Μάζης στο Newsbomb: O Πούτιν θέλει «καθαρό πόλεμο» - Το σενάριο με τη συνομοσπονδία στην Ουκρανία
Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής θεωρίας του ΕΚΠΑ μιλά στο Newsbomb.gr για όσα συμβαίνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Για όσα συμβαίνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για την επόμενη ημέρα στη χώρα μετά τη ρωσική επίθεση μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής θεωρίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που προσπαθεί να κάνει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ένας «καθαρός πόλεμος». Διευκρινίζοντας τι εννοεί με τον όρο αυτό ο κ. Μάζης λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αποφύγουν να προκαλέσουν τον θάνατο αμάχων «καθώς με την δύναμη πυρός που έχουν από αέρος θα μπορούσαν να είχαν ισοπεδώσει τις πόλεις στις οποίες διεξάγονται επιχειρήσεις».
Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, σημειώνει ο κ. Μάζης, περιλαμβάνεται και η ρωσική τακτική με Ρώσους αξιωματικούς να ενημερώνουν πως όλοι όσοι θέλουν να φύγουν από τις πολιορκημένες πόλεις είναι ελεύθεροι να το κάνουν. «Ο Πούτιν δεν θέλει νεκρούς αμάχους» επαναλαμβάνει ο κ. Μάζης.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει θετικό στοιχείο το γεγονός ότι ξεκίνησε ένας πρώτος γύρος συνομιλιών που διήρκησε 5 ώρες. «Και οι δύο πλευρές κατέβηκαν με μαξιμαλιστικές θέσεις για να μπορούν μετά να υποχωρήσουν ανάλογα με την πρόοδο των επιχειρήσεων ένθεν και ένθεν».
«Αν οι Ουκρανοί εμφανιστούν με καλύτερες στρατιωτικές θέσεις θα διεκδικήσουν περισσότερα, αν οι Ρώσοι πετύχουν, θα απαιτήσουν τα πάντα για τους στόχους τους» προσθέτει ο κ. Μάζης.
Σύμφωνα με την ανάλυσή του οι Ρώσοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω πέρα από την αναγνώριση των δύο ανεξαρτήτων λαϊκών δημοκρατιών σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, την προσπάθεια ένωσης αυτών με τη Μαριούπολη και ει δυνατόν και με την Οδησσό, αν και μπορεί να κάνουν πίσω από την Οδησσό.
«Το ζητούμενο από τον Πούτιν είναι να κατακτήσει όλο τον παραλιακό άξονα της Αζοφικής για να καταστήσει την Ουκρανία περίκλειστο κράτος» σημειώνει ο κ. Μάζης.
Παρόλα αυτά κατά τον ίδιο υπάρχει το σενάριο η Ρωσία να κάνει πίσω και να προτείνει συνομοσπονδία δύο ανεξάρτητων κρατών, μια ενιαία, δηλαδή, Ουκρανία η οποία ουσιαστικά θα είναι δύο κράτη και θα λέγεται συνομοπσονδιακή δημοκρατία της Ουκρανίας με κάθε μέρος να έχει δική του δικαιοσύνη, νόμισμα, αρχές ασφαλείας και στρατό».
Διαβάστε επίσης:
Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας: Άγνωστο ακόμα αν θα γίνουν σήμερα