Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν σε συνάντηση - «Tι περιμένετε;» λέει στη Δύση για τις κυρώσεις
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν να συναντηθούν καθώς η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται ώρα με την ώρα. Μίλησε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, καθώς οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία διέταξαν πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση και η Δύση προειδοποιεί οτι η ρωσική εισβολή στη γείτονα είναι πλέον θέμα χρόνου.
«Δεν ξέρω τι θέλει ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γι' αυτό προτείνω μια συνάντηση», είπε ο Ζελένσκι στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου συναντήθηκε επίσης με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις. Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιλέξει την τοποθεσία για τις συνομιλίες. «Η Ουκρανία θα συνεχίσει να ακολουθεί μόνο τη διπλωματική οδό για χάρη μιας ειρηνικής διευθέτησης». Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο.
Ζήτησε επίσης από τους συμμάχους της Ουκρανίας να αρχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία αμέσως, για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια εισβολή. «Τι περιμένετε;» είπε απο το Μόναχο, προειδοποιώντας ότι θα είναι πολύ αργά όταν επιβληθούν κυρώσεις καθώς «τμήματα της χώρας μας θα έχουν καταληφθεί».
«Το να μπούμε σε φέρετρα και να περιμένουμε να μπουν ξένοι στρατιώτες δεν είναι κάτι που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», είπε ο Ζελένσκι. «Θα προστατεύσουμε τη χώρα μας», υποσχέθηκε, «με ή χωρίς [εξωτερική] υποστήριξη».
Κατηγορώντας τη Δύση για αδράνεια, είπε: «Η Ουκρανία έχει λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για την εγκατάλειψη του τρίτου μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο. Δεν έχουμε όπλα. Και καμία ασφάλεια… Αλλά έχουμε δικαίωμα – δικαίωμα να απαιτούμε τη μετάβαση από μια πολιτική κατευνασμού σε μια πολιτική που διασφαλίζει την ασφάλεια και την ειρήνη», είπε.
«Επί οκτώ χρόνια, η Ουκρανία ήταν ασπίδα. Για οκτώ χρόνια, η Ουκρανία συγκρατεί έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο». Είπε επίσης ότι η Ουκρανία επιδιώκει ένα «σαφές» και «εφικτό» χρονοδιάγραμμα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Επίθεση σε αξιωματούχους και δημοσιογράφους στην ανατολική Ουκρανία
Σε μία νέα ένδειξη οτι ο πόλεμος θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός των ημερών, η Γερμανία και η Αυστρία είπαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa ακύρωσε πτήσεις προς την πρωτεύουσα, Κίεβο, και προς την Οδησσό, ένα λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας που θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό στόχο σε μια εισβολή.
Το γραφείο διασύνδεσης του ΝΑΤΟ στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι μεταφέρει προσωπικό στις Βρυξέλλες και στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, ανώτατοι Ουκρανοί στρατιωτικοί δέχθηκαν επίθεση με βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια περιοδείας στο μέτωπο της σχεδόν οκταετούς σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.
Μια ομάδα αξιωματούχων και δημοσιογράφων συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δέχθηκαν πυρά όλμων χθες (19/2) καθώς επισκέπτονταν το χωριό Novoluhanske στην περιοχή του Ντόνετσκ, κοντά στην περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές. Η ρεπόρτερ της Ουκρανικής Υπηρεσίας της RFE/RL Maryan Kushnir και αρκετοί άλλοι διεθνείς δημοσιογράφοι έπρεπε επίσης να αναζητήσουν καταφύγιο.
Η βία στην ανατολική Ουκρανία έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς η Ουκρανία και οι δύο περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ κατηγορούν η μία την άλλη για κλιμάκωση.
Η Ρωσία το Σάββατο είπε ότι τουλάχιστον δύο οβίδες που εκτοξεύτηκαν από ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από την κυβέρνηση έπεσαν πέρα από τα σύνορα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό ως «ψεύτικη δήλωση».
Σποραδική βία μαίνεται εδώ και χρόνια κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τις ουκρανικές δυνάμεις από τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, αλλά οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.
«Είναι έτοιμοι να χτυπήσουν»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες ισχυρίζονται εδώ και μήνες ότι η Ρωσία, η οποία έχει μετακινήσει περίπου 150.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα και προσπαθεί να δημιουργήσει προσχήματα για να εισβάλει.
«Είναι τώρα έτοιμοι να χτυπήσουν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν το Σάββατο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λιθουανία. Η Κάμαλα Χάρις ξεκίνησε τη συνάντησή της με τον Ζελένσκι λέγοντας ότι ο κόσμος βρίσκεται σε «μια αποφασιστική στιγμή της ιστορίας».
Νωρίτερα ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της φιλορωσικής αυτονομιστικής κυβέρνησης στην περιοχή του Ντόνετσκ, ανέφερε μια «άμεση απειλή επιθετικότητας» από τις ουκρανικές δυνάμεις. Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι είχαν σχέδια να καταλάβουν με τη βία περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.
«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους άνδρες στη δημοκρατία που μπορούν να πάρουν όπλα για να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους, τα παιδιά, τις συζύγους, τις μητέρες τους», είπε ο Πουσίλιν. «Μαζί θα πετύχουμε την πολυπόθητη νίκη που όλοι χρειαζόμαστε».
Αντίστοιχη δήλωση ακολούθησε ο ομόλογός του στην περιοχή του Λουγκάνσκ. Την Παρασκευή, οι αντάρτες άρχισαν να απομακρύνουν αμάχους στη Ρωσία. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ είπε ότι οι εντολές εκκένωσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν τακτική για να δοθεί η αφορμή για μια ευρύτερη επίθεση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι βάσει των πιο πρόσφατων αμερικανικών πληροφοριών, είναι πλέον «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία και να επιτεθεί στην πρωτεύουσα. «Από αυτή τη στιγμή, είμαι πεπεισμένος ότι πήρε την απόφαση», είπε ο Μπάιντεν. «Έχουμε λόγους να το πιστεύουμε». Επανέλαβε ότι η επίθεση θα μπορούσε να συμβεί τις «επόμενες ημέρες».
Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις συναντήσεις της Χάρις στο Μόναχο και ενημερώνεται τακτικά για την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσει την Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνάντησης με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του την Κυριακή, είπε.
Ο Πούτιν επιβλέπει πυρηνικές ασκήσεις
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία διεξήγαγε μαζικές πυρηνικές ασκήσεις το Σάββατο. Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν, ο οποίος δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας, παρακολουθούσε τις ασκήσεις μαζί με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Η Ρωσία έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ θαλάσσιους και χερσαίους στόχους στο πλαίσιο στρατηγικών πυρηνικών ασκήσεων που επέβλεψαν οι δύο άνδρες. Οι ετήσιες ασκήσεις περιελάμβαναν εκτοξεύσεις των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και Tsirkon και ορισμένων άλλων όπλων, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
Συγκεκριμένα, η προγραμματισμένη άσκηση περιλαμβάνει τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας με έδρα την Κριμαία. Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας αφού την κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014.
Υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες της Δύσης για μια επικείμενη εισβολή, ένας αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι εκτιμάται ότι το 40% έως 50% των χερσαίων δυνάμεων που αναπτύσσονται κοντά στα ουκρανικά σύνορα έχουν μετακινηθεί σε θέσεις επίθεσης πιο κοντά στα σύνορα.
Πυρετός διπλωματίας
Οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Μόσχας και Δύσης παραμένουν ανοιχτές: οι αρχηγοί άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας μίλησαν την Παρασκευή. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προγραμμάτισε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν την Κυριακή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.
Οι άμεσες ανησυχίες επικεντρώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν τους φιλορώσους αντάρτες από το 2014 σε μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει περίπου 14.000 ανθρώπους. Οι παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του 2015, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών και των πυροβολισμών κατά μήκος της γραμμής επαφής, είναι συχνές.
Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της πόλης Ντόνετσκ που ελέγχεται από τους αντάρτες την Παρασκευή. Επιπρόσθετα στις εντάσεις, δύο εκρήξεις συγκλόνισαν την ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Λουγκάνσκ τα ξημερώματα του Σαββάτου. Από τα επεισόδια δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Ο στρατός της Ουκρανίας είπε ότι δύο από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε πυρά από την πλευρά των ανταρτών το Σάββατο. Ο Πουσίλιν, ο επικεφαλής της κυβέρνησης των ανταρτών του Ντόνετσκ, ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία επρόκειτο να διατάξει μια επικείμενη επίθεση στην περιοχή. Τα μετα-δεδομένα από δύο βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τους αυτονομιστές που ανακοίνωσαν την εκκένωση δείχνουν ότι τα αρχεία δημιουργήθηκαν πριν από δύο ημέρες, επιβεβαίωσε το Associated Press.
Μαζικές εκκενώσεις
Μέχρι το πρωί του Σαββάτου, οι αυτονομιστές στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ, που αποτελούν τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, γνωστή ως Ντονμπάς, δήλωσαν ότι χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες είχαν μεταφερθεί στη Ρωσία. Οι αρχές στην περιοχή του Ροστόφ, που συνορεύει με την ανατολική Ουκρανία, κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της μεγάλης εισροής προσφύγων.
Η Μόσχα έχει εκδώσει περίπου 700.000 διαβατήρια για τους κατοίκους των εδαφών που ελέγχονται από τους αντάρτες. Οι ισχυρισμοί ότι οι Ρώσοι πολίτες τίθενται σε κίνδυνο μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για στρατιωτική δράση.
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η προσπάθεια του Κρεμλίνου να βρει πρόσχημα εισβολής θα μπορούσε να περιλαμβάνει σκηνοθετημένα, προηχογραφημένα βίντεο. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης το Σάββατο περιέγραψαν χάος σε ορισμένους από τους καταυλισμούς που είχαν οριστεί για τη φιλοξενία των ανθρώπων από την ανατολική Ουκρανία.
Οι αναφορές ανέφεραν ότι υπήρχαν μεγάλες ουρές λεωφορείων και εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν στο κρύο επί ώρες για να στεγαστούν χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα ή υγειονομικές εγκαταστάσεις. Ο Πούτιν διέταξε τη ρωσική κυβέρνηση να προσφέρει 10.000 ρούβλια (περίπου 130 δολάρια) σε κάθε εκτοπισμένο, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου το ήμισυ του μέσου μηνιαίου μισθού στην ανατολική Ουκρανία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ποιος είναι ο «γελωτοποιός που έγινε βασιλιάς» και τα έβαλε με τον Πούτιν