Πόλεμος Ουκρανία: Ο τοίχος της διαπραγμάτευσης και οι πυρηνικές απειλές

 Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και το διπλωματικό παρασκήνιο το οποίο δεν φαίνεται προς το παρόν να ανοίγει κάποια πόρτα προς την ειρήνη
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
AP Photo
2'

Η Δύση σφυροκοπάει τη Ρωσία με σκληρές οικονομικές κυρώσεις, ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά και ταυτόχρονα ο Μπάιντεν διαβεβαιώνει τον Αμερικανικό λαό ότι δεν πρέπει να φοβάται για έναν πυρηνικό πόλεμο.

Οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν για έναν πυρηνικό πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μία ημέρα αφότου ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική διοίκησή του να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, μια αναφορά στις μονάδες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Και μόνο το γεγονός ότι μπαίνει στο τραπέζι η συζήτηση περί πυρηνικών κάνει τα πράγματα ακόμα πιο εφιαλτικά καθώς καμία πλευρά δεν φαίνεται να μπλοφάρει.

Την ίδια ώρα που οι απειλές εκτοξεύονται με απίστευτη ευκολία, υποτίθεται ότι διπλωμάτες από την Ουκρανία και την Ρωσία διαξήγαγαν χθες ένα πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων που όμως δεν οδήγησε πουθενά. Έναν ανορθόδοξο γύρο διαπραγματεύσεων που έγινε εν μέσω εχθροπραξιών, εκρήξεων και βομβαρδισμών.

Ενδεικτικό της πολύ κακής τροπής που παίρνουν τα πράγματα είναι ότι καμία από τις δυο πλευρές δεν έχει διαρρεύσει κάποια θετική είδηση. Αντίθετα μετά το πέρας της συνάντησης αυτής δώδεκα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ έλαβαν την εντολή να φύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 7 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια.

Οι εξελίξεις δηλαδή διαψεύδουν την όποια θετική εξέλιξη θα περίμενε κάποιος. Η Ρωσία ζητά επί της ουσίας αυτά που ανέφερε ο ίδιος ο Πούτιν στον Μακρόν:

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • «Αποναζιστικοποίηση» του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο Πούτιν επιθυμεί διχοτόμηση της Ουκρανίας και αλλαγή του καθεστώτος.

Επίσης ο τρόπος με τον οποίο πολιορκείται το Κίεβο δείχνει ότι ο βασικός στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι η ανατροπή και η σύλληψη του Ζελένσκι και η κατάληψη του κυβερνητικού κτηρίου στο Κίεβο. Αυτό θα είναι και το engame, η τελευταία πράξη του δράματος.