Αλεξάντερ Λουκασένκο: Ο ρόλος του Λευκορώσου προέδρου, το Μνημόνιο της Βουδαπέστης και τα πυρηνικά

Η ένταση στον ρωσό-ουκρανικό πόλεμο συνεχίζεται, με την Λευκορωσία να παίζει το ρόλο του ρυθμιστή και τον πρόεδρό της, Αλεξάντερ Λουκασένκο να ετοιμάζουν τη δική τους πυρηνική… επανάσταση!
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο και η Λευκορωσία σε ρόλο ρυθμιστή στην ανατολική Ευρώπη
AP IMAGES
5'

Είναι η χώρα που μετά από την Ουκρανία και την Ρωσία, βρίσκεται στις περισσότερες ειδήσεις των μεγαλύτερων πρακτορείων. Η Λευκορωσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο, προέδρου της χώρας και άμεσου συμμάχου του Βλαντιμίρ Πούτιν, διαδραματίζει ρόλο ρυθμιστή στον πόλεμο και πλησιάζει το πυρηνικό «όνειρο».

Ο ουκρανικός στρατός πολεμάει με «νύχια και με δόντια» τη Ρωσία, ωστόσο έχει στραμμένο το βλέμμα της προς τον Βορρά, στα σύνορα με την Λευκορωσία. Δεν απέχουν άλλωστε και πολλά 24ώρα από το ξημέρωμα της 24ης Φεβρουαρίου, όταν τα λευκορωσικά σύνορα άνοιξαν διάπλατα για να εισβάλουν τα ρωσικά στρατεύματα. Οι δε πληροφορίες που έχουν οι μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου, αφήνουν το ενδεχόμενο μιας επίθεσης από τα στρατεύματα του Λουκασένκο επίσης ανοιχτό.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Λουκασένκο μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, είχε δηλώσει πως αν κριθεί απαραίτητο «θα συμμετάσχουν και Λευκορώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία».

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο

Ο Λουκασένκο μεγάλωσε χωρίς πατέρα κατά τα παιδικά του χρόνια και για το λόγο αυτό έγινε αφορμή σχολίων από συμμαθητές του για την ανύπαντρη μητέρα του, «τραύμα» που για τους βιογράφους του δεν ξεπέρασε ποτέ. Υπηρέτησε ως συνοροφύλακας της ΕΣΣΔ στο σοβιετικό στρατό και στη συνέχεια έγινε αντιπρόεδρος σε ένα αγρόκτημα (κολεκτίβα) το 1982 και το 1985.

Εξελέγη στο κοινοβούλιο στη Λευκορωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία το 1990 και ήταν ο μόνος βουλευτής που αντιτάχθηκε σε συμφωνία για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας το 1994. Ο επίσημος ιστότοπός του τον περιγράφει ως «πολιτικό του λαού» και «πρόεδρο του απλού λαού». Αλλά οι σχεδόν τρεις δεκαετίες της απολυταρχικής εξουσίας του, στιγματίστηκαν από εκλογικές παρατυπίες, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διάφορες κινήσεις με στόχο την εδραίωση της εξουσίας του.

Το 1996, ο Λουκασένκο έπεισε τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν συνταγματικές τροποποιήσεις που επέκτειναν τις εξουσίες του. Όταν οι δυτικές χώρες επέκριναν την κίνηση, απέλασαν προσωρινά τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Λουκασένκο λαμβάνει σημαντική οικονομική και πολιτική υποστήριξη από τη Ρωσία, η οποία είναι βασικός σύμμαχος του Μινσκ στις διαφορές με τη Δύση.

Ωστόσο, η Λευκορωσία αντιστάθηκε στις πιέσεις της Ρωσίας για ένα ενοποιημένο κράτος. Η Μαρία Ζαχάραβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υπερασπίζεται τη Λευκορωσία με κάθε ευκαριία, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για «υποκρισία».

Οι εκλογές που έχει κερδίσει αμαυρώνονται από καταγγελίες για νοθεία και εκλογικές παρατυπίες. Στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας του εξουσία, κατάφερε να συντρίψει τις διαμαρτυρίες, οι οποίες ήταν συχνά μικρές και περιορίζονταν στο Μινσκ.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν πρόπερσι.

Στις εκλογές του 2020 που συγκλόνισαν τη Λευκορωσία, ο αυταρχικό ηγέτης ανανέωσε τη θητεία του. Ο Λουκασένκο προσπάθησε να κρατήσει τους αντιπάλους του εκτός της εκλογικής μάχης τον περασμένο Αύγουστο, αλλά η ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που συγκέντρωνε τεράστια πλήθη στις ομιλίες της, μπόρεσε να κατέβει στις εκλογές.

Ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι κέρδισε μία έκτη θητεία με το 80% των ψήφων, αποτέλεσμα που πολλοί δυτικοί ηγέτες απέρριψαν ως νοθεία. Ο ίδιος επέμεινε ότι δεν παραβιάστηκαν νόμοι κατά τις εκλογές. Η Τιχανόφκαγια εγκατέλειψε τη χώρα και δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι διαμαρτυρήθηκαν για το αποτέλεσμα.

Το σύμφωνο της Βουδαπέστης και το πυρηνικό όνειρο του Μινσκ

Όπως είπαμε, η Λευκορωσία ήταν η χώρα που διευκόλυνε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μια χάρη, ξεπληρώνεται όμως με μια άλλη χάρη και ίσως εδώ να είναι το «κλειδί» στην επιχείρηση που διοργάνωσαν μαζί Λουκασένκο και Πούτιν.

Στις 30 Νοεμβρίου του 2021 ο Λουκασένκο, σε συνέντευξη του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, εάν το ΝΑΤΟ αναπτύξει παρόμοια συστήματα στη γειτονική Πολωνία.

Μόλις την περασμένη Κυριακή, έγινε δημοψήφισμα στη χώρα (όσο δημοκρατικό μπορεί να είναι στην Λευκορωσία του Λουκασένκο) για την αλλαγή του συντάγματος, ώστε να εγκαταλείψει η χώρα το μη πυρηνικό καθεστώς στο οποίο βρίσκεται. Ένα καθεστώς στο οποίο βρίσκεται από το 1994 και το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, το οποίο «αφόπλισε» 3 νεοσύστατες, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, χώρες που βρέθηκαν με πυρηνικά στα… χέρια τους. Οι χώρες αυτές ήταν η Λευκορωσία, η Ουκρανία και το Καζακστάν!

Και εδώ κρύβεται ο ρόλος-κλειδί της Λευκορωσίας στον πόλεμο. Η χώρα δεν έχει καν πυρηνικό αντιδραστήρα, δεν έχει καν πυρηνικά όπλα. Γιατί ο Λουκασένκο θέλει να αλλάξει το σύνταγμα και να κάνει στην άκρη το Μνημόνιο της Βουδαπέστης;

Φαίνεται πως ο Λουκασένκο έχει ήδη έναν άσσο στο μανίκι και μάλιστα όχι τόσο καλά κρυμμένο, αφού θέλει να «τρομάξει» τη Δύση: Πυρηνικές κεφαλές από τη Ρωσία βρίσκονται ήδη σε λευκορώσικο έδαφος, σύμφωνα με το CNN και τους Αμερικανούς αναλυτές, ώστε σε περίπτωση μια κλιμάκωσης άνευ προηγουμένου να εξαπολυθούν!

«Αν η Αμερική και η Γαλλία, δυο χώρες με πυρηνικά στην κατοχή τους, μεταφέρουν τέτοιου είδους όπλα στην Πολωνία και την Λιθουανία, στα σύνορά μας… Τότε θα πάω στον Πούτιν και θα του ζητήσω να μου επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα που του έδωσε, χωρίς ιδιαίτερο λόγο», είχε σχολιάσει σε μια από τις άπειρες εμπρηστικές του δηλώσεις προς την Δύση ο Λουκασένκο.

Επίσημα, η Ρωσία δεν αναφέρει τίποτα για τις πυρηνικές προθέσεις που έχει η Λευκορωσία. Ωστόσο, μέρες πριν την ρωσική εισβολή, ο Λουκασένκο και ο Πούτιν παρακολούθησαν μαζί στο επιχειρησιακό κέντρο του Κρεμλίνου μια σειρά δοκιμών πυρηνικών πυραυλικών συστημάτων, διαφορετικής εμβέλειας...