ΕΕ - Μπορέλ: Απάντηση στη Μόσχα με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δηλώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ
Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την απόφαση του Προέδρου Πούτιν να αναγνωρίσει τις μη κυβερνητικές περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες δηλώνει ο Μπορέλ
2'

Με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που θα συμπεριλάβουν όλες τις οικονομικές σχέσεις με τις περιοχές της Ουκρανίας που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση της χώρας, αλλά και κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, θα απαντήσει η ΕΕ στις κινήσεις της Μόσχας.

«Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την απόφαση του Προέδρου Πούτιν να αναγνωρίσει τις μη κυβερνητικές περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες και την απόφαση που ακολούθησε να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε αυτές τις περιοχές. Αυτή η παράνομη πράξη υπονομεύει περαιτέρω την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, του Χάρτη του Παρισιού και του Μνημονίου της Βουδαπέστης« σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

«Προτρέπουμε τη Ρωσία, ως συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, να ανακαλέσει την αναγνώριση, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να επιστρέψει στις συζητήσεις στο πλαίσιο του σχήματος της ορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Καλούμε τα άλλα κράτη να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει αυτή τη διακηρυγμένη ανεξαρτησία» καταλήγει ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο – Λαμβάνουμε μέτρα για την ενέργεια

Ουκρανική κρίση: Ο Τζόνσον ανακοίνωσε κυρώσεις σε 5 ρωσικές τράπεζες και 3 Ρώσους ολιγάρχες