Oυκρανική κρίση: Τι θα συμβεί αν εισβάλλει η Ρωσία στο Κίεβο; Το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος

Ο πλανήτης κρατάει την αναπνοή του για το επόμενο βήμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, μετά την απόφασή του να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Τύμπανα πολέμου ηχούν στην Ουκρανία
ΑΡ
5'

Η Ρωσία αναμένεται να επιτεθεί ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν θα νικηθούν εύκολα, προβλέπουν οι αναλυτές που επιχειρούν να εξετάσουν το σενάριο μίας γενικευμένης σύρραξης.

Πώς θα λειτουργούσε μια εισβολή πλήρους κλίμακας;

Εκμεταλλευόμενη τη συντριπτική υπεροχή της σε χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις, η Ρωσία αναμένεται να επιτεθεί ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα, από τα βορειοανατολικά, το Ντονμπάς και την Κριμαία.

Τα χερσαία στρατεύματα στη Λευκορωσία, υποστηριζόμενα από αεροπορικές επιδρομές, θα οδηγούσαν αστραπιαία νότια για να καταλάβουν την πρωτεύουσα, το Κίεβο. Ο στρατός της Ουκρανίας θα αναγκαζόταν, θεωρητικά, να παραδοθεί.

Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι;

Ο πρωταρχικός στόχος θα ήταν η ταχεία συνθηκολόγηση της κυβέρνησης της Ουκρανίας στο Κίεβο και η «εξουδετέρωση» των εκλεγμένων ηγετών της.

Οι βασικοί στόχοι θα περιλαμβάνουν το προεδρικό μέγαρο, το κοινοβούλιο, τα υπουργεία, τα μέσα ενημέρωσης και την πλατεία Maidan- τον συμβολικό χώρο των επαναστάσεων υπέρ της δημοκρατίας της Ουκρανίας.

Με τι κόστος;

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι επιθέσεις πυροβολικού, πυραύλων και βομβαρδισμών και οι χερσαίες συγκρούσεις θα μπορούσαν να σκοτώσουν 50.000 αμάχους, αριθμός που μπορεί να αποδειχθεί συντηρητικός εάν οι μάχες παραταθούν.

Εκατοντάδες χιλιάδεςάνθρωποι μπορεί να φύγουν, προκαλώντας μια τεράστια ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Δεν μπορούν να αποκλειστούν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ωμότητες με χημικά όπλα, όπως στη Συρία. Βρετανοί αξιωματούχοι προβλέπουν «φρικτά» δεινά.

Έχει «σχέδιο Β» ο Βλαντιμίρ Πούτιν;

Αναλυτές λένε ότι η Ρωσία θα επιλέξει μια πιο περιορισμένη, λιγότερο επικίνδυνη επίθεση για να αποκτήσει επιπλέον εδάφη στην ανατολική Ουκρανία και το Ντονμπάς και το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει με τον Ρώσο πρόεδρο να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δημοκρατιών που υποστηρίζουν τη Μόσχα, όπως έκανε στη Γεωργία το 2008.

Μπορεί επίσης να προσπαθήσει να καταλάβει τη μεγάλη λιμάνια της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα και της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα για να δημιουργήσει μια «χερσαία γέφυρα» προς την Κριμαία.

Μπορεί να πάνε όλα στραβά;

Ναι. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν θα νικηθούν εύκολα. Οι πολίτες μπορούν να συμμετάσχουν στον αγώνα. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν «μαχητές της αντίστασης», όπως κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής του Αφγανιστάν.

Αναλυτές προβλέπουν ένα μακροχρόνιο «τέλμα», με τη Ρωσία να έχει σημαντικές απώλειες. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ρωσική κοινή γνώμη θα μπορούσε να στραφεί εναντίον του Πούτιν.

Ποιο είναι το σχέδιο του Κρεμλίνου μετά την εισβολή;

Ο Πούτιν θέλει μια θεσμικά αδύναμη, εξαρτημένη Ουκρανία που θα ανταποκρίνεται στη θέλησή του και θα είναι αποκομμένη από τη Δύση – όπως η Λευκορωσία. Αναμένεται ότι θα τοποθετήσει επικεφαλής πολιτικούς υπέρ της Μόσχας στο Κίεβο, εξαλείφοντας τους αντιπάλους και «διορθώνοντας» εκλογικά αποτελέσματα (όπως στη Ρωσία).

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο έχει συντάξει κατάλογο δημοσίων προσώπων που αμέσως μετά την εισβολή θα συλληφθούν ή θα δολοφονηθούν.

Τι θα κάνει η Δύση;

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα εμπλακούν άμεσα τώρα, αλλά η στρατιωτική βοήθεια θα παρασχεθεί γρήγορα από ορισμένα κράτη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρας βοήθειας, της ανταλλαγής πληροφοριών και των όπλων, όπως οι φορητοί πύραυλοι (όπως στο Αφγανιστάν). Εάν οι μάχες παραταθούν και αυξηθούν οι απώλειες αμάχων, η πίεση στη Δύση να επέμβει θα αυξηθεί γρήγορα.

Ένα «έθνος παρίας»;

Οι πρωτοφανείς κυρώσεις που έχουν υποσχεθεί ΗΠΑ και ΕΕ και ανακοινώνονται απο ώρα σε ώρα θα αλλάξουν το παιχνίδι. Περιλαμβάνουν δυνητικά καταστροφικούς περιορισμούς σε ρωσικές τράπεζες, εταιρείες, εξαγωγές, δάνεια και μεταφορές τεχνολογίας, διπλωματική απομόνωση και στόχευση του προσωπικού πλούτου του Πούτιν και των ολιγαρχών συντρόφων του. Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς τη Γερμανία θα παγώσει επ' αόριστον.

Ποιος θα είναι ο ευρύτερος αντίκτυπος;

Η παγκόσμια οικονομική και χρηματιστηριακή αστάθεια θα αυξηθεί. Οι τιμές της ενέργειας θα εκτοξευθούν στα ύψη. Οι βασικές προμήθειες τροφίμων σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες που εξαρτώνται από την Ουκρανία, τον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο το 2020, θα πληγούν.

Η υποστήριξη της Κίνας στον Πούτιν μπορεί να βαθύνει τις εντάσεις Ανατολής-Δύσης. Πρόσθετες, αμυντικές αναπτύξεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο «πυρκαγιάς» σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση στην Ουκρανία: Οι πρώτες κινήσεις της Ελλάδας μετά το διάγγελμα Πούτιν

Ραγδαίες εξελίξεις: Το απόγευμα της Τρίτης οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας

Δεσποτόπουλος στο Newsbomb: «Η στάση της Ρωσίας, ίσως ανοίξει την όρεξη του Ερντογάν για το Αιγαίο»

Ουκρανία: Τι σημαίνει η κίνηση Πούτιν - Κρίσιμες ερωταπαντήσεις για την επόμενη ημέρα

Ουκρανία: Απασφάλισε ο Πούτιν - Πανηγύρια σε Ντονμπάς και Λουγκάνσκ - Ετοιμάζει απάντηση η Δύση

Πούτιν: Αναγνώρισε τους αυτονομιστές της Ουκρανίας - Πόλεμος προ των πυλών στην Ευρώπη