Ρωσία: Παράλληλα με την εισβολή εξαπέλυσε και σφοδρή κυβερνοεπίθεση σε ουκρανικές τράπεζες

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ουκρανία, έχει θέσει σε συναγερμό όλη την Ευρώπη
Ο ηλεκτρονικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ουκρανία, έχει θέσει σε συναγερμό όλη την Ευρώπη
AP
2'

Ταυτόχρονα με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε εξέλιξη βρίσκονται κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στη Μόσχα και έχουν ως στόχο τις τράπεζες της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή τα Ευρωπαϊκά κράτη φοβούνται μήπως αυτές οι επιθέσεις επεκταθούν και σε άλλες χώρες.

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ουκρανία, έχει θέσει σε συναγερμό όλη την Ευρώπη, με την ΕΕ να ανακοινώνει ότι στέλνει άμεσα στην χώρα ομάδα ειδικών για την κυβερνοάμυνα.

Η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει περίπου ένα μήνα πριν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έχει εξαπολύσει σκληρές κυβερνοεπιθέσεις ως αντίποινα στις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα η Δύση.

«Βρισκόμαστε σε επίπεδο αυξημένης επιφυλακής», ανέφερε η βρετανική Lloyds, μέσω του διευθύνων συμβούλου, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και στελέχη του βρετανικού τραπεζικού κλάδου.

Ως βρετανική εταιρεία, η Lloyds δεν είναι άμεσα εκτεθειμένη στη Ρωσία, παρόλα αυτά εντείνει τους ελέγχους της και προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων, πρόσθεσε.

«Προφανώς είναι πρώτη προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή. Όπως και τα άλλα ιδρύματα οικονομικών υπηρεσιών, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, είπε.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Κέντρο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας κάλεσε τους μεγάλους οργανισμούς να ενισχύουν τις ηλεκτρονικές άμυνές τους λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον οικονομικών ιδρυμάτων είχε προειδοποιήσει τον Ιανουάριο και το πολιτειακό υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.

Η προειδοποίηση της ΕΚΤ πριν από δύο εβδομάδες δεν είχε δημοσιοποιηθεί, έγινε όμως γνωστή από ρεπορτάζ του Reuters που επικαλούταν αξιωματούχους που δεν κατονομάστηκαν.

Οι πηγές του πρακτορείου ανέφεραν τότε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη πραγματοποιούσαν ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση επιθέσεων στα πληροφοριακά συστήματά τους

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε Επίσης:

Ουκρανία: Ο Πούτιν ανακοίνωσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στο Ντονμπάς

Μπάιντεν: Η Ρωσία υπεύθυνη για τις απώλειες ζωής που θα προκληθούν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο, απόβαση Ρώσων σε Μαριούπολη και Οδησσό