Ρωσία και Ουκρανία σε «θέσεις μάχης» στο Infographic του Newsbomb.gr - Τα στοιχεία των δυο στρατών

Πόσους στρατιώτες έχει η Ρωσία σε σύγκριση με την Ουκρανία; Τι γνωρίζουμε για το μέγεθος κάθε δύναμης; Οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών φέρνουν στην επικαιρότητα κρίσιμα ερωτήματα για τις δύο χώρες που μονοπωλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
2'

Η Ρωσία εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μετά την επίμαχη απόφασή του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Πόσοι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται μέσα και γύρω από την Ουκρανία; Σύμφωνα με τη Δύση και παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου οτι αποσύρει μέρος των δυνάμεών του, υπάρχουν σχεδόν 200.000 Ρώσοι στρατιώτες σταθμευμένοι γύρω από τα ουκρανικά σύνορα.

Ποια είναι η στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας;

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν νέες συγκεντρώσεις στρατευμάτων και εξοπλισμού τεθωρακισμένων οχημάτων πολύ κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με την Maxar Technologies με έδρα τις ΗΠΑ. Οι εν λόγω στρατιωτικές μονάδες έχουν εντοπιστεί κυρίως βορειοδυτικά της περιοχής Μπέλγκοροντ.

Η Ρωσία είναι γνωστό ότι ενίσχυσε την ικανότητά της για μαχητικά αεροσκάφη τα τελευταία χρόνια. Μια έκθεση από το Κέντρο Ναυτικής Ανάλυσης τον Δεκέμβριο του 2020 διαπίστωσε ότι η Μόσχα στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000, και ειδικά την τελευταία δεκαετία «αναβάθμισε σημαντικά» τον στόλο πολεμικής αεροπορίας και αντικατέστησε παλαιότερα αεροσκάφη, με εκσυγχρονισμένα και νέα μοντέλα.

Η Ουκρανία έχει πολύ μικρότερη στρατιωτική ικανότητα. Σύμφωνα με την Global Firepower, η χώρα έχει περίπου 200.000 άνδρες, ενεργό προσωπικό σε σύγκριση με περίπου 900.000 άνδρες που διαθέτει η Ρωσία. Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις της ανέρχονται σε 50.000 – πέντε φορές μικρότερες από τις ρωσικές. Και ο αμυντικός προϋπολογισμός της είναι επίσης πολύ μικρότερος σε σχέση με της Ρωσίας.

Πού σταθμεύουν τα στρατεύματα;

Στρατεύματα έχουν μετακινηθεί σε δύο περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας, με το Κρεμλίνο να αναγνωρίζει τις περιοχές Λούγκανσκ και Ντόνετσκ, που διοικούνται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Αναλύσεις από τη Rochan Consulting, τη Maxar και το BBC δείχνουν επίσης αυξανόμενο αριθμό στρατευμάτων στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όχι μακριά από την πόλη Χάρκοβο, και ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Νέες μονάδες έχουν φτάσει στη Μολδαβία, κοντά στα σύνορά με την Ουκρανία, ενώ ισχυρή στρατιωτική παρουσία καταγράφεται και γύρω από τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Tο ενδεχόμενο ενός πραγματικού, γενικευμένου πολέμου θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 50.000 θανάτους αμάχων και να μετατρέψει πολλούς περισσότερους ανθρώπους σε πρόσφυγες, σύμφωνα με εκτιμήσεις στη Δύση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση: Οι μετασοβιετικές ωδίνες της Ρωσο-ουκρανικής αντιπαράθεσης και οι Έλληνες ομογενείς

Θρίλερ στην Ουκρανία: Η «νέα Γιάλτα» και το παιχνίδι ισχύος του Πούτιν κατά του Μπάιντεν

Ζητούμενο η διατήρηση του «status quo» στην Ευρώπη