Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία
Οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες στην περιοχή του Γομέλ της Λευκορωσίας, σε μία προσπάθεια εξέρευσης λύσης και αποκλιμάκωσης στον ρωσό-ουκρανικό πόλεμο.
Όπως ωστόσο δήλωσε σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, οι αντιπροσωπίες των δύο χωρών θα επιστρέψουν στις χώρες τους, ωστόσο θα ακολουθήσει νέος γύρος, το συντομότερο δυνατό.Σε αυτήν την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, Ρωσία και Ουκρανία προσδιόρισαν ορισμένα θέματα προτεραιότητας προς επίλυση, ενώ «σκιαγραφήθηκαν» συγκεκριμένες αποφάσεις.«Εντοπίσαμε ζητήματα στα οποία μπορούμε να περιμένουμε συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια των συζητήσεων στο Γόμελ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει μιλήσει σήμερα πολλές φορές.
Οι όροι που θέτει ο Πούτιν για να σταματήσει την εισβολή
- Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
- Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
- Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
- Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας
Τα «ναι» του Πούτιν στον Μακρόν
Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός. Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής:
Πρωτον άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών, δεύτερον προστασία των αστικών υποδομών και τρίτον εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος Πούτιν δηλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.
Ποιος είναι ο μυστηριώδης άνδρας με το καπέλο στις διαπραγματεύσεις του Γόμελ
Με «κομμένη» την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τα όσα εκτυλίσσονται στο Γόμελ της Λευκορωσίας, όπου Ουκρανία και Ρωσία, συζήτησαν μια ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός.
Όμως τα βλέμματα όλων τράβηξε ένας άνδρας της ουκρανικής αποστολής, ο οποίος έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φορώντας καπέλο και κοντομάνικο. Ποιος είναι αυτός ο άνδρας;
Πρόκειται για τον Davyd Arakhamia και θεωρείται και όχι άδικα, ο Ουκρανός «Στάλιν», καθώς ο ίδιος φέρεται να έχει μεγάλη επιρροή στο κυβερνών κόμμα.
Σύμφωνα με το radiosvoboda.org, ο Arakhamia γεννήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας και μετά έζησε στη Γεωργία. Το 1992, λόγω του πολέμου στην Αμπχαζία, μετακόμισε με τους γονείς του στο Νικολάεφ, όπου εκπαιδεύτηκε και ξεκίνησε την πρώτη του επιχείρηση.
Είναι ένας από τους ιδρυτές της διεθνούς εταιρείας πληροφορικής Template Monster, ενώ έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το ψευδώνυμο David Braun, μέσα από τα social media. Με την έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς δημιούργησε την οργάνωση «People’s Project», ενώ ανέλαβε διάφορες κρατικές θέσεις, ενώ συνεργάστηκε και με τον υπουργό Άμυνας.
Έπειτα, εντάχθηκε στο κόμμα «Υπηρέτης του Λαού», έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής στις Ουκρανικές εκλογές, με τον ίδιο να είναι νούμερο τέσσερα στα ψηφοδέλτια, ενώ στη συνέχεια έγινε «δεξί» χέρι του Ζελένσκι.
Μάλιστα, από ορισμένους θεωρείται και ο Ουκρανός «Στάλιν», καθώς έχει μεγάλη δύναμη στο κυβερνών κόμμα, ενώ φέρεται πως έχει ιδιαίτερες σχέσεις, με άτομα που διαθέτουν δύναμη, αλλά δεν υποστηρίζουν επίσημα την παράταξη του.
Διαβάστε επίσης:
Ζελένσκι: Ζητά ένταξη-εξπρές της Ουκρανίας στην ΕΕ - Η απάντηση των Βρυξελλών