του υπουργείου Άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, καθώς και δύο κρατικές τράπεζες. Το Κίεβο θεωρεί ότι η επίθεση προήλθε από τη Ρωσία καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν ξέρουμε τίποτα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ουκρανία συνεχίζει να κατηγορεί τη Ρωσία για όλα. Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με επιθέσεις σε λογισμικό»

Επίθεση δέχθηκαν το κρατικό ταμιευτήριο Oschadbank και το Privat - δύο από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Και τα δύο άρχισαν και πάλι να λειτουργούν αργότερα την Τρίτη, αλλά οι στρατιωτικές τοποθεσίες παρέμειναν απρόσιτες ώρες μετά την επίθεση. Η υπηρεσία επιτήρησης επικοινωνιών της Ουκρανίας επέρριψε ευθύνες στη Μόσχα. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ο επιτιθέμενος καταφεύγει σε βρώμικα κόλπα», δήλωσε η υπηρεσία, αναφερόμενη στη Ρωσία.

Η κυβερνοεπίθεση της Τρίτης σημειώθηκε ένα μήνα μετά από μια άλλη επίθεση που κατέστρεψε για λίγο κομβικούς κυβερνητικούς ιστότοπους. Το ΝΑΤΟ απάντησε μέσα σε λίγες ώρες από την επίθεση του Ιανουαρίου ανακοινώνοντας συμφωνία συνεργασίας στον κυβερνοχώρο με το Κίεβο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε επίσης ότι κινητοποιεί «όλους τους πόρους της» για να βοηθήσει την Ουκρανία.

«Ημέρα ενότητας» στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα την «ημέρα της ενότητας» για να κρατήσει ζωντανό το πατριωτικό πνεύμα. Η κυβέρνηση του Κιέβου δεσμεύεται να αντισταθεί στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μετά τη στόχευση των τραπεζών και του υπουργείου Άμυνας είπε μεταξύ άλλων.

Η ουκρανική σημαία μήκους 200 μέτρωνΑ.Ρ

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους πολίτες να κυματίσουν τη σημαία της χώρας και να φορέσουν μπλε και κίτρινες κορδέλες - τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας. Σχολεία, νοσοκομεία και καταστήματα ύψωσαν τη σημαία και ο κόσμος άκουγε τον εθνικό ύμνο και άλλα πατριωτικά τραγούδια για να σηματοδοτήσει την ημέρα.

«Αυτές οι σημαίες είναι εδώ για έναν σκοπό, για να δείξουν ότι δεν φοβόμαστε κανέναν. Δεν μας τρομάζουν», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο ιδιοκτήτης ενός μικρού καφενείου στην κεντρική λεωφόρο Khreshchatyk του Κιέβου.

Μια σημαία μήκους 200 μέτρων κυμάτισε στο Εθνικό Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Ζελένσκι κήρυξε τη 16η Φεβρουαρίου - την οποία είχαν αναφέρει Αμερικανοί αξιωματούχοι ως πιθανή ημερομηνία κατά την οποία η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί - «ημέρα ενότητας» στην ομιλία του προς το έθνος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η κρίση στην Ουκρανία και η ανάγκη για νέους δρόμους του φυσικού αερίου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή