Δένδιας σε Λαβρόφ: Ανυπόστατες οι αξιώσεις της τουρκικής πλευρας απέναντι στην ελληνική κυριαρχία

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε μηνύματα στην Τουρκία αλλά και για την κρίση στην Ουκρανία στις κοινές δηλώσεις με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ

Δένδιας σε Λαβρόφ: Ανυπόστατες οι αξιώσεις της τουρκικής πλευρας απέναντι στην ελληνική κυριαρχία
Ο Νίκος Δένδιας έστειλε μηνύματα στην Τουρκία αλλά και για την κρίση στην Ουκρανία στις κοινές δηλώσεις με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ
AP
7'

Μηνύματα στην Τουρκία αλλά και ξεκάθαρες θέσεις για την κρίση στην Ουκρανία περιείχαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

Ο Νίκος Δένδιας διεμήνυσε ότι σκοπός όλων μας η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ακούει με προσοχή με προσοχή τους προβληματισμούς της Ρωσίας για την ασφάλειά της αλλά κα τις ανησυχίες των υπολοίπων τονίζοντας τρία σημεία:

  • Την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης
  • Την στήριξη για την πλήρη εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ
  • Την ελληνική ομογένεια και ιδιαίτερα αυτή που βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει αυτήν την ομογένεια

«Μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανένα νικητή» δεν θα έχει νικητή τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε επίσης τον Ρώσο ομόλογό του για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κάνοντας ειδική αναφορά στην «τουρκική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά που θέτει ανυπόστατες και παράνομες αξιώσεις έναντι της ελληνικής κυριαρχίας» λέγοντας στον Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου υπό τους όρους του διεθνούς δικαίου αλλά και θα υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οιασδήποτε απειλής.

Μετά από ερώτηση, μάλιστα, που δέχθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία διατηρεί μια πλήρη στρατιά, τη στρατιά του Αιγαίου, και έναν μεγάλο αποβατικό στόλο απέναντι στα νησιά και είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει ασκήσει casus belli αν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα που προέρχονται από το συμφωνία για το δίκαιο της θάλασσας. «Κατόπιν αυτού νομίζω ότι οι τουρκικές αιτιάσεις είναι προσχηματικές» συμπλήρωσε ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «η συμφωνία για την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων δεν αφορούσε την Τουρκία αλλά την ανησυχία της Ρωσίας, η Τουρκία δεν είχε θέσει σε αυτή, δεν την υπέγραψε και άρα δεν αντλεί από αυτήν κανένα δικαίωμα».

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι για το θέμα ότι «θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη στάση μας υπέρ της διευθέτησης οποιονδήποτε διαφορών, όπως αυτή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, βάσει του διεθνούς δικαίου και της αμοιβαίας συμφωνίας των μερών διαφοράς. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην διευθέτηση των διαφορών. Ο Νίκος πρέπει να κάνει τα παράπονά του στους Δυτικούς σας συμμάχους οι οποίοι σήμερα έχουν ρίξει το βάρος στην Ουκρανία»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για την κρίση στην Ουκρανία και απάντησε ότι «εάν υπάρξει παρέμβαση στο Ντονμπάς θα θεωρηθεί casus belli από τη Ρωσία» προσθέτοντας πως «σε ό,τι αφορά το Ντονμπάς μας ανησυχούν οι τελευταίες ειδήσεις για την ραγδαία αύξηση των βομβαρδισμών και την χρήση των εξοπλισμών που απαγορεύονται από τη συμφωνία του Μινσκ. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που το καθεστώς του Κιέβου παραβιάζει αυτές τις υποχρεώσεις και όταν υπάρχει δυνατότητα να ληφθούν μέτρα κατάπαυσης του πυρός τα σαμποτάρει».

Σημείωσε, δε, ότι είμαστε υπέρ της αναζήτησης της ασφάλειας για την κοινή μας περιοχή όχι μόνο γιατί κάποιος έχει καπρίτσιο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» ζητώντας από τους Δυτικούς που επηρεάζουν το Κίεβο να το πιέσουν για να τηρήσει τις υποχρεώσεις του από τις συμφωνίες του Μινσκ».

Τι ειπώθηκε πριν την κατ' ιδίαν συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ

Ο κ.Δένδιας στον διάλογο που είχαν πριν την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας» την πέμπτη αυτή δια ζώσης συνάντηση των δύο υπουργών και ευχαρίστησε στον εισαγωγικό χαιρετισμό του «για την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά και ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου, αλλά και του δικαίου της θάλασσας και βεβαίως στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης προτίθεται να ενημερώσει τον Ρώσο ομόλογό του για «τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό» και να ζητήσει τις απόψεις του συνομιλητή του για τα τεκταινόμενα στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ εκτεταμένη θα είναι και η συζήτηση των δύο υπουργών «για τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο». «Νομίζω ότι υπάρχει μια σημαντική διμερής ατζέντα, την οποία μπορούμε να προωθήσουμε στη σημερινή μας συνάντηση», κατέληξε στην πρώτη του εισηγητική τοποθέτηση, παρουσία των δημοσιογράφων, ο κ. Δένδιας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα αποδίδει «ιδιαίτερη αξία στον διάλογό μας για τις περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις», απαριθμώντας τα επίκαιρα «ζητήματα, όπως τη ρωσική πρωτοβουλία για τις εγγυήσεις ασφαλείας, την Ουκρανία, την Ανατ. Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την Υπερκαυκασία, τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική». Σημείωσε, δε ότι «προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις οι Έλληνες φίλοι μας έχουν δική τους θέση, ενδιαφερόμαστε ώστε και στη δική μας εργασία να λαμβάνονται υπόψη και τα δικά σας συμφέροντα. Χαιρόμαστε και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα έχει για εσάς ενδιαφέρον», υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ θυμίζοντας τη συνάντηση στο Σότσι τον περασμένο Δεκέμβριο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τις διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν, γεγονός, που «υπογραμμίζει τον εντατικό χαρακτήρα των πολιτικών επαφών μας, την εμπιστευτικότητα των σχέσεών μας».

Ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε πώς υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα στο επίπεδο των ηγετών μας», αναφερόμενος στην ανάπτυξη «των εμπορικών-οικονομικών σχέσεων, τη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας, των μεταφορών και επικοινωνιών και φυσικά του τουρισμού και της κατοχύρωσης της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών».

Ο Ρώσος υπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό έγγραφο και βάση της κοινής εργασίας» το Κοινό Σχέδιο Δράσης για τα έτη 2022-24 και τόνισε ότι η Ρωσία δίνει μεγάλη σημασία στις ανθρωπιστικές και πολιτιστικές επαφές, ξεχωρίζοντας «την επιτυχή διοργάνωση του Έτους Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας», που συνέπεσε με τα 200 χρόνια της έναρξης της ελληνικής Επανάστασης και συνεχίζεται έως τα μέσα του 2022 έπειτα από απόφαση των δύο κυβερνήσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς έφτασε η Αθήνα στο διάβημα προς την Τουρκία: Το μπαράζ των προκλήσεων και τα νέα δεδομένα

Ελληνοτουρκικά: Το ύπουλο σχέδιο Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης

Φίλης στο Newsbomb.gr: Γιατί ο Ερντογάν βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο - Οι τέσσερις παράγοντες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή