Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα δραματικά σενάρια για χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εφιαλτικά σενάρια για χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους φέρνει στην επιφάνεια η έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην καρδιά της Ευρώπης.
Φόβοι για τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή
ΑP
4'

Το ανθρώπινο κόστος ενός πολέμου στην Ουκρανία θα είναι «τεράστιο» προειδοποιούσαν για μία ακόμη φορά οι ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν την έναρξη του πολέμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον οι νεκροί θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 50.000, ενώ χιλιάδες Ουκρανοί θα εκτοπιστούν. Πολλοί είχαν ήδη αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους τις τελευταίες ημέρες.

Από το 2014, οι Ουκρανοί άμαχοι έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος του πολέμου και τις επακόλουθες επιπτώσεις. Οκτώ χρόνια συγκρούσεων στις περιοχές της Κριμαίας και του Ντονμπάς είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα, συχνά λόγω βομβαρδισμών ή εκρηκτικών που άφησαν πίσω τους.

Αμέσως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, πιστεύεται ότι 13.000 έως 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά. Όσοι απέμειναν αντιμετώπισαν ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, είδαν τα σπίτα τους να καταστρέφονται και υπέστησαν σωματικά και ψυχικά τραύματα.

Φόβοι για τουλάχιστον 50.000 νεκρούς

Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά αν δεν λήξουν άμεσα οι εχθροπραξίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε 50.000 νεκρούς ή τραυματίες και να αναγκάσει έως και πέντε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στο εφιαλτικό σενάριο που τα αεροπορικά πυρά των Ρώσων φθάσουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσο και τεράστιο αριθμό απωλειών.Κατεστραμμένα σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές –ηλεκτρισμός, παροχές νερού και δρόμοι– θα επιδεινώσουν την πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες και σε ορισμένες περιπτώσεις θα τις καταστήσουν εντελώς μη διαθέσιμες. Μεγάλης κλίμακας ή πιο έντονες εχθροπραξίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση των υπόγειων υδάτων, του εδάφους και του αέρα.

Η γενικευμένη σύρραξη -εάν και εφόσον συνεχιστεί επί μακρόν- θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα κύμα μετατόπισης πληθυσμού στην Ευρώπη που έχει να συμβεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμα κσι στο ενδεχόμενο περιορισμένης επίθεσης , ο συνδυασμός κινητικού και υβριδικού πολέμου θα έκανε την Ουκρανία ένα ιδιαίτερα περίπλοκο περιβάλλον, όπως διαπίστωνε πρόσφατα το Κέντρο για Αμάχους σε Σύγκρουση (CIVIC) μέσω της έρευνάς του πέρυσι.

Η στόχευση βασικών υποδομών μέσω κυβερνοεπιθέσεων και η διάδοση ψευδών πληροφοριών για την τροφοδότηση των υφιστάμενων διχασμών επιδεινώνουν τον φόβο και το τραύμα, αυξάνοντας την ευπάθεια εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων. Η τρέχουσα στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας άνοιξε ξανά τις πληγές. Οι Ουκρανοί, όπως και κάθε άλλος πληθυσμός που έχει ζήσει πόλεμο, ξέρει ότι ο πόλεμος έχει μεγάλες απώλειες σε αμάχους.

Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για το χειρότερο προσπαθώντας να μην υποκύψουν στον πανικό. Μερικοί είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης. Ένας κάτοικος στο Mουράτοβε ώρες πριν αρχίσουν οι εχθροπραξίες έλεγε: «Στην κοινότητά μας, έχουμε ευάλωτες ομάδες –ηλικιωμένους, χαμηλής κινητικότητας– που υποφέρουν περισσότερο από την τρέχουσα κατάσταση. Υπάρχει ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού».

Ένας άλλος κάτοικος στο Zολότε ανησυχούσε για την έλλειψη καταφυγίων: «Έχουμε μόνο ένα καταφύγιο σε ολόκληρη την πόλη. Δεν σκεφτήκαμε τον πόλεμο, θέλαμε ειρήνη. Είναι αλήθεια όταν λένε - αν θέλετε ειρήνη , προετοιμαστείτε για πόλεμο. Αυτό ακριβώς έχουμε τώρα».

Διεθνείς υποχρεώσεις

Η προστασία των αμάχων στον πόλεμο αποτελεί διεθνή υποχρέωση για τα εμπόλεμα μέρη. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις για τη μείωση και τον μετριασμό της ζημίας των πολιτών σε περίπτωση πολέμου ειναι συχνά ανεπαρκείς. Το Κίεβο είχε λάβει ορισμένα μέτρα για να μειώσει τις επιπτώσεις στους πολίτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις ωστόσο δεν ειναι αρκετά.

Για παράδειγμα, η Ουκρανία ίδρυσε την Προσωρινή Ομάδα Παρακολούθησης Ατυχημάτων Πολιτών (CCTPG) στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων των Κοινών Δυνάμεων το 2018. Η CCTPG καταγράφει και αναλύει προληπτικά τα περιστατικά βλάβης πολιτών για να εντοπίσει τις βαθύτερες αιτίες και να παρέχει συστάσεις στη στρατιωτική διοίκηση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές για τον μετριασμό των ζημιών των πολιτών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια ενσωματώνονται άμεσα σε οποιαδήποτε στρατιωτική απάντηση.

Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να δώσει οδηγίες σε όλες τις δυνάμεις να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να θέσουν την προστασία των αμάχων προτεραιότητα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε Επίσης:

Ουκρανία: Ο Πούτιν ανακοίνωσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στο Ντονμπάς

Μπάιντεν: Η Ρωσία υπεύθυνη για τις απώλειες ζωής που θα προκληθούν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο, απόβαση Ρώσων σε Μαριούπολη και Οδησσό