Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα πέντε επίπεδα κυρώσεων που αποφάσισε η ΕΕ για τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το περίγραμμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αποφάσισε η ΕΕ περιέγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα πέντε επίπεδα κυρώσεων που αποφάσισε η ΕΕ για τη Ρωσία
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το περίγραμμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αποφάσισε η ΕΕ περιέγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
AP PHOTO
3'

Τους πέντε άξονες που περιλαμβάνει το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την επίθεσή της από τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Ουκρανία περιέγραψε τα ξημερώματα της Παρασκευής η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την απόφαση που έλαβαν νωρίτερα οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο της Γαλλίας (η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου), Εμανουέλ Μακρόν, κατήγγειλε τον Βλαντίμιρ Πούτιν «επέλεξε να φέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη» .

«Βόμβες πέφτουν σε αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά, που φοβούνται για τις ζωές τους και πολλοί πεθαίνουν – και όλα αυτά συμβαίνουν το 2022 στην καρδιά της Ευρώπης», σημείωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ είναι ενωμένη.

Επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ομόφωνοι στην καταδίκη της «φρικτής και απρόκλητης επίθεσης» της Ρωσίας και διεμήνυσε ότι «το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει». Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να «χαράξει εκ νέου τον χάρτη της Ευρώπης διά της βίας. Πρέπει (σ.σ. να αποτύχει) και θα αποτύχει».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για «τεράστιο» πακέτο στοχευμένων κυρώσεων, που θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της Ρωσίας και «την πολιτική ελίτ». Εξήγησε πως πρόκειται για κυρώσεις που αφορούν στον οικονομικό τομέα, στην ενέργεια, τις μεταφορές, τον έλεγχο των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων.

Οι οικονομικές κυρώσεις θα κόψουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις πιο σημαντικές οικονομικές αγορές, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μέτρα που ελήφθησαν σε συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους της ΕΕ.

«Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας .Το Κρεμλίνο το ξέρει, έκανε τα πάντα για να μας διχάσει αλλά απέτυχε» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Είμαστε ενωμένοι, πιο ενωμένοι από ποτέ» προσέθεσε και ανέφερε ότι «αυτά τα γεγονότα σηματοδοτούν την αρχή νέας εποχής».

Οι πέντε άξονες των κυρώσεων

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το πακέτο των κυρώσεων περιλαμβάνει:

  • Οικονομικές κυρώσεις που στοχεύουν στο 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς και των κρατικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του αμυντικού τομέα
  • Μέτρα για τον ενεργειακό τομέα, μια οικονομική δραστηριότητα-κλειδί για το ρωσικό κράτος. Η απαγόρευση εξαγωγών θα πλήξει τον τομέα του πετρελαίου καθιστώντας αδύνατο για τη Ρωσία να αναβαθμίσει τα διυλιστήριά της
  • Απαγόρευση πωλήσεων αεροσκαφών και εξοπλισμού στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες
  • Περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε κρίσιμη τεχνολογία όπως οι ημιαγωγοί ή το σύγχρονο λογισμικό
  • Διπλωμάτες και επιχειρηματίες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή πρόσβαση στην ΕΕ με βίζες

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα επίθεση στο Κίεβο - Ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα (video)

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Η χώρα «αφέθηκε μόνη» της - Υπάρχουν τουλάχιστον 137 νεκροί

LIVE Blog: Δραματικές ώρες στην Ουκρανία - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή