Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Γιατί η Ρωσία ήθελε να πάρει άμεσα το Τσέρνομπιλ - Τι κρύβει η περιοχή

Πόλεμος στην Ουκρανία: To παλιό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή και η απορία όλων είναι γιατί η Μόσχα έσπευσε να κατακτήσει ένα «φάντασμα» 36 ετών.

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Γιατί η Ρωσία ήθελε να πάρει άμεσα το Τσέρνομπιλ - Τι κρύβει η περιοχή
Γιατί οι Ρώσοι ήθελαν τόσο πολύ το Τσέρνομπιλ;
AP IMAGES
5'

Το όνομά του έχει στοιχειώσει το παρελθόν. Βύθισε την Ευρώπη και τον μισό πλανήτη στον πυρηνικό όλεθρο. Σήμερα, 36 χρόνια μετά, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και έσπευσε να θέσει το Τσέρνομπιλ υπό τον έλεγχο της. Γιατί η Μόσχα θέλει τόσο πολύ ένα εργοστάσιο-φάντασμα;

Παρότι την απάντηση μπορούν να την ξέρουν μόνο οι αξιωματούχοι της Μόσχας, ένα από τα βασικά στοιχεία της απόφασης αυτής είναι το γεγονός πως πρόκειται για τον πιο σύντομο δρόμο για τις δυνάμεις που μπήκαν στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία, προς την πρωτεύουσα της χώρας στο Κίεβο.

Μόλις 16 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, χώρα από την οποία εισέβαλαν οι Ρώσοι, ήταν ακριβώς στο δρόμο των στρατιωτών του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θα πρέπει να πούμε πως είναι άλλο η πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού και άλλο τα πυρηνικά όπλα. Το πρώτο φυσικά δεν αναιρεί το δεύτερο», σχολίασε ο διεθνολόγος Γιώργος Φίλης στο Newsbomb.gr.

«Η κατάληψη του Τσέρνομπιλ είναι ένα ξεκάθαρο συμβολικό μήνυμα της Ρωσίας προς την Ουκρανία και σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Νομίζω δείχνει ξεκάθαρα πως δεν θα ανεχτεί την παραμικρή σκέψη απόκτησης πυρηνικής ενέργειας από άλλη χώρα της περιοχής. Μάλιστα, μια από τις μεγάλες ρωσικές φοβίες ήταν το γεγονός πως η Ουκρανία θα μπορούσε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα με την βοήθεια και την τεχνογνωσία των νατοϊκών δυνάμεων και δεν θα ήθελε σε καμία των περιπτώσεων να έχουν στα χέρια τους τέτοια όπλα οι Ουκρανοί εθνικιστές», πρόσθεσε ο έγκριτος διεθνολόγος.

Μετά την έκρηξη του 1986, ένα ραδιενεργό σύννεφο διέσχισε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Η ραδιενέργεια στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο μειώθηκε αρκετά με το πέρας των δεκαετιών από την καταστροφή, ενώ στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί αγέλες άγριων ζώων που πληθαίνουν παρά την μόλυνση του εδάφους.

Φυσικά, το Τσέρνομπιλ περικλείει και την «απαγορευμένη ζώνη» στην οποία βρίσκεται ο κατεστραμμένος πυρηνικός αντιδραστήρας του πρώην πυρηνικού εργοστασίου και στην εγκαταλελειμμένη πόλη Πρίπιατ, όπου οι εργάτες έχουν σπαταλήσει χρόνια ολόκληρα αποσυναρμολογώντας με κόπο τον πρώην σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και καθαρίζοντας ραδιενεργά συντρίμμια. Όσοι αντιδραστήρες δεν καταστράφηκαν στο πυρηνικό ατύχημα του 1986, συνέχιζαν να παράγουν ενέργεια μέχρι το 2000, όταν το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά.

«Δεν νομίζω πως η Ρωσία θέλει να βάλει ξανά σε λειτουργία το Τσέρνομπιλ. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα, όπως είδαμε, αλλά η σημασία της κατάκτησής του επιμένω πως είναι περισσότερο συμβολική», σχολίασε ο κύριος Φίλης.

Η σημασία του ποταμού Δνείπερου και το Κίεβο

Αυτό που σημειώνουν σχεδόν όλοι οι ειδικοί είναι η σημασία του ποταμού Δνείπερου, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα στα ρωσικά στρατεύματα να μπουν ανεμπόδιστα στην Ουκρανία μέσω της Λευκορωσίας και των γραμμών που είχε ο ουκρανικός στρατός.

Dniepras.jpg
Ο ποταμός ΔνείπεροςWikipedia

«Ο Δνείπερος είναι το κλειδί της ρωσικής επιχείρησης. Είναι το ορόσημο της περιοχής που θέλει να έχει υπό τον απόλυτο έλεγχο της η Ρωσία, η οποία είναι από τον Δνείπερο και ανατολικά. Νομίζω πως με την κατάληψη του Κιέβου θα έρθει και το τέλος της ρωσικής εισβολής, την οποία η Μόσχα θέλει να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μην συνεχίσει επί μακρόν», τόνισε ο Γιώργος Φίλης, σχετικά με την πορεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όσο για τα... επόμενα επεισόδια της ρωσό-ουκρανικής κρίσης: «Νομίζω πως τις επόμενες ώρες η Μόσχα θα θέσει τα επιχειρήματά της στον Βολόντιμιρ Ζελένσκι, τον Ουκρανό πρόεδρο, εκείνος θα τα συζητήσει και δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να τον αφήσουν και στην ηγεσία αν τα αποδεχτεί».

Παγκόσμια ανησυχία για το Τσέρνομπιλ - Αυξάνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υπό την κατοχή τους την περιοχή του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία και φυσικά το πυρηνικό εργοστάσιο, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή.

Οι αναλυτές διαπίστωσαν πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή αυξήθηκαν ραγδαία μετά από την ρωσική εισβολή, με την ιστοσελίδα μέτρησης Nexta, να δείχνει την τεράστια αύξηση που παρουσιάστηκε.

«Παρατηρείται μια ανωμαλία στην αύξηση των επίπεδων ραδιενέργειας στην περιοχή του Τσέρνομπιλ», ανέφερε στο twitter η Nexta.

Η αύξηση αυτή πιθανότατα προέχεται από την καταστροφή αποθήκης πυρηνικών αποβλήτων στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε το Ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών.

«Πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν πως με την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων, καταστράφηκε μια αποθήκη πυρηνικών αποβλήτων, η οποία βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου», ανέφερε το NBC.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Τα αδέρφια Κλίτσκο παίρνουν τα όπλα για την πατρίδα τους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βρέφη από την εντατική μεταφέρονται σε ασφαλή σημεία (vid)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κυβερνοεπίθεση στη Ρωσία εξαπέλυσαν οι Anonymous

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή