Πόλεμος στην Ουκρανία: Οικονομική βοήθεια ζήτησε το Κίεβο από το ΔΝΤ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, έκανε γνωστό πως το Κίεβο ζήτησε οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οικονομική βοήθεια ζήτησε το Κίεβο από το ΔΝΤ
3'

Με ανακοίνωσή του μέσω Twitter, o Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε πως το Κίεβο ζήτησε οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Είχα συζητήσεις με την εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, συζητήσαμε την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας. Είμαι ευγνώμων για την άμεση οικονομική βοήθεια που μας έχει δώσει το ταμείο. Το ΔΝΤ πρέπει να ηγηθεί στην οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας μετά την εισβολή», ήταν το μήνυμα του Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Νωρίτερα, όπως έκανε γνωστό ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι με απανωτά tweet του, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ζελένσκι δεν θα ταπεινώσει τον λαό του», λέει αξιωματούχος του Κιέβου

Ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ αναφέρθηκε στις προθέσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι τονίζοντας ότι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση η οποία θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, ανέφερε ότι: «Η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή και είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δεν θα επιτίθεται στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι' αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται».

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ ανέφερε ότι: «Πρώτον, η θέση της Ουκρανίας ενισχύθηκε από τους δυτικούς εταίρους, και δεύτερον, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σίγουρα δεν θα κάνει τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο θα μείωναν τον αγώνα που διεξάγεται στην Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και ελευθερία».

Παράλληλα επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αντιλαμβάνεται σαφώς τα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία και εκείνα στα οποία δεν μπορεί να φτάσει.

Ο Μιχαΐλο Πομντολιάκ είπε επίσης ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας αντιλαμβάνονται την ψυχολογική κατάσταση των συνομιλητών τους, καθώς και τους στόχους τους, τις θεωρητικές τους θέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται, δηλαδή τι καταλαβαίνουν για την Ουκρανία και τι όχι.

Ο Ποντολιάκ ανέφερε: «Κατ' αρχήν, είμαστε αρκετά άνετοι να εργαστούμε, κατανοώντας τα κίνητρα της ρωσικής πλευράς. Δεν παρευρισκόμαστε απλώς στις διαπραγματεύσεις και τους ακούμε. Καταλαβαίνουμε πού θέλουν να φθάσουν, γιατί σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ποια είναι τα κίνητρά τους».

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία δεν πέτυχε τα αποτελέσματα τα οποία ήθελε, αλλά επιτεύχθηκε κατανόηση στο να διασφαλιστεί από κοινού το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων καθώς και για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων στα σημεία όπου διεξάγονται σκληρές μάχες, όπως και η δυνατότητα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται εκκένωση του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Επιβιώσαμε από μια νύχτα που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην Ουκρανία και την Ευρώπη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή