Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις 11 ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία
Όλος ο πλανήτης έχει στραμμένη την προσοχή του στη Λευκορωσία όπου συναντώνται οι αντιπροσωπείες Ρωσίας - Ουκρανίας
Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να βρεθεί κάποιο «παράθυρο» αποκλιμάκωσης από τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι συζητησεις που θα πραγματοποιηθούν στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, παρά το γεγονός ότι η τελευταία χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής για τις δυνάμεις της Μόσχας στην επίθεσή τους στο Κίεβο, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας).
Λίγο μετά τις 10:30 (ώρα Ελλάδος) η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε με ελικόπτερο στο σημείο των διαπραγματεύσεων.
Οι συνομιλίες αυτές θα διεξαχθούν «χωρίς προαπαιτούμενα», σύμφωνα με την Ουκρανία, η οποία δηλώνει ότι δεν σκοπεύει «να συνθηκολογήσει».
Σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι η Ρωσία θέλει να υπάρξει μια συμφωνία που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
Η ουκρανική αντιπροσωπεία οποία θα συναντηθεί σήμερα με την αντίστοιχη της Ρωσίας έφτασε στη Λευκορωσία λίγο μετά τις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος) με το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας να δημοσιεύει μια φωτογραφία από το τραπέζι γύρω από το οποίο θα κάτσουν οι διπλωμάτες των δύο χωρών.
«Στη Λευκορωσία όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Περιμένουμε τις δύο αντιπροσωπείες» έγραψε το υπ. Εξωτερικών της Λευκορωσίας στη λεζάντα της φωτογραφίας στην οποία φαίνεται ένα μακρύ τραπέζι με περίπου δέκα θέσεις σε κάθε πλευρά και τις σημαίες των τριών χωρών στο βάθος.
Οι προσδοκίες της συνάντησης είναι σίγουρα μικρές αφού είναι απολύτως βέβαιον ότι οι Ρώσοι θα ζητήσουν επί της ουσίας την αποχώρηση του Ζελένσκι από την ηγεσία της χώρας και την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν πρόκειται να συζητήσει κάτι παραπάνω με τον Ζελένσκι, τον οποίο θεωρεί άνθρωπο των Αμερικανών.
Αν και εφόσον αποχωρήσει ο Ζελένσκι, τότε η Ρωσία θα ξεδιπλώσει ενδεχομένως το δεύτερο βήμα του σχεδίου της. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή Ουκρανία θα πάψει να υπάρχει, όπως την γνωρίζαμε. Όπως εκτιμούν οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές η Μόσχα θα επιδιώξει να διχοτομήσει τη χώρα, περιορίζοντας τις φιλο-δυτικές δυνάμεις στην περιοχή κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Αν αυτό το σενάριο επιτευχθεί, θα σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στη θάλασσα, αφού οι Ρώσοι έχουν στόχο να καταλάβουν και την Οδησσό.
Υπάρχουν πολλές θεωρίες. Λέγεται ότι ο Πούτιν θέλει να ανοικοδομήσει μια ρωσική σφαίρα επιρροής στην ανατολική Ευρώπη, αγκαλιάζοντας κυρίως πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η τώρα ανεξάρτητη Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Λευκορωσία, η Γεωργία και η Ουκρανία.
Το βέβαιον είναι ότι ο Πούτιν δεν είναι απλά ένας νοσταλγός ρεβιζιονιστής όπως επιχειρούν ορισμένοι να τον παρουσιάσουν. Ο Πούτιν κυριαρχεί την παγκόσμια πολιτική σκηνή εδώ και 25 χρόνια και προφανώς δεν ξύπνησε στραβά ένα πρωί με εμμονικά σύνδρομα για την κατάκτηση της Ουκρανίας.
Για να τελειώσει η αντιπαράθεση ο Πούτιν θέλει το ΝΑΤΟ να υποσχεθεί ότι δεν θα αποδεχτεί ποτέ την Ουκρανία (ή τη Γεωργία και τη Μολδαβία) ως μέλη. Θέλει η συμμαχία να αποσυρθεί από χώρες της «πρώτης γραμμής» όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, πρώην μέλη του συμφώνου της Βαρσοβίας. Θέλει το Κίεβο να αποδεχθεί αυτόνομο καθεστώς για την περιοχή του Ντονμπάς και να παραιτηθεί από την αξίωσή του στην Κριμαία (ως μέρος των λεγόμενων συμφωνιών του Μινσκ).
Θέλει ακόμη να περιορίσει ή να σταματήσει την ανάπτυξη νέων αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική και νότια Ευρώπη. Ο βασικός στόχος του είναι να επανασχεδιάσει την «αρχιτεκτονική ασφαλείας» της Ευρώπης, για να αποκαταστήσει την επιρροή της Ρωσίας και να επεκτείνει τη γεωπολιτική της εμβέλεια. Για να γίνουμε σαφέστεροι θέλει να επανασχεδιάσει τις σφαίρες επιρροής στην λεγόμενη Ευρασία.
Συμπερασματικά, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των σημερινών συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, οι πραγματικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάτσει στο τραπέζι με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους ηγέτες, κάτι που δεν θα γίνει τόσο σύντομα. Ήδη ο Πούτιν έχει καταφέρει να φέρει τα πάνω – κάτω στην Ευρώπη, αλλάζοντας το στρατηγικό δόγμα της Γηραιάς Ηπείρου. Οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς έχουν τεράστια γεωπολιτική σημασία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr