Ουκρανία: Ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός ο Ζελένσκι - «Πασχίζουμε για την ειρήνη», λέει το Κίεβο
Ένα πρώτο, πολύ μεγάλο βήμα, προς την επίλυση της ρωσό-ουκρανικής κρίσης έκανε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
Την άμεση κατάπαυση πυρός στο Ντονμπάς ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια επίλυσης της ρωσό-ουκρανικής κρίσης.
Τη δήλωσε αυτή έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η οποία διήρκησε για μισή ώρα, ωστόσο δεν διέρρευσαν άλλες πληροφορίες σχετικά με το τι συζήτησαν οι δυο ηγέτες.
Σύμφωνα με την γαλλική πλευρά, η συζήτηση αυτή χαρακτηρίστηκε ως «η έσχατη λύση για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η δήλωση-πρόθεση του Ζελένσκι έρχεται λίγες ώρες μετά από εκείνη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αυτονομιστές του Ντονμπάς, ώστε να βρεθεί μια λύση και να σταματήσουν οι συρράξεις.
«Η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί», πασχίζουμε για την ειρήνη, λέει το Κίεβο
Η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί στη σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Ναι, βλέπουμε ό,τι συμβαίνει στο μέτωπο, βλέπουμε ό,τι κάνει η Ρωσία, αλλά η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί», είπε ο ίδιος στη διάρκεια ενημέρωσης που μεταδόθηκε τηλεοπτικώς από το δίκτυο Ukraina 24.
Το Κίεβο θα «κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία παραμένει στην διπλωματική οδό», αλλά προετοιμάζεται και "για κάθε ενδεχόμενο", σύμφωνα με τον Κουλέμπα.
«Είμαστε έτοιμοι, είμαστε ισχυρότεροι από ό,τι ήμαστε από το 2014», σημείωσε.
Το Κίεβο ευελπιστεί η Ρωσία να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που έχει προτείνει η Ουκρανία για τις εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 (Σ.τ.Σ: σε αυτό οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Βρετανία συμφώνησαν να μην απειλήσουν ή χρησιμοποιήσουν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Επίσης δεσμεύτηκαν να μην χρησιμοποιήσουν οικονομικό εξαναγκασμό εναντίον της για δικό τους συμφέρον), αλλά αν αρνηθεί οι συνομιλίες και πάλι θα πρέπει να διεξαχθούν, είπε ο Κουλέμπα.
«Αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας παρήχθησαν στην Ουκρανία το 1994 όχι από μια ομάδα χωρών, αλλά από την καθεμία χώρα ξεχωριστά και αυτές οι εγγυήσεις συγχωνεύτηκαν σε ένα έγγραφο. Επομένως, η άρνηση της Ρωσίας δεν είναι λόγος για να μην διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις. Αλλά ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της».
Θα πρέπει ωστόσο να ληφθούν σαφείς αποφάσεις έπειτα από τις διαβουλεύσεις με τις εγγυήτριες χώρες της συμφωνίας για τη διασφάλιση της ουκρανικής ασφάλειας, τόνισε.
Το Κίεβο επιθυμεί την ειρήνη και δεν σχεδιάζει βομβαρδισμούς ή προβοκάτσιες εις βάρος της Ρωσίας, είπε ο ουκρανός ΥΠΕΞ.
«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει και δεν διεξάγει επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ή προβοκάτσιες, δολιοφθορά, βομβαρδισμούς του ρωσικού εδάφους...Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο, πασχίζουμε για την ειρήνη», κατέληξε ο Κουλέμπα ζητώντας τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για το περιστατικό με τους ουκρανικούς πυραύλους που φέρεται να έπληξαν ρωσικό έδαφος.
Oυκρανία: Τι σημαίνει το μυστηριώδες γράμμα «Ζ» στα ρωσικά τανκς - Φόβοι για την επικείμενη εισβολή
Την ώρα που συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την αποτροπή μίας γενικευμένης σύρραξης στην Ουκρανία, μια ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων επικεντρώνεται σε ένα δυσοίωνο «Ζ» που έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα που κατευθύνονται προς την Ουκρανία.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκατοντάδες ακόμη τανκς, οχήματα επικοινωνίας και εκτοξευτές πυραύλων να φθάνουν στα σύνορα. Πολλά από αυτά που καταγράφηκαν στην κάμερα έχουν ζωγραφισμένο το λατινικό γράμμα «Ζ» μέσα σε ένα μεγάλο λευκό τετράγωνο.
Ο δημοσιογράφος τoυ ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, Άρικ Τόλερ, λέει ότι η ομάδα του παρακολουθεί τα ρωσικά στρατιωτικά σύμβολα τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά «δεν έχει ιδέα τι είναι αυτό [το Ζ]» και δεν το έχουν ξαναδεί. «Λοιπόν, υποθέστε το χειρότερο, υποθέτω/φοβάμαι», έγραψε στο Twitter.
Oρισμένοι, όπως ο Ρώσος γκουρού της αμυντικής πολιτικής Ρομπ Λι πιστεύει ότι το σύμβολο μπορεί να αναφέρεται στις ομάδες που έχουν αναλάβει περιοχές της Ουκρανίας. «Φαίνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα ζωγραφίζουν δείκτες, σε αυτήν την περίπτωση το «Z», στα οχήματα για να εντοπίσουν διαφορετικές ομάδες εργασίας ή κλιμάκια», έγραψε στο Twitter αυτό το Σαββατοκύριακο.
Άλλοι υποθέτουν ότι η Ρωσία επιστρατεύει μία τακτική που χρησιμοποιήθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από συμμάχους που χρησιμοποιούσαν σύμβολα για να αποφύγουν ατυχήματα από «φίλια πυρά» ,καθώς τα περισσότερα τανκς της Ουκρανίας είναι σοβιετικής εποχής και θα μπορούσαν εύκολα να τα μπερδέψουν με τα ρωσικά.
Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι το «Z» θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τον νούμερο ένα εχθρό των Ρώσων: Τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μέσα στο χάος των τελευταίων ημερών κάλεσε σε συνάντηση τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για να βρουν από κοινού μία έξοδο από την κρίση. Περαιτέρω σύγχυση δημιουργεί το γεγονός οτι το «Z» δεν είναι γράμμα στο κυριλλικό αλφάβητο της Ρωσίας.
Το ανεξάρτητο ρωσικό κανάλι Telegram Hunter’s Notes, το οποίο παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές κινήσεις, ανέφερε ότι «όλος ο εξοπλισμός [με το «Ζ»] εθεάθη κοντά στο Kουρσκ και στην περιοχή Σεμπεκίνο του Μπέλγκορόντ» στα σύνορα με την Ουκρανία. Περίπου 200 στρατιωτικά οχήματα εντοπίστηκαν στην περιοχή, καθώς η σήμανση «Ζ» εφαρμόστηκε βιαστικά, με το κανάλι να υποδηλώνει ότι «έχουμε να κάνουμε με μια συγκεκριμένη ομάδα στρατευμάτων που έχει τα δικά της καθήκοντα και σχέδια για το εγγύς μέλλον».
Η «Ομάδα Ζορό»
Ενώ το φαινόμενοπου που κάποιοι έχουν ονομάσει «Ομάδα Zορό» είναι σχετικά νέο, η απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν ειναι καινούργια. Αργά το Σάββατο, μια τεράστια έκρηξη ανατίναξε έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας σε ένα περιστατικό που ο επικεφαλής της εταιρείας αποκάλεσε «δολιοφθορά».
Από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε την Κυριακή ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τον «μεγαλύτερο πόλεμο από το 1945», υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο του Πούτιν «από ορισμένες απόψεις έχει ήδη ξεκινήσει».Σ ύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, απο 160 έως και 190.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται τώρα στα σύνορα.
«Δεν πρόκειται απλώς για μια εισβολή στα ανατολικά, αλλά κατεβαίνει στον βορρά από τη Λευκορωσία και περικυκλώνει στην πραγματικότητα το Κίεβο», είπε ο Τζόνσον στο BBC. «Οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν το τεράστιο κόστος στην ανθρώπινη ζωή που μπορεί κάτι τέτοιο να σημαίνει».
Η ανησυχία για μία γενικευμένη σύρραξη κορυφώνεται καθώς μία σειρά απο εκρήξεις συγκλόνισαν την ανατολική Ουκρανία αργά το Σάββατο και νωρίς σήμερα το πρωί , την ώρα που αρχηγός του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι τα σήματα που έρχονται από τη Ρωσία υποδηλώνουν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για μια «πλήρη επίθεση».
Το Κρεμλίνο επιμένει ότι δεν έχει σχέδια εισβολής, αλλά η δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων με πυρηνική ικανότητα το Σάββατο έκανε ελάχιστα για να μετριάσει τις εντάσεις.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν- Πούτιν
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν τηλεφωνική επικοινωνία από τις 12:00 ώρα Ελλάδος με στόχο να αποφευχθεί ένας μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις εκτιμούν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι πιθανότερη από ποτέ, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.
«Η συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν ξεκίνησε, όπως προβλεπόταν, στις 11:00 (ώρα Παρισού», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία περίπου δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Κρεμλίνο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ποιος είναι ο «γελωτοποιός που έγινε βασιλιάς» και τα έβαλε με τον Πούτιν
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν σε συνάντηση - «Tι περιμένετε;» λέει στη Δύση για τις κυρώσεις