Πόλεμος Ουκρανία: Οι φοβίες του Μπάιντεν, η εκδίκηση του Πούτιν και η επόμενη μέρα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις μάχες πλέον να εντείνονται και τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες – Τα φοβικά σύνδρομα του Μπάιντεν και η εκδίκηση του Πούτιν

Ουκρανία
Τα κομμάτια του παζλ της στρατηγικής που ακολουθεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχουν αρχίσει να κολλάνε
AP
4'

Οι χθεσινές δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν δείχνουν έναν Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα και ο οποίος περιορίζεται στο να ανακοινώνει συνεχώς νέα «βαριά» πακέτα οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, τα οποίο αφορούν ρωσικές τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες. Κυρώσεις που δεν φαίνεται να απασχολούν καθόλου τον πρόεδρο της Ρωσίας ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος την εισβολή επιδιώκοντας την αλλαγή των πολιτικών συγκυριών στην Ουκρανία. Η Ρωσία μπορεί να επιβιώσει και μόνη της, κοιτώντας απλά προς Ανατολάς, προς Κίνα και Ινδία.

Μια χαρά μεγάλες αγορές είναι για να μπορέσει να επιβιώσει ο λαός του Πούτιν. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν στο χθεσινό του μήνυμα αναφερόταν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα αντιμετωπίσει η χώρα του και όχι για τον υπόλοιπο κόσμο. «Θα απελευθερώσουμε επιπλέον ποσότητες πετρελαίου εάν χρειαστεί. Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε να μην αντιμετωπίσουν επιπτώσεις περαιτέρω οι Αμερικανοί πολίτες», είπε χαρακτηριστικά. Θα έλεγε κανείς ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέπεμψε το μήνυμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Από την άλλη μεριά τα κομμάτια του παζλ της στρατηγικής που ακολουθεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχουν αρχίσει να κολλάνε: Ουδέτερο καθεστώς κυβέρνησης και αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας είναι οι κόκκινες γραμμές που θέτει ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κιέβου παράλληλα όμως με την στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.
Με ανακοίνωσή του, μέσω του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο δήλωσε έτοιμο να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ηγεσία της Ουκρανίας και να καταλήξουν στους όρους παράδοσης της χώρας.

«Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να δηλώσει τι περιμένει από την Ουκρανία, θέτοντας την κόκκινη γραμμή στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Οι προτάσεις της ρωσικής προεδρίας αφορούν ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατικοποίηση της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, τονίζοντας ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόνο αν η ηγεσία της Ουκρανίας «είναι έτοιμη». Σε αντίθετη περίπτωση είναι προφανές ότι η Ρωσία θα ανατρέψει το καθεστώς Ζελένσκι δια της βίας και θα προχωρήσει ακόμα και στη σύλληψή του.

Τραγική φιγούρα του πολέμου είναι ο ίδιος ο Ζελένσκι, ένας πρώην κωμικός της ουκρανικής τηλεόρασης που έγινε πρόεδρος επειδή οι Ουκρανοί είχαν σιχαθεί τους διεφθαρμένους προκατόχους του. Ο Ζελένσκι μιλά για «κήρυξη πολέμου εναντίον όλης της Ευρώπης», αλλά δυστυχώς όπως αποκάλυψε ο Αυστριακός καγκελάριος, σε μία δραματική συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Ζελένσκι του είπε ότι δεν φοβάται μόνο για την ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και για την ίδια του την ζωή.

Ήδη μετά το σφυροκόπημα της Ρωσίας, Ουκρανοί βουλευτές ζήτησαν από τον Ζελένσκι να απαντήσει θετικά στην πρόταση του Πούτιν και να ξεκινήσει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο. 'Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «οποιαδήποτε άλλην επιλογή, θα είναι καταστροφική». Το πρόβλημα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας είναι ότι αφέθηκε πλήρως στις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ, οι οποίοι βεβαίως τον εγκατέλειψαν αφού ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις λέγοντας: «Οι δυνάμεις μας δεν θα πάνε στην Ουκρανία να πολεμήσουν».

Οι εσωτερικές αναλύσεις της Δύσης και των Ευρωπαίων ηγετών πέραν των κυρώσεων με τις οποίες επιχειρούν να στριμώξουν τον Πούτιν, ευαγγελίζονται τώρα το διεθνές δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο που η ίδια η Δύση έκανε κουρελόχαρτο στην Κύπρο, στην Γιουγκοσλαβία, στο Κόσσοβο, στο Ιράκ. Το διεθνές δίκαιο που τσακίζει κάθε μέρα η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ) στη Λιβύη, στη Συρία, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, αλλά όλοι κάνουν ότι δεν το βλέπουν. Τα κροκοδείλια δάκρυα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής νομενκλατούρας δυστυχώς δεν πείθουν κανέναν και πολύ περισσότερο δεν είναι ικανά να σταματήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας θα ολοκληρωθεί σύντομα, ίσως σε κάποιες ώρες. Την επόμενη μέρα τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Η Δύση θα κάτσει θέλοντας και μη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κι εκεί θα επέλθει μια νέα συμφωνία τύπου Μινσκ σε βελτιωμένη έκδοση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή