Ουκρανία: Από τη βότκα μέχρι το ποδόσφαιρο και την Τέχνη η Δύση μποϊκοτάρει τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξάνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της Ρωσίας και των αγαθών της ως πράξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό. Από τον Καναδά μέχρι τη Γαλλία, πολίτες και αξιωματούχοι ζητάνε μποϊκοτάζ των ρωσικών προϊόντων, αρχής γενομένης απο τη βότκα
Σε μποϊκοτάζ ρωσικών προϊόντων προχωράει μερίδα της Δύσης
ΑP
9'

Η βότκα, ένα ποτό που διαδόθηκε στη Δύση από τον Τζέιμς Μποντ και που υπήρξε εδώ και καιρό ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ρωσίας, είναι το νέο πεδίο οργής της διεθνούς κοινότητας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ όπου τα οινοπνευματώδη πωλούνται μέσω κρατικών καταστημάτων, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Κρις Σουνούνου, ανακοίνωσε το Σάββατο την απομάκρυνση των «ρωσικής κατασκευής και ρωσικής επωνυμίας οινοπνευματωδών ποτών από τα καταστήματα μέχρι νεωτέρας».

Στο Οχάιο, όπου το κράτος συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις για την πώληση αλκοολούχων ποτών, ο κυβερνήτης Μάικ Ντεγουάιν, επίσης Ρεπουμπλικανός, ανακοίνωσε τη διακοπή των κρατικών αγορών και πωλήσεων της Russian Standard Vodka.

Η Λουίζ Λούκας, γερουσιαστής των Δημοκρατικών στην πολιτεία της Βιρτζίνια, ζητά «την αφαίρεση όλης της ρωσικής βότκας και οποιωνδήποτε άλλων ρωσικών προϊόντων» από τα σχεδόν 400 κρατικά καταστήματα της Αρχής Ελέγχου Αλκοολικών Ποτών της Βιρτζίνια. Και ο Ρεπουμπικανός γερουσιαστής Tομ Κότον του Αρκάνσας, έγραψε στο Twitter: «Πετάξτε όλη τη ρωσική βότκα και, μαζί με πυρομαχικά και βλήματα, στείλτε τα άδεια μπουκάλια στην Ουκρανία για να τα χρησιμοποιήσετε για βόμβες μολότοφ».

Το «όπλο» του μποϊκοτάζ σε καιρό πολέμου

Τα μποϊκοτάζ των ορατών εισαγωγών σε περιόδους σύγκρουσης δεν είναι κάτι καινούργιο. Το 2003, για παράδειγμα, η αντίθεση της Γαλλίας στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ οδήγησε ορισμένους Αμερικανούς πολιτικούς να μποϊκοτάρουν το γαλλικό κρασί και να προσπαθήσουν να μετονομάσουν τις τηγανιτές πατάτες (french fries) σε «τηγανητές πατάτες ελευθερίας» (παρόλο που το πιάτο προέρχεται πιθανότατα από το Βέλγιο).

Και όπως και σε προηγούμενες προσπάθειες, το μποϊκοτάρισμα της ρωσικής βότκας μπορεί να είναι περισσότερο συμβολικό παρά στρατηγικό. Η βότκα έχει μακρά ιστορία στη ρωσική κουλτούρα, με τους Times να την περιγράφουν κάποτε ως «αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής κοινωνικής ζωής».

Η βότκα και οι Αμερικανοί

Άχρωμο και άοσμο, μπορεί να συνδυαστεί με αμέτρητα ποτά για να δημιουργήσει μια μεγάλη ποικιλία από παρασκευάσματα. Αυτή η ευελιξία τη βοήθησε να πάρει κυρίαρχη θέση στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, οδηγώντας σε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των κατασκευαστών βότκας από διάφορες χώρες.

Yπολογίζεται οτι 76,9 εκατομμύρια κιβώτια βότκας των εννέα λίτρων πωλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020 - δημιουργώντας έσοδα σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους οινοπνευματοποιούς, σύμφωνα με τον βιομηχανικό εμπορικό όμιλο Distilled Spirits Council. Το μερίδιο της Ρωσίας ωστόσο στην αγορά δεν είναι τόσο μεγάλο όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το 1% της ποσότητας βότκας σε δολάρια που εισήχθη στις ΗΠΑ το 2017. Η Γαλλία την ίδια ώρα αντιπροσωπεύει το 39% περίπου της συνολικής αξίας των εισαγωγών βότκας, το μεγαλύτερο μέρος από οποιαδήποτε χώρα. Στην Πενσυλβάνια, το Philadelphia Inquirer ανέφερε το Σάββατο, «οι αληθινές ρωσικές μάρκες είναι δύσκολο να βρεθούν».

«Μπλόκο και απο τον Καναδά»

Στον Καναδά, καταστήματα αλκοολούχων ποτών στην επαρχία Newfoundland και Labrador ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα σταματήσουν να πωλούν ρωσικά οινοπνευματώδη ποτά. Το συμβούλιο ελέγχου ποτών του Οντάριο, της πιο πυκνοκατοικημένης επαρχίας του Καναδά, ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει «όλα τα προϊόντα που παράγονται στη Ρωσία» από τα περισσότερα από 700 καταστήματά του. Παρόμοιες μετακινήσεις πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες της Μανιτόμπα και της Νέας Γης, ανέφερε το Reuters.

Η Newfoundland Labrador Liquor Corporation (NLC), η οποία είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή, την πώληση και τη διανομή αλκοόλ εντός της επαρχίας, ανακοίνωσε στο Twitter ότι «θα αφαιρέσει προϊόντα ρωσικής προέλευσης από τα ράφια της», προσθέτοντας: «Αυτά περιλαμβάνουν τη ρωσική τυποποιημένη βότκα και τη ρωσική Standard Platinum Vodka.»

Ορισμένοι Καναδοί καταναλωτές χαιρέτησαν την κίνηση, επαινώντας την στο Twitter ως «εξαιρετική απόφαση», ενώ άλλοι ήταν πιο δύσπιστοι. «Τι θα προκαλέσει αυτό;» έγραψε κάποιος «Η NL Liquor και άλλες εταιρείες ποτών έχουν ήδη αγοράσει και πληρώσει για τα προϊόντα. Δεν πρόκειται να τους βλάψει ούτε λίγο».

Ο Στίβεν Ντελ Ντούκα, ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος του Οντάριο, έγραψε στο Twitter ότι είχε γράψει στο Συμβούλιο Ελέγχου Αλκοόλ του Οντάριο, έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές και λιανοπωλητές αλκοολούχων ποτών στον κόσμο, σύμφωνα με τον ιστότοπό του, «ζητώντας ταχεία δράση για να αφαιρεθεί η ρωσική βότκα από τα ράφια των καταστημάτων». Είπε ότι «όλα τα μέσα αποτροπής του Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει να εξεταστούν, τόσο σε επαρχιακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Πεδίο αντιπαράθεσης και ο αθλητισμός

Κατά τα άλλα, ο αθλητισμός συνέχισε να είναι «αρένα μποϊκοτάζ», καθώς η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Πολωνίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η εθνική της ομάδα ποδοσφαίρου δεν θα λάβει μέρος σε έναν επερχόμενο αγώνα για την πρόκριση στο τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο αγώνας επρόκειτο να διεξαχθεί στη Ρωσία τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Cezary Kulesza, πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Πολωνίας.

«Λόγω της κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την Ουκρανία, η εθνική ομάδα της Πολωνίας δεν σκοπεύει να παίξει τον αγώνα πλέι οφ εναντίον της Ρωσίας», έγραψε στο Twitter. Οι παίκτες της εθνικής ομάδας της Πολωνίας στήριξαν την απόφαση.

«Είναι η σωστή απόφαση! Δεν μπορώ να φανταστώ oτι παίζω αγώνα με την Εθνική Ρωσίας σε μια κατάσταση όπου η ένοπλη επίθεση στην Ουκρανία συνεχίζεται», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός της ομάδας Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. «Οι Ρώσοι ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι δεν ευθύνονται για αυτό, αλλά δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα».

Μερικοί σχολιαστές στο Διαδίκτυο αναρωτήθηκαν αν το κυβερνών σώμα του ποδοσφαίρου, η FIFA, «θα μείνει μακριά από τη γεωπολιτική και θα τηρήσει την εντολή της για το ποδόσφαιρο», ενώ άλλοι επαίνεσαν τους παίκτες. Κάποιος είπε: «Η Πολωνία δεν θα έπρεπε να έχει αυτή τη στάση, καθώς η @FIFAcom θα έπρεπε να έχει ήδη εκδιώξει τη Ρωσία από τον διαγωνισμό». Την Πέμπτη, η FIFA δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι καταδικάζει τη χρήση βίας από τη Ρωσία στην Ουκρανία και ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

Στο Παρίσι το Champions League

Ένας άλλος μεγάλος τελικός τουρνουά ποδοσφαίρου μεταφέρεται από τη Ρωσία στη Γαλλία λόγω της εισβολής: το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η UEFA, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα μεταφέρει τον τελικό του Champions League της 28ης Μαΐου από την Gazprom Arena στην Αγία Πετρούπολη στο Παρίσι.

Σε άλλα αθλήματα, ο Aλεξ Οβέτσκιν, ο Ρώσος σταρ του χόκεϊ επί πάγου έδωσε ένα αντιπολεμικό μήνυμα την Παρασκευή και είπε ότι ελπίζει πως οι μάχες θα τελειώσουν σύντομα και θα υπάρξει «ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο». Ο Ρώσος τενίστας Aντρέι Ρουμπλεφ έγινε viral στο Διαδίκτυο μετά από βίντεο που τον έδειξαν να γράφει το «No War Please» σε τηλεοπτική κάμερα λίγες στιγμές μετά τη νίκη του σε έναν αγώνα στο Ντουμπάι την Παρασκευή.

Στους αγώνες αυτοκινήτων, η Formula 1 ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι απέσυρε αγώνα από το Σότσι της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Το Ρωσικό Γκραν Πρι είχε προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία με θλίψη και σοκ και ελπίζουμε για μια γρήγορη και ειρηνική επίλυση της παρούσας κατάστασης», ανέφερε η Formula 1 σε ανακοίνωσή της. Ο πρώην πρωταθλητής της F1 Σεμπάστιαν Φέτελ, είπε επίσης ότι δεν θα αγωνιστεί στη Ρωσία.

Η Ρωσία «κόβεται» και από τις Τέχνες

Στον τομέα των τεχνών, η Φιλαρμονική της Βιέννης είπε ότι απομάκρυνε τον Ρώσο Valery Gergiev από μαέστρο για μια περιοδεία συναυλιών, η οποία ξεκινά στο Carnegie Hall των ΗΠΑ λόγω της υποστήριξής του στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη Γερμανία, ο δήμαρχος του Μονάχου ακολούθησε το παράδειγμά του και απείλησε να απομακρύνει τον Γκέργκιεφ από τη θέση του αρχιμαέστρου της Φιλαρμονικής του Μονάχου, εκτός αν δηλώσει δημόσια μέχρι τη Δευτέρα ότι δεν στηρίζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ρότερνταμ είπε επίσης ότι θα εγκαταλείψει το προγραμματισμένο φεστιβάλ του 68χρονου Ρώσου εκεί αυτόν τον Σεπτέμβριο, ανέφερε το Associated Press.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

SWIFT: H Δύση ενεργοποίησε το «πυρηνικό όπλο»- Γιατί μπορεί να γονατίσει τη Ρωσία

Ανάλυση: Πόσο αντέχει να πολεμάει ο Πούτιν στην Ουκρανία - «Πονοκέφαλος» τα 15 δισ. την ημέρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τάγμα θανάτου του Πούτιν - Ποιοι είναι οι 10.000 Τσετσένοι κομάντο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr