Αρχή του τέλους για την πανδημία στην Ευρώπη: Χαλάρωση μέτρων και επιστροφή στην κανονικότητα

Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ενώ η μετάλλαξη «Ομικρον» φαίνεται πως φθάνει στην κορύφωσή της. Με γνώμονα τα νέα υγειονομικά δεδομένα πολλές χώρες αποφασίζουν να ανοίξουν την οικονομία τους, έστω και με διαφορετικές ταχύτητες.
Ανοίγει σταδιακά η Ευρώπη
ΑΡ
5'

Μετά τη Γερμανία που έχει κηρύξει ως ημέρα πλήρους ελευθερίας την 20η Μαρτίου, την Ελβετία και άλλες χώρες, ήρθε η σειρά της Βρετανίας για να επιστρέψει στη νέα κανονικότητα μετά την πανδημία.

Ανοίγει η Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα (21/2) το τέλος όλων των νομικών περιορισμών για την πανδημία, επιμένοντας ότι είναι καιρός να προχωρήσει μπροστά η χώρα παρά την πολιτική αντίθεση και την ανησυχία μερίδας ειδικών.

«Σήμερα (Δευτέρα) είναι μία στιγμή υπερηφάνειας μετά από μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της χώρας μας, καθώς αρχίζουμε να μαθαίνουμε να ζούμε με τον κορονοϊό», δήλωσε .Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά χάρη στην κυκλοφορία του εμβολίου η χώρα είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα πρόσθεσε και επιτέλους «θα δώσουμε στους ανθρώπους πίσω τις ελευθερίες τους, ενώ συνεχίζουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους».

Δύο χρόνια αφότου η Covid-19 πυροδότησε τη χειρότερη υγειονομική κρίση εδώ και γενιές, ο Τζόνσον θα απευθυνθεί στο κοινοβούλιο για να περιγράψει το σχέδιό του, την ώρα που η βασίλισσα Ελισάβετ Β' νοσεί από κορονοϊό. Σύμφωνα με το σχέδιο «η ζωή με την Covid-19», η κυβέρνηση σκοπεύει να τερματίσει αυτή την εβδομάδα τη νομική απαίτηση για απομόνωση για τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό.

Οι τοπικές αρχές θα κληθούν να διαχειριστούν περαιτέρω κρούσματα με προϋπάρχουσες νομικές εξουσίες και αναμένεται να καταργήσουν σταδιακά τα δωρεάν τεστ Covid για το ευρύ κοινό. Στο αποκεντρωμένο σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θέτουν τις δικές τους πολιτικές υγείας και παραμένουν πιο επιφυλακτικές απέναντι στο πλήρες άνοιγμα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μπόρις Τζόνσον ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του κοινού, καθώς η αστυνομία ερευνά μια σειρά από πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ που παραβίασαν σύμφωνα με καταγγελίες τα lockdown. «Ο Μπόρις Τζόνσον διακηρύσσει τη νίκη πριν τελειώσει ο πόλεμος, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την αστυνομία που του χτυπά την πόρτα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Εργατικών για την υγεία, Γουές Στρίτινγκ.

Γερμανία: Ημέρα ελευθερίας η 20η Μαρτίου

Οι τοπικοί ηγέτες της χώρας και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησαν σε μια σταδιακή κατάργηση των περιορισμών της πανδημίας. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, οι 16 ηγέτες των κρατιδίων και ο Σολτς συμφώνησαν ότι η 20η Μαρτίου, η εαρινή ισημερία του βόρειου ημισφαιρίου που προαναγγέλλει θερμότερες μέρες, θα είναι η ημέρα που θα λήξουν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί.

Στο πρώτο στάδιο, από τις 4 Μαρτίου, θα επιτρέπονται και πάλι οι ιδιωτικές συναθροίσεις χωρίς περιορισμό στον αριθμό των εμβολιασμένων συμμετεχόντων. Στην ίδια φάση καταργούνται και οι περιορισμοί για την πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο, όπου σήμερα έχουν πρόσβαση μόνον εμβολιασμένοι και ιαθέντες. Θα παραμείνει πάντως υποχρεωτική η χρήση μάσκας. «Δεν πρέπει να γίνουμε απρόσεκτοι παρ’ όλη την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη που καταγράφουμε», είπε ο καγκελάριος Σολτς σε συνέντευξη Τύπου.

Χαλαρώνει τους περιορισμούς η Ελβετία

Η Ελβετία ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς της πανδημίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μόνο η υποχρέωση για χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες και τις υγειονομικές υποδομές θα παραμείνει σε ισχύ. Η υποχρεωτική καραντίνα πέντε ημερών για όσους βρέθηκαν θετικοί σε κορονοϊό επίσης θα εξακολουθήσει να ισχύει έως το τέλος Μαρτίου. Τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι πολιτιστικοί χώροι θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι.

Πάνω από το 90% του πληθυσμού των 8,6 εκατ. κατοίκων της Ελβετίας έχουν εξασφαλίσει προστασία απέναντι στον ιό, είτε επειδή έχουν αναρρώσει από την COVID-19 είτε επειδή έχουν εμβολιαστεί.

Η Αυστρία επιστρέφει στην κανονικότητα

Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ ανακοίνωσε ότι με εξαίρεση τις πολύ «ευάλωτες ρυθμίσεις» σχεδόν όλοι οι περιορισμοί θα αρθούν στις 5 Μαρτίου. Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική πλέον μόνο στους χώρους εργασίας, στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας, ενώ τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν για όλους χωρίς περιορισμούς στο ωράριο.

Άρση περιορισμών και στη Γαλλία

Από τις 28 Φεβρουαρίου, οι μάσκες δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές στη Γαλλία, σε εσωτερικούς χώρους όπου ισχύει ο κανόνας 2G.

Η χαλάρωση των μέτρων αφορά αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και κινηματογράφους, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εσωτερικούς χώρους η απαίτηση μάσκας θα παραμείνει σε ισχύ προς το παρόν. Σύντομα θα ακολουθήσει περαιτέρω χαλάρωση, όπως το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης. Για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν προς το παρόν.

Ελβετία: Μόνο οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές

Από την περασμένη εβδομάδα τα μη εμβολιασμένα άτομα θα επιτρέπεται να επιστρέφουν σε εστιατόρια, πολιτιστικά ιδρύματα, εγκαταστάσεις αναψυχής και καταστήματα. Δεν υπάρχει πλέον όριο ατόμων στις ιδιωτικές συναντήσεις.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει σχεδόν όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές μόνο σε λεωφορεία και τρένα, καθώς και σε εγκαταστάσεις υγείας.

Ο ιός «μετακινείται» ανατολικά

Ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 έχει υπερδιπλασιαστεί στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Ουκρανία προειδοποίησε πρόσφατα το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Όπως αναμενόταν, το κύμα Oμικρον κινείται ανατολικά — 10 ανατολικά κράτη μέλη έχουν πλέον εντοπίσει αυτήν την παραλλαγή», δήλωσε ο Δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη στην Ευρώπη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη δείχνει τον δρόμο της χαλάρωσης των μέτρων - Το παράδειγμα Κύπρου και Δανίας