Στο μυαλό του Πούτιν: Ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του – Πού θα σταματήσουν τα ρωσικά στρατεύματα;
Η 21η Φεβρουαρίου 2022 αποτελεί πλέον μια ημερομηνία ιστορική, μια ημερομηνία που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου ψυχρού πολέμου.
Δεν είναι υπερβολή, δεν είναι σενάρια, δεν είναι υποθέσεις, ούτε μπλόφα. Είναι η πραγματικότητα και όπως όλα δείχνουν μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σκληρή, όχι μόνο για τους κατοίκους της Ουκρανίας, αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη.
Είναι προφανές πως οι παράμετροι του ουκρανικού προβλήματος ανατρέπονται άρδην. Η συμφωνία του Μινσκ, την οποία εγγυήθηκαν η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία και προέβλεπε την επιστροφή των "Λαϊκών Δημοκρατιών” στην ουκρανική δικαιοδοσία με εγγυήσεις αυτονομίας και αμνηστίας, ακυρώνεται και πλέον Ρωσία και Δύση μπαίνουν σε μονοπάτια που μπορεί να εξελιχθούν σε εξαιρετικά επικίνδυνα.
Ο «τσάρος» Βλαδίμηρος έστειλε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορεί το ΝΑΤΟ και οι δυτικοί να παίζουν παιχνίδια στην «αυλή» του, επισημαίνοντας πως δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, που θα έχουν στο στόχαστρο τη Ρωσία. Το είπε ξεκάθαρα από την έναρξη της χθεσινής του ομιλίας χαρακτηρίζοντας το διάγγελμά του «μάθημα Ιστορίας» και εκφράζοντας την επιθυμία να διορθώσει την ιστορία και εν προκειμένω το λάθος του Λένιν.
Τι σημαίνει αυτό; Πως ο Πούτιν δεν μπλοφάρει, δεν αστειεύεται και είναι αποφασισμένος να προχωρήσει το σχέδιό του για να αποτρέψει την μετατροπή της Ουκρανίας σε νατοϊκό ορμητήριο. Παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από όλη τη διεθνή κοινότητα, ο «τσάρος» ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτοανακηρυγμένων και φιλορωσικών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία, στέλνοντας στη ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή σε μια «ειρηνευτική» αποστολή.
Για 10.000 Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία μιλούν ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, με πολλούς να φοβούνται ότι η αποστολή στρατευμάτων στη λεγόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ είναι πρόδρομος μιας μεγάλης κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία.
Βέβαια, η Ρωσία δεν ξεκαθάρισε αν αναγνωρίζει όλη την επαρχία του Ντονμπάς ή μόνο Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ. Αν όντως αναγνωρίζει όλη την επαρχία, τότε αυτό θα σημάνει αυτομάτως κλιμάκωση της κρίσης και απειλή πλέον ολόκληρης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Πάντως, ο Πούτιν ζήτησε από την άνω αίθουσα του ρωσικού κοινοβουλίου να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό, γεγονός απολύτως χαρακτηριστικό των διαθέσεών του. Το μέχρι πού θα τις φτάσει αποτελεί γρίφο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο «τσάρος» δεν θα κάνει πίσω αν δεν αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο και της πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία.
«Κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει, αλλά η λογική λέει ότι θα σταματήσει όταν έχει τον απόλυτο έλεγχο της πολιτικής, τουλάχιστον, της Ουκρανίας και αυτό σημαίνει ότι θα έχει εγκαταστήσει το δικό του καθεστώς στην Ουκρανία για να προσπαθήσει να κυβερνήσει τη χώρα. Να κάνει δηλαδή το ίδιο πράγμα που έκανε με τη Λευκορωσία για να έχει τη χώρα υπό τον έλεγχό του. Αυτός ήταν πάντα ο στόχος του ούτως ή άλλως», ανέφερε ο Άντριου Γουντ, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Μόσχα.
Την εκτίμηση ότι «η Ρωσία, εκτός εάν έχει χάσει τα λογικά του ο Πούτιν, δεν θα πάει παραπέρα» έκανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φίλης.
Εν κατακλείδι, όπως επισημαίνουν έμπειροι διπλωμάτες, εάν ο Πούτιν σταματήσει εδώ, οι κυρώσεις θα αποδυναμώσουν μεν τη ρωσική οικονομία με τον καιρό, όμως οι επιπτώσεις για τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο θα είναι πολύ περιορισμένες και οι αγορές σταδιακά θα βρουν λύσεις και θα ορθοποδήσουν. Όμως, εάν η Μόσχα προχωρήσει σε μια γενικευμένη εισβολή στην Ουκρανία οι οικονομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα, θα είναι δραματικές.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πώς ο Πούτιν φέρνει τα πάνω κάτω στη γεωπολιτική σκακιέρα - Η αντίδραση της Ε.Ε. και οι κυρώσεις