Ουκρανία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, ήθελαν νέο Τσέρνομπιλ λέει ο Ζελένσκι για τη Ζαπορίζια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός για Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο - Παγκόσμιος τρόμος από τη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
AP PHOTO/Collage
6'

Την τακτική των βομβαρδισμών σε πόλεις-κλειδιά στην Ουκρανία συνεχίζει η Ρωσία καθώς την Παρασκευή μπήκαμε στην ένατη ημέρα του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε η φωτιά που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο το Κίεβο, τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο έχοντας καταφέρει μέχρι στιγμής να καταλάβουν μια σημαντική πόλη, τη Χερσώνα. Όπως αναφέρουν αναλυτές στόχος του Πούτιν, πέραν της κατάληψης της ουκρανικής πρωτεύουσας, είναι να καταλάβει όλες τις σημαντικές πόλεις κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της Αζοφικής προκειμένου να δημιουργήσει έναν «διάδρομο» επικοινωνίας ανάμεσα τη Ρωσία και την Κριμαία.

Ειδικά στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη με τις αρχές της πόλης να μιλούν για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής καταγγέλλοντας μια πολιορκία όπως αυτή του Λένινγκραντ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν απέτρεψε ούτε και η δεύτερη διαπραγμάτευση που είχαν Ρωσία και Ουκρανία στη Λευκορωσία καθώς το μόνο στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πλευρές μετά από 3,5 ώρες ήταν να υπάρξουν διάδρομοι διαφυγής για αμάχους.

Η φωτιά, πάντως, στη Ζαπορίζια, αντιμετωπίστηκε τελικά λίγο μετά τις 6 τα ξημερώματα της Παρασκευής, καθώς οι Ουκρανοί κατήγγειλαν ότι για ώρα οι ρωσικές δυνάμεις δεν επέτρεπαν στους πυροσβέστες να προσεγγίσουν, αναζωπύρωσε την ανησυχία που υπάρχει για την περίπτωση ενός ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις του την Πέμπτη ανέφερε ότι «η επιχείρηση προχωρά βάσει σχεδίου» διαμηνύοντας ότι «κανείς δεν θα μας απειλήσει».

Παγκόσμια ανησυχία από τη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 2:30 τα ξημρώματα της Παρασκευής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ, όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία.

Λίγο αργότερα ο διοικητής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια ανακοίνωσε ότι «η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι εγγυημένη πλέον. Σύμφωνα με στελέχη του εργοστασίου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτίριο όπου εκπαιδεύονταν υπάλληλοι και σε εργαστήριο».

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή ξέσπασαν μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις.

Δείτε βίντεο με τη φωτιά που ξέσπασε στην πυρηνική εγκατάσταση.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία πως ήθελε να επαναληφθεί το Τσερνόμπιλ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τα ξημερώματα τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία».

Παράλληλα τόνισε ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία–, μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, από ρωσικά στρατεύματα, την ένατη ημέρα της εισβολής.

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», συνέχισε.

Επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του σχετικά με την επίθεση στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μετά τη συνδιάλεξη του Μπάιντεν με τον Ζελένσκι πως ο Αμερικανός πρόεδρος ενώνει τη φωνή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, καλώντας τη Ρωσία να «σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητά της στην περιοχή» του εργοστασίου και «να επιτρέψει την πρόσβαση στους πυροσβέστες και στα σωστικά συνεργεία».

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε επίσης ότι κατά τις πληροφορίες που διαθέτει δεν καταγράφεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια.

Καμία αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας

Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας.

Η ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας δεν εντόπισε «καμία μεταβολή» στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το οποίο υπέστη νωρίτερα βομβαρδισμό από ρωσικά στρατεύματα με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο ουκρανικός εποπτικός φορέας «πληροφόρησε τον ΔΟΑΕ ότι δεν διαπιστώθηκε καμία μεταβολή του επιπέδου ραδιενέργειας στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια», ανέφερε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, μέσω Twitter.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο εκπρόσωπο της υπηρεσίας Τύπου του πυρηνικού σταθμού, Αντρίι Τουζ, ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της ραδιενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι του ρωσικού στρατού για την κατακτημένη Χερσώνα