Ουκρανία: Εμφύλιος προ των πυλών στο Ντονμπάς - Η συμφωνία του Μίνσκ που έμεινε στα χαρτιά
Όλη η κρίση της Ουκρανίας έχει μεταφερθεί στην περιοχή του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία, εκεί ακριβώς που είχαν ξεσπάσει και οι μάχες το 2014. Για όσους ενδεχομένως δεν θυμούνται, το 2015 επετεύχθη μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η λεγόμενη «Δεύτερη Συμφωνία του Μινσκ», την οποία διαπραγματεύτηκαν ο τότε Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπεγράφη από τους συμμετέχοντες της Τριμερούς Ομάδας Επαφής στις 12 Φεβρουαρίου του 2015 και καθόρισε ένα σύνολο μέτρων. Συμβατικοί εταίροι ως υπογράφοντες το 2015 ήταν: Ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Leonid Kuchma, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία Mikhail Zurabow, οι ηγέτες της πολιτοφυλακής των αυτοαποκαλούμενων και διεθνώς μη αναγνωρισμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Λουχάνσκ (Ιγκόρ Πλοτνίτσκι) και Ντόνετσκ (Alexander Zakharchenko) και η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Heidi Tagliavini.
Βεβαίως η συμφωνία αυτή έμεινε στα χαρτιά και τις τελευταίες ώρες έχει αρχίσει και γίνεται κουρελόχαρτο από όλες τις πλευρές δημιουργώντας συνθήκες εμφυλιοπολεμικές με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι δυο πλευρές (Ουκρανική κυβέρνηση και αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) κατηγορούν ο ένας τον άλλον για επιθέσεις και παραβίαση των κανόνων της συμφωνίας του Μινσκ.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε περαιτέρω παραβιάσεις της εκεχειρίας στα ανατολικά, μετά από μια ημέρα σφοδρών πυρών το Σάββατο. Το υπουργείο ανέφερε ότι τις πρώτες 11 ώρες της Κυριακής, «παρατηρήθηκαν 20 περιστατικά παραβίασης της εκεχειρίας από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής, συμπεριλαμβανομένων 18 περιστατικών όπου οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ». Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές του Ντονμπάς κατηγορούν το Κίεβο για βομβαρδισμό τριών χωριών. Εκπρόσωπος των αυτονομιστών είπε στα ξένα δίκτυα ότι στοχοθετήθηκαν τα χωριά Χορλίφκα, Κομουνάροφκα και Ντολομίτνε.
Η κατάσταση είναι βεβαίως δραματική και όπως όλα δείχνουν τις προηγούμενες ώρες ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε από τον Ζελένσκι να μιλήσει με τους εκπροσώπους των αυτονομιστών προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Λίγες ώρες μετά ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι ζήτησε την άμεση κατάπαυση πυρός στο Ντονμπάς, αφού πρώτα συνομίλησε για αρκετή ώρα και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Εξάλλου ο Μακρόν μίλησε και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κι όπως φαίνεται κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση η οποία έχει οδηγήσει την Ουκρανία στα πρόθυρα του εμφυλίου. Βεβαίως ο Ρώσος πρόεδρος επιμένει ότι οι επιθέσεις υποκινούνται από την Ουκρανική κυβέρνηση, αλλά το γεγονός ότι δέχθηκε να συνομιλήσει με τον Μακρόν είναι ένα θετικό βήμα προς την ειρήνη για την περιοχή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η πρόσφατη κλιμάκωση είναι αποτέλεσμα των ενεργειών των δυνάμεων του Κιέβου. «Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι προβοκάτσιες των ουκρανικών δυνάμεων είναι ο λόγος της κλιμάκωσης», ανέφερε το Κρεμλίνο και πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία τους ο Πούτιν εξέφρασε στον Μακρόν τη «σοβαρή ανησυχία» του για την κλιμάκωση κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Πούτιν και Μακρόν συμφωνούν σε μέτρα για την επίτευξη εκεχειρίας
Ουκρανική κρίση: Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ στις 24 Φεβρουαρίου