Ουκρανία: Η συγκλονιστική ιστορία του 4χρονου Nikita μέχρι να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς

Ουκρανία: Προσκολλημένο στη μητέρα του, ο 4χρονος Nikita Synytsky, βρισκόταν στο υπόγειο του νοσοκομείου Παίδων του Κιέβου, τρίζοντας τα δόντια του ενώ άκουγε τους βομβαρδισμούς
Απελσπιστική η κατάσταση στο νοσοκομείο
news.sky.com
4'

Τραγικές σκηνές κατεγράφησαν σε ουκρανικό νοσοκομείο με πολύ άρρωστα παιδιά που δεν μπορούν να φύγουν ώστε να γλιτώσουν από τις βόμβες του Πούτιν. Ορισμένα βαριά άρρωστα παιδάκια στο κεντρικό νοσοκομείο Παίδων του Κιέβου, το Okhmadet Children's Hospital, έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες ημέρες στο υπόγειο του πολυώροφου κτιρίου, για να προστατευθούν από τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς.

Παιδιά όπως ο Nikita Synytsky, ο οποίος πάσχει από λευχαιμία και σύνδρομο Down, βασίζονται σε θεραπείες που κάνουν στο νοσοκομείο, και αυτό έχει ως συνέπεια οι γονείς τους να μην μπορούν να φύγουν από τη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου.

Η μητέρα του Nikita, Tatiana Pakhaliuk, ανέφερε ότι η οικογένεια ήταν «πολύ ανήσυχη» και μίλησε για το πώς το τετράχρονο αγοράκι της είχε αρχίσει να τρίζει τα δόντια του όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα. Η μητέρα του Nikita σχολίασε πως κάθε μέρα πρέπει να ανεβαίνει πολλές σκάλες μέχρι να φτάσει στον θάλαμο όπου έμεναν συνήθως, κάθε φορά που επρόκειτο ο μικρός της να υποβληθεί σε θεραπεία ή αξιολόγηση. Ερωτηθείσα για το πώς νιώθει, είπε: «Τα χέρια μου τρέμουν, τα πόδια μου είναι τόσο βαριά σαν να έκανε ώρες γυμναστική γιατί… κάθε μέρα κάνω 10.000 βήματα ανεβοκατεβαίνοντας τις σκάλες, με παιδί και τσάντες».

Ο γιος της χρειαζόταν χημειοθεραπεία και μεταγγίσεις αίματος, αν και με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αίμα. Θα ήθελε πολύ να μπορέσει να πάρει τον γιο της και να φύγουν στην Πολωνία, αλλά ένα τέτοιο ταξίδι είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί όπως ο Nikita, που χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Ωστόσο, πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μόνη της στο νοσοκομείο, το μυαλό της βρίσκεται και στα άλλα δύο παιδιά της, τις κόρες της, 14 και έξι ετών, που κρύβονται σε καταφύγιο στο πάρκινγκ της οικογενειακής πολυκατοικίας με τον πατέρα τους.

Η ιστορία του Nikita συγκίνησε και πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να βοηθήσουν την οικογένεια να φύγει. O 4χρονος βρίσκεται ήδη σε λεωφορείο με κατεύθυνση την Πολωνία, μαζί με την μητέρα του και τις δύο του αδελφές.

Στο νοσοκομείο τραυματισμένα παιδιά - θύματα του πολέμου

Δεν αρκεί που το νοσοκομείο είναι γεμάτο βαριά άρρωστα παιδάκια, οι γιατροί δημιούργησαν και ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών μέσα στις πρώτες 24 ώρες του πολέμου για τη θεραπεία παιδιών και ενηλίκων που είχαν τραυματιστεί στις μάχες.

Ο επικεφαλής της μονάδας έκτακτης ανάγκης, Δρ Andrey Vysotskyi, είπε ότι μόλις και μετά βίας κοιμήθηκε τις πρώτες πέντε ημέρες, σύμφωνα με το Sky News. Αυτό που κάποτε ήταν ένα ήσυχο μέρος όπου τα παιδιά υποβάλλονταν σε προγραμματισμένες επεμβάσεις μετατράπηκε σε έναν πολυσύχναστο χώρο με αμέτρητους ασθενείς.

Τρία παιδιά είχαν μεταφερθεί στο αυτοσχέδιο τμήμα το βράδυ της Παρασκευής προς τα ξημερώματα του Σαββάτου, όλα με τραύματα από πυροβολισμούς. Ένα από τα παιδάκια, ένα 10χρονο αγόρι, είχε πεθάνει καθ' οδόν, όταν το ασθενοφόρο έγινε κι αυτό στόχος πυροβολισμών. Άλλο ένα 14χρονο παιδί, τραυματίστηκε στο πρόσωπο, την πλάτη και τα πόδια και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση. Ένα κοριτσάκι έφερε τραύμα από πυροβολισμό στο δάχτυλο. «Είναι εντάξει. Οι χειρουργοί έβγαλαν μια σφαίρα από το δάχτυλό της και έκαναν επανορθωτική επέμβαση», είπε ο γιατρός.

Διαβάστε Επίσης:

«Stop the war»: Οι Έλληνες μαθητές στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έστειλε μήνυμα ο Σεφτσένκο και αποθεώθηκε στο Μίλαν-Ίντερ (pics+vid)