SWIFT: H Δύση ενεργοποίησε το «πυρηνικό όπλο»- Γιατί μπορεί να γονατίσει τη Ρωσία
Η απόφαση της Δύσης να μπλοκάρει «επιλεγμένες» ρωσικές τράπεζες από το σύστημα πληρωμών SWIFT θα προκαλέσει ένα εξοντωτικό οικονομικό πλήγμα στο Κρεμλίνο, αλλά και «παράπλευρες απώλειες» στις δικές τους εταιρείες και τράπεζες, σημειώνει το Reuters. Οι σύμμαχοι έχουν ακόμα περιθώριο να κάνουν περισσότερα, προσθέτει.
Το σημαντικό βήμα για την αποσύνδεση της Ρωσίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι μέρος ενός νέου γύρου κυρώσεων με στόχο τη Ρωσία λόγω της απρόκλητης εισβολής της στην Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γερμανίας, οι τράπεζες που θα επηρεαστούν θα είναι όλες εκείνες που έχουν ήδη πληγεί από τη διεθνή κοινότητα, καθώς και άλλα ιδρύματα εάν χρειαστεί.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ ευχαρίστησε μέσω Twitter τη Δύση για τον τελευταίο γύρο οικονομικών κυρώσεων. «Ευχαριστώ τους φίλους μας… για τη δέσμευση να αφαιρέσουν πολλές ρωσικές τράπεζες από τη SWIFT» και για «την παράλυση των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας», είπε.
Η συναίνεση της Ε.Ε για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία μέσω του SWIFT πάντως ήταν μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία σχολιάζουν αναλυτές. Και αυτό γιατί το διμερές εμπόριο της ΕΕ με τη Ρωσία αγγίζει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 10 φορές περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές ανάλογων μέτρων.
Τι είναι το Swift
Βασικές ρωσικές τράπεζες θα αποκοπούν από το σύστημα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών SWIFT, το οποίο καθημερινά μετακινεί αμέτρητα δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 11.000 τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
Οι σύμμαχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είχαν επίσης εξετάσει την επιλογή SWIFT το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε την Κριμαία της Ουκρανίας και υποστήριξε τις αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ρωσία δήλωσε τότε ότι η απομάκρυνσή της από το σύστημα θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου. Οι σύμμαχοι - που επικρίθηκαν ξανά και ξανά επειδή απάντησαν πολύ αδύναμα στην επιθετικότητα της Ρωσίας το 2014 - απέσυραν τότε την ιδέα τότε. Η Μόσχα έκτοτε προσπάθησε να αναπτύξει το δικό της σύστημα χρηματοοικονομικών μεταφορών, με περιορισμένη επιτυχία.
«Ο Πούτιν ξεκίνησε μια πορεία με στόχο να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά αυτό που κάνει επίσης, στην πραγματικότητα είναι οτι καταστρέφει το μέλλον της χώρας του», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να ξοδεύει τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα κυρίως γιατί ο Πούτιν επιβλέπει τη συσσώρευση αποθεματικών ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μία απο τις μεγαλύτερες πολεμικές θυρίδες που κατέχει οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα στον κόσμο.
Το ρούβλι σε «ελεύθερη πτώση»
Οι περιορισμοί στοχεύουν στα αποθεματικά που έχει στη διάθεσή του το Κρεμλίνο και προορίζονται να εμποδίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να στηρίξει το ρούβλι καθώς πέφτει σε αξία εν μέσω αυστηρότερων κυρώσεων από τη Δύση. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η νέα κίνηση είχε στόχο να οδηγήσει το ρούβλι σε «ελεύθερη πτώση»
Η πτώση του πιθανότατα θα εκτινάξει τον πληθωρισμό στα ύψη, κάτι που θα έπληττε τους καθημερινούς Ρώσους και όχι μόνο τις ρωσικές ελίτ που ήταν οι στόχοι των αρχικών κυρώσεων. Η προκύπτουσα οικονομική αναταραχή, εάν τα μέτρα του Σαββάτου είναι τελικά τόσο σκληρά όσο περιγράφηκαν, θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστιες πολιτικές αναταραχές στο εσωτερικό.
«Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά οι δυτικές κυβερνήσεις εκτόξευσαν τα οικονομικά υπερόπλα τους κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν» σημειώνει ο Guardian. Oι νέες εκτεταμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοινώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε κοινή δήλωση από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ανακοίνωσαν την τελευταία στρατηγική τους κίνηση σε κοινό ανακοινωθέν ως μέρος ενός νέου γύρου οικονομικών κυρώσεων που έχει στόχο «να λογοδοτήσει η Ρωσία και να διασφαλιστεί συλλογικά ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν»
Εξαιρούνται οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου
Ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι εξακολουθούσαν να επεξεργάζονται τους μηχανισμούς για τον τρόπο εφαρμογής των τελευταίων μέτρων και σκοπεύουν να εξαιρέσουν τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, οι κυρώσεις συνολικά θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι μερικές από τις πιο σκληρές που επιβάλλονται σε ένα έθνος στη σύγχρονη εποχή. Εάν εφαρμοστούν πλήρως όπως έχει προγραμματιστεί, θα πληγεί σοβαρά η ρωσική οικονομία και θα περιοριστεί σημαντικά η ικανότητά της να εισάγει και να εξάγει αγαθά.
Το σύστημα διεθνών πληρωμών Swift είναι το κύριο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών που χρησιμοποιείται από τις τράπεζες για την πραγματοποίηση διασυνοριακών μεταφορών χρημάτων. Η πρόοδος σε επίπεδο ΕΕ παρεμποδίστηκε αρχικά από τις ανησυχίες της Γερμανίας και της Ιταλίας, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου για να διατηρήσουν τα σπίτια και τα εργοστάσιά τους εφοδιασμένα με ενέργεια.
Αλλά καθώς η υπαρξιακή απειλή της κατάληψης μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας από τις ρωσικές δυνάμεις άρχισε να διαφαίνεται, οι εθνικοί ηγέτες άρχισαν να αλλάζουν τις θέσεις τους. Το Σάββατο, μετά από μια κλήση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ιταλός πρωθυπουργός υποσχέθηκε να υποστηρίξει πλήρως τη γραμμή της ΕΕ για τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Swift.
Οι «χρυσές βίζες»
Οι σύμμαχοι ανακοίνωσαν επίσης τη δέσμευσή τους να «λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της πώλησης ιθαγένειας - τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια»- που επιτρέπουν στους πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνονται πολίτες της Δύσης και να αποκτούν πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικά συστήματα».
Η Ε.Ε θα ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στον τερματισμό της πώλησης «χρυσής βίζας». Η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο πούλησαν άδειες διαμονής σε δεκάδες χιλιάδες Ρώσους και άλλους ξένους υπηκόους, με ελάχιστους ελέγχους για το αν ο πλούτος τους αποκτήθηκε νόμιμα. Η πρακτική καταδικάστηκε από πολιτικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη ως κίνδυνος εθνικής ασφάλειας και η κατάργησή της θα γίνει δεκτή με ενθουσιασαμό από όσους ανησυχούν για την υφέρπουσα διαφθορά.
Με βάση μία διατλαντική ομάδα εργασίας, οι μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου θα συνεργάζονται πέρα από τα σύνορα, για να παγώσουν από κοινού τα περιουσιακά στοιχεία ατόμων και εταιρειών που έχουν υποστεί κυρώσεις. Σε μια άλλη ευπρόσδεκτη κίνηση, θα στοχοποιηθούν επίσης οι οικογένειες και όσοι διευκολύνουν εκείνους που περιλαμβάνονται στους καταλόγους κυρώσεων.
Οι συγγενείς και οι συνεργάτες χρησιμοποιούνται συχνά για να κρατούν περιουσιακά στοιχεία που θα προτιμούσαν να κρατήσουν κρυφά οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους και οι κυρώσεις δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές εάν εξαιρεθούν. Η κοινή δήλωση υπόσχεται δράση ενάντια σε αυτό που ο κορυφαίος επικριτής του Κρεμλίνου Μπιλ Μπράουντερ περιέγραψε ως τη λεγεώνα με τους δικηγόρους, τους λομπίστες, τους λογιστές και των διαχειριστές χρημάτων που κερδίζουν από τη διαμεσολάβηση.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία για τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν πρότεινε ότι οι πληρωμές για αυτές τις εξαγωγές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να περνούν μέσω της Swift, αν και τα νέα μέτρα, εάν θεσπιστούν, θα μπορούσαν να ωθήσουν τον Πούτιν να διακόψει την προμήθεια.
Ο διάβολος, όπως πάντα, θα βρίσκεται στις λεπτομέρειες των νόμων που θεσπίζονται για να υποστηρίξει αυτές τις ενέργειες και στον ενθουσιασμό με τον οποίο επιβάλλονται.
Με πληροφορίες απο AP, Guardian, Deutsche Welle
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων μέρος του οπλισμού που είχε στείλει η Δύση
Ουκρανία: Συγκινεί γυναίκα που μαζεύει τα συντρίμμια του σπιτιού της και τραγουδά τον εθνικό ύμνο