Πόλεμος στην Ουκρανία: Τετάρτη η κρίσιμη μέρα των διαπραγματεύσεων - Οι όροι Μόσχας και Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται με σφοδρότητα για έκτη ημέρα η ρωσική πολιορκία πόλεων της Ουκρανίας, με νέους βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε Χάρκοβο, Κίεβο, Χερσώνα και Μαριούπολη - Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις της Τετάρτης - Θα καθίσουν τελικά στο τραπέζι οι δύο πλευρές - Ποια είναι τα αιτήματα της Ρωσίας και ποια της Ουκρανίας
Το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
AP
4'

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων με την ελπίδα όλων οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές να βρουν κοινό τόπο από όπου θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση του πολέμου που ξεκίνησε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου.

Αν και ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο σχετικά με τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών διπλωματικές και δημοσιογραφικές πηγές κάνουν λόγο για ακύρωση του δεύτερου γύρου των συνομιλιών την Τετάρτη (2/3).

Ωστόσο Πούτιν και Ζελένσκι έχουν δώσει το γενικό πλαίσιο των αιτημάτων τους.

Οι όροι της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την κατάπαυση πυρός, καθώς ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών απέφερε ελάχιστη πρόοδο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, μέσα σε ένα αυστηρά φρουρούμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συνιστούσε προληπτικό μέτρο και δεν θα έφερνε τη Συμμαχία σε τροχιά πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει αρνηθεί προτάσεις για να εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους προς το Κίεβο, είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα απαιτούσε νομικά κατοχυρωμένες εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ έκλεινε την πόρτα του στην Ουκρανία.

Θέτοντας τους όρους του για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε Reuters και CNN: «Είναι αναγκαίο τουλάχιστον (η Ρωσία) να σταματήσει να βομβαρδίζει ανθρώπους. Απλά, ας σταματήσει τους βομβαρδισμούς και μετά να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Την ώρα που μιλούσε ο Ζελένσκι, έγινε γνωστό ότι ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο. Νωρίτερα σήμερα, πύραυλοι είχαν πλήξει την καρδιά της πόλης Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Ουκρανία έχει λάβει αποστολές όπλων από μέλη του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Δύση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα, περιλαμβανομένης της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν του μετέφερε προσωπικά ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για ένα τέτοιο μέτρο».

Η Ουκρανία έχει πιέσει το ΝΑΤΟ να επιταχύνει την ένταξή της, μια κίνηση που βρίσκει σθεναρά αντίθετη τη Ρωσία και θεωρείται ένας από τους λόγους για τους οποίους η Μόσχα εξαπέλυσε την επίθεση.

«Οι σύμμαχοί μας, εάν δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ… επειδή η Ρωσία δεν θέλει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επεξεργαστούν από κοινού εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο 44χρονος ουκρανός πρόεδρος ήταν αξύριστος και φορούσε ένα απλό χακί μπλουζάκι, παντελόνι και στρατιωτικά άρβυλα για τη συνέντευξη, η οποία έλαβε χώρα σε ένα κυβερνητικό συγκρότημα που ήταν φρουρούμενο από ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Οι όροι της Μόσχας

Διαλλακτικός εμφανίστηκε στη σημερινή του συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον Γάλλο ομόλογό Εμανουέλ Μακρόν ζητά την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στο Ουκρανία.

Ο Πούτιν ζήτησε «την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του» για να επιτραπεί μια διευθέτηση, δήλωσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επίλυση της σύγκρουσης «δεν είναι δυνατή παρά μόνο εάν ληφθούν υπόψη άνευ όρων τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Η ρωσική πλευρά είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας και ελπίζει ότι αυτές θα οδηγήσουν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα», διαβεβαίωσε η ρωσική προεδρία.

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμη συνεδρίαση στο Σ.A του ΟΗΕ απόψε στις 22:00: Παγκόσμιος πόλεμος ή ειρήνη;