Ουκρανία: Απο κωμικός «πολεμικός ηγέτης» ο Ζελένσκι - Θα συλληφθεί, θα φύγει ή θα δολοφονηθεί;

Ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μεταμορφώθηκε σε λίγες ώρες σε πολεμικό ηγέτη. Οι Αμερικανοί επιβεβαιώνουν οτι ειναι ο βασικός στόχος της «ρωσικής επιθετικότητας» και τα σενάρια για την τύχη μέσα στις επόμενες ώρες οργιάζουν 

O Bολοντίμιρ Ζελένσκι
O Bολοντίμιρ Ζελένσκι
7'

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξαρτάται από την υποστήριξη της Δύσης και πλέον αποτελεί όπως και η χώρα του άμεσο στόχο για τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει «πρωταρχικός στόχος της ρωσικής επιθετικότητας», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις το βράδυ της Πέμπτης (24/2), εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος παραμένει σύμφωνα με δηλώσεις του στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο.

«Αντιπροσωπεύει, με πολλούς τρόπους, - ακόμη και προσωποποιεί - τις δημοκρατικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού» είπε μιλώντας στο CNN. Ο Ουκρανός πρόεδρος και η ομάδα του «θα λάβουν αποφάσεις τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες, με βάση το τι είναι προς το συμφέρον τους, τι είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού, τι είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού κράτους », πρόσθεσε.

Η Ρωσία επιτίθεται στην πρώην Σοβιετική χώρα από τρία μέτωπα και εκτοξεύει πυραύλους σε διάφορες τοποθεσίες κοντά στην πρωτεύουσα, Κίεβο, σε μια ευρεία εισβολή που έχει προκαλέσει οργισμένη καταδίκη από τη Δύση.

«Ο εχθρός με σημάδεψε ως νούμερο ένα στόχο»

Σε δήλωσή του αργά την Πέμπτη, ο Ζελένσκι είπε: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός με σημάδεψε ως στόχο Νο. 1, την οικογένειά μου ως στόχο Νο. 2. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους. Έχουμε πληροφορίες ότι οι εχθρικές ομάδες δολιοφθοράς έχουν μπει στο Κίεβο». «Μένω στην κυβερνητική συνοικία μαζί με άλλους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Ζελένσκι, ο Πράις σημείωσε ότι «πριν από αρκετές εβδομάδες επισημάναμε ότι Ρώσοι πράκτορες είχαν ήδη διεισδύσει στην Ουκρανία· δρούσαν στο εσωτερικό της χώρας». «Δεν είμαι σε θέση να σας πω αυτή τη στιγμή ακριβώς πού βρίσκονται, αλλά γνωρίζουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση το ενορχήστρωσε», είπε ο Πράις. «Αυτό είναι μέρος της τακτικής τους, όπως ακριβώς έχουμε δει άλλα στοιχεία να συμβαίνουν όπως είχαμε προειδοποιήσει»

Ο Πράις είπε ότι θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να είχε κάνει λάθος σχετικά με αυτό που είχε πει ότι περίμενε να κάνει η Ρωσία, «αλλά δυστυχώς, οι πληροφορίες μας έχουν αποδειχθεί σωστές σε κάθε βήμα». «Γι’ αυτό έχουμε βαθιά ανησυχία για το τι μπορεί να δούμε να κάνει η Ρωσία τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την ιδια ώρα είπε ότι είναι «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

To σχέδιο των ΗΠΑ για τη διαφυγή του

Πριν ξεκινήσει η εισβολή των Ρώσων, είχε γίνει γνωστό πως η κυβέρνηση Μπάιντεν αναπτύσσει σχέδιο για τη μετεγκατάσταση του Ουκρανού προέδρου από το Κίεβο στο Λβιβ στη δυτική Ουκρανία σε περίπτωση πολέμου. Πηγές που διατήρησαν την ανωνυμία τους είπαν στο δίκτυο ΝΒC ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρούσε τον Ουκρανό ηγέτη ως «ολοένα και πιο ευάλωτο».

Εν αναμονή του πολέμου, ευαίσθητες υποδομές πληροφορικής και στοιχεία στρατιωτικής διοίκησης μεταφέρονταν εκτός Κιέβου, ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος. «Έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν για να προετοιμαστούν», είπε η πηγή. «Το έχουν κάνει πολύ αθόρυβα».

Οι ΗΠΑ είχαν εκκενώσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρεσβείας τους στο Κίεβο στις 12 Φεβρουαρίου και μετέφεραν τις επιχειρήσεις στο Λβιβ, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων σχετικά με τη φυγή του Ζελένσκι σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας. Εκπρόσωπος του Ζελένσκι αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου.

Ο Τζον Χέρμπστ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, είπε ότι το Κίεβο έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να λειτουργεί χωρίς διακοπή εάν υπάρξει επίθεση, αν και δεν διευκρίνισε πού θα μετεγκατασταθεί το υπουργικό συμβούλιο στην Ουκρανία. «Καταλαβαίνω ότι έχουν κάνει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη συνέχιση της κυβέρνησης», έλεγε.

Επίθεση αλεξιπτωτιστών;

Χθες ο Ουκρανός πρόεδρος υποσχέθηκε να ενημερώνει τους Ουκρανούς κάθε ώρα και κάλεσε δημοσιογράφους στο γραφείο του στο κέντρο του Κιέβου για ενημερώσεις, αν και πολλές κενές θέσεις ήταν ορατές. Ορισμένοι εξέφρασαν ιδιωτικά την ανησυχία τους για τη συμμετοχή τους, φοβούμενοι ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιημή στόχος ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης ή απόπειρας δολοφονίας.

Ο Mιχαήλ Ποντόλιακ, ένας από τους συμβούλους του Ζελένσκι προειδοποίησε τους δημοσιογράφους για πιθανή επίθεση αλεξιπτωτιστών. «Ένας από τους στόχους [της Ρωσίας] είναι να εκδιώξει την ηγεσία της χώρας», είπε.

Λίγες ώρες πριν τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίσουν την Ουκρανία, ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση απευθείας στους Ρώσους στη μητρική τους - και τη μητρική του γλώσσα. «Για τι παλεύετε;» ρωτούσε σε διαδικτυακή ανάρτηση λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα «Και με ποιον;».

Προέτρεψε τους πολίτες μιας χώρας που «έδωσε περισσότερες από 8 εκατομμύρια ζωές για τη νίκη επί του ναζισμού» στον Β παγκόσμιο πόλεμο να σταματήσουν την επικείμενη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας. Πριν από το μεσημέρι, με την εισβολή να έχει ξεκινήσει, ο Ουκρανός πρόεδρος, με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του, είχε πάρει έναν πιο απότομο και πιο θυμωμένο τόνο.

Η πιο αδιάλλακτη στάση χαιρετίστηκε από πολλούς Ουκρανούς που θέλουν έναν ισχυρό πρόεδρο στο τιμόνι για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη ρωσική επιθετικότητα. Ωστόσο, ήταν επίσης ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται στον Ζελένσκι καθώς το έθνος που κυβερνάει βρίσκεται υπό πολιορκία.

Στην απογευματινή του ομιλία στο έθνος ο Ζελένσκι κάλεσε για μια σθεναρή απάντηση από τους δυτικούς συμμάχους. «Αν εσείς αγαπητοί ηγέτες του κόσμου». . . ηγέτες του ελεύθερου κόσμου δεν μας βοηθήσετε σήμερα, αν δεν βοηθήσετε σθεναρά την Ουκρανία, τότε αύριο ο πόλεμος θα σας χτυπήσει τις πόρτες», είπε. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι η Ουκρανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Συνέκρινε επίσης τη Ρωσία με τη ναζιστική Γερμανία, μια κατηγορία που εκτοξεύουν η μία χώρα εναντίον της άλλης από την αρχή της ένοπλης σύγκρουσης του 2014. «Η Ρωσία επιτέθηκε στο κράτος μας νωρίς σήμερα το πρωί, όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», είπε «Οι χώρες μας στέκονται σε διαφορετικές πλευρές της παγκόσμιας ιστορίας. Η Ρωσία βαδίζει στο μονοπάτι του κακού».

Κάλεσε επίσης όλους τους Ρώσους «που δεν έχουν ακόμη χάσει τη συνείδησή τους» να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του πολέμου. Και τους Ουκρανούς να δωρίσουν αίμα και να διαδώσουν «πώς πολεμά ο στρατός μας».

Πρώην τηλεοπτικός αστέρας

Ωστόσο, ο Ζελένσκι, ένας πρώην τηλεοπτικός κωμικός που ορισμένοι από τους συμπατριώτες του απέρριπταν κάποτε ως άπειρο και αδαή, έχει μεταμορφωθεί εμφανώς σε λιγότερο από μια εβδομάδα σε έναν πειστικό στρατιωτικό διοικητή, εν μέσω της αυξανόμενης στρατιωτικής απειλής από τη Ρωσία

Μετά από μήνες παρότρυνσης για ηρεμία, στην ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου που επιτέθηκε στη Μόσχα καθώς και στην αποτυχία της Δύσης να συσπειρωθεί πίσω από την Ουκρανία και επιδοκιμάστηκε απο τους συμπατριώτες του.

Τα έντονα λόγια του έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό στην Ουκρανία, όπου οι άνθρωποι συσπειρώνονται πίσω από τα στρατεύματα και τους ηγέτες τους. «Είμαι περήφανος για την κυβέρνησή μας», δήλωσε ο Kostyantyn Batozsky, πολιτικός αναλυτής από το Ντονμπάς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ποιος είναι ο «γελωτοποιός που έγινε βασιλιάς» και τα έβαλε με τον Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα επίθεση στο Κίεβο - Ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα (video)

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Η χώρα «αφέθηκε μόνη» της - Υπάρχουν τουλάχιστον 137 νεκροί

LIVE Blog: Δραματικές ώρες στην Ουκρανία - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή