Ευρωπαϊκή Ένωση: Έκτακτη σύνοδος κορυφής αύριο Πέμπτη για την κρίση στην Ουκρανία

Θα συνεδριάσουν αύριο το απόγευμα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωση για το ουκρανικό.
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη
AP
6'

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ:

«Η χρήση βίας και εξαναγκασμού στην αλλαγή συνόρων δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Συγκαλώ έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την Ουκρανία και την Ρωσία», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Μητσοτάκης: Καμία αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Με το Διοικητικό Συμβούλιο του Διμερούς Ελληνο-ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βουκουρέστι. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι και πάλι εδώ σε μια κρίσιμη, σε μια δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία. Έκρινα σκόπιμο να ολοκληρώσω το ταξίδι αυτό διότι μου δίνεται η ευκαιρία να συζητήσω και με τους φίλους μας στη Ρουμανία, με τον κύριο Πρόεδρο και με το νέο Πρωθυπουργό τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε κοινά στις ρωσικές προκλήσεις στην Ουκρανία» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος σε Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία και μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία τόνισε:

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς αφορά όλους μας, αφορά ιδιαίτερα και τη Ρουμανία, μια χώρα η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία. Αφορά ιδιαίτερα και την πατρίδα μας στο βαθμό που έχουμε πάρα πολλούς ελληνικής καταγωγής συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή, ειδικά στη ζώνη της Μαριούπολης. Αφορά όμως ολόκληρο τον κόσμο, διότι καμία αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή πόσο μάλλον από μια χώρα η οποία έχει θέσει το διεθνές δίκαιο στο επίκεντρο της εξωτερικής της πολιτικής».

Παράλληλα στάθηκε ιδιαίτερα στους τρόπους ενίσχυσης και διεύρυνσης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στη Ρουμανία, αλλά και της προώθησης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνδέεται με ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρουμανία, διατηρεί ισχυρή οικονομική παρουσία, και κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των εμπορικών και επενδυτικών εταίρων της.

Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα η ελληνική επιχειρηματική παρουσία ισχυροποιείται διαρκώς, ενώ συγχρόνως παρατηρείται αυξημένη ρουμανική επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα.

«Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, των ελληνικών κεφαλαίων, των ελληνικών επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται εκτός της πατρίδας μας. Και φυσικά τα Βαλκάνια και ειδικά μία πολύ μεγάλη αγορά, η μεγαλύτερη χώρα των Βαλκανίων, η Ρουμανία, είναι μία αγορά η οποία προφανώς και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης τα μέλη του Επιμελητηρίου για την αμέριστη στήριξη της ελληνικής πολιτείας σε όλες τις προσπάθειες εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων τονίζοντας ότι η Ρουμανία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές της περιοχής.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το 2021 ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας και Ρουμανίας παρουσίασε περαιτέρω αύξηση και για πρώτη φορά ξεπέρασε το ποσό των 2 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 2,2 δισ. ευρώ. Τα ελληνικά επενδυμένα κεφάλαια στη Ρουμανία υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας: τηλεπικοινωνίες, υποδομές, τράπεζες, βιομηχανία τροφίμων και ποτών, δομικά υλικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Σεφέρης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές των ελληνο-ρουμανικών οικονομικών σχέσεων.

Πριν από τη συνάντησή του με τους Έλληνες επιχειρηματίες στο Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που αποτελεί το παρεκκλήσιο της Ελληνικής Πρεσβείας. Το εκκλησάκι χρονολογείται από το 1899 και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό μνημείο της πόλης του Βουκουρεστίου.

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Nicolae-Ionel Ciucă:

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας

Ενας πρώτος γύρος περιορισμένων κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας θα τεθεί σε ισχύ σήμερα, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, και οι κυρώσεις αυτές θα αφορούν περισσότερους πολιτικούς, ενώ θα απαγορεύουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Η ΕΕ επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του ίδιου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά αντίθετα να παγώσει τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι βουλευτές της ρωσικής κάτω βουλής, οι οποίοι υπερψήφισαν την αναγνώριση των δύο αυτών περιοχών, και να τους απαγορεύσει να ταξιδεύουν στις χώρες μέλη του μπλοκ.

Τράπεζες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση αυτονομιστικών ενεργειών στην ανατολική Ουκρανία επίσης θα μπουν στο στόχαστρο των κυρώσεων και οι δύο αποσχισθείσες περιοχές θα εξαιρεθούν από την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις, οι οποίες χθες, Τετάρτη, εγκρίθηκαν επί της αρχής από τους ΥΠΕΞ και επικυρώθηκαν από τους πρεσβευτές σήμερα το πρωί, χρειάζεται ακόμη να λάβουν επίσημη έγκριση από τους υπουργούς Εξωτερικών.

Αυτό συνήθως είναι μια τυπική διαδικασία και οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε Επίσης:

Ουκρανική κρίση: Φόβοι για ντόμινο ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα

Ουκρανία: «Σβήνει» η διπλωματία, «φουντώνουν» οι προετοιμασίες για μια ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση

Ουκρανία: Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν νέα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λευκορωσία

Σε vertigo κυβέρνηση και πολίτες λόγω της ακρίβειας – Ορατός ο κίνδυνος εκτροχιασμού

Κρίση στην Ουκρανία: Το προφητικό άρθρο του Κίσινγκερ και οι επόμενες κινήσεις Πούτιν

Ο μόνος τρόπος ουσιαστικής ανακούφισης για τα νοικοκυριά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά σε ιστορικές ευθύνες απέναντι στην «τέλεια καταιγίδα»

Επιταχύνει την ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία η ουκρανική κρίση – Τα βασικά μεγέθη

Ουκρανία: Θα αποτρέψουν οι οικονομικές κυρώσεις τη στρατιωτική βία;

Κρίση στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ απαντούν με κυρώσεις - Διακόπτουν κάθε διπλωματική γέφυρα με τη Ρωσία