Πόλεμος στην Ουκρανία: Μέχρι τις 16:00 η εκκένωση της Μαριούπολης - Οι οδηγίες προς τους πολίτες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χιλιάδες άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης εκκενώνουν την πόλη, στην πρώτη κατάπαυση πυρός του ρωσό-ουκρανικού πολέμου.
Συνεχίζεται η εκκένωση της Μαριούπολης
AP IMAGES
6'

Η πρώτη κατάπαυση πυρός στο ρωσό-ουκρανικό πόλεμο είναι γεγονός, με την Μαριούπολη να ερημώνει από τον άμαχο πληθυσμό, ο οποίος εγκαταλείπει τα σπίτια του για να σωθεί.

Οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη από τις 12:00 ως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας) ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Νωρίτερα σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη η οποία βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Οι ρωσικές δυνάμεις κήρυξαν προσωρινή κατάπαυση του πυρός και στη Βολνοβάχα, περίπου 60 χιλιόμετρα πιο βόρεια, προκειμένου να απομακρυνθούν και από εκεί οι άμαχοι.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι οι άμαχοι θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια, που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά, χρησιμοποιώντας είτε λεωφορεία που έχουν ναυλωθεί για την περίστασή είτε τα δικά τους αυτοκίνητα.

Η σημερινή απομάκρυνση των αμάχων θα είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν.

«Συνολικά θα χρειαστούν πολλά στάδια εκκένωσης στη διάρκεια πολλών ημερών, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όλοι όσοι το επιθυμούν», σημείωσαν σε ανάρτησή τους στο Telegram οι Αρχές της Μαριούπολης.

«Με δεδομένο ότι η πόλη μας βρίσκεται συνεχώς στο έλεος των πυρών των εισβολέων, δεν υπάρχει άλλη λύση», εκτίμησε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο και πρόσθεσε συγκινημένος πως «η Μαριούπολη δεν είναι δρόμοι και σπίτια. Είναι οι κάτοικοί της».

Ο έλεγχος της Μαριούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, διότι θα της επιτρέψει να ελέγχει έναν διάδρομο που θα ενώνει την Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, με τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ήδη οι αντάρτες και ο ρωσικός στρατός ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη στα παράλια της Αζοφικής θάλασσας, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Οργή Ζελένσκι κατά ΝΑΤΟ - «Είναι σε μια διαδικασία αυτοΰπνωσης»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε με οργή χθες Παρασκευή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία εν μέσω της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας περιέρχονται, κατ’ αυτόν, σε «αυτοΰπνωση».

«Η ηγεσία της Συμμαχίας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενη να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», εξεμάνη σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Θεωρούμε ότι οι χώρες του NATO δημιούργησαν μόνες τους το αφήγημα πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε απευθείας επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους», συνέχισε.

Πρόκειται κατά τον κ. Ζελένσκι «για μια διαδικασία αυτοΰπνωσης, για κάποιους που είναι αδύναμοι, που έχουν εσωτερική ανασφάλεια, ενώ διαθέτουν όπλα πολύ πιο ισχυρά από τα δικά μας».

Τα κράτη μέλη του NATO απέρριψαν το αίτημα του Κιέβου να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να εμπλακούν στον πόλεμο.

«Το ζήτημα συζητήθηκε και οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να αναπτύξουμε αεροσκάφη του NATO για να επιχειρήσουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του NATO στο έδαφος, διότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τι σκεφτόσασταν σε αυτή τη συνάντηση; Όλοι όσοι θα πεθάνουν από εδώ και στο εξής θα πεθάνουν εξαιτίας σας, εξαιτίας της αδυναμίας σας, εξαιτίας της αποσύνδεσής σας», υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας περί «αδύναμων» ηγετών του NATO που έχουν καταληφθεί από «σύγχυση».

Ανθρωπιστική τραγωδία δίχως τέλος - Πάνω από 1,2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Με «κομμένη ανάσα» παρακολουθεί ο πλανήτης την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει φέρει και μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι στιγμής, μετά από δέκα ημέρες πολεμικών επιχειρήσεων στην ουκρανική επικράτεια, πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την περιοχή, ζητώντας άσυλο σε γειτονικές χώρες, με την Πολωνία να είναι αυτή που έχει «σηκώσει» τον μεγαλύτερο φόρτο.

Είναι χαρακτηριστικό πως με τα στοιχεία που καταγράφηκαν στις 3 Μαρτίου, 650.000 Ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν στην Πολωνία, 150.000 στην Ουγγαρία, ενώ οι υπόλοιποι σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

«Πολλοί ακόμα είναι στο δρόμο προς τα σύνορα. Χρειάζονται προστασία και υποστήριξη. Η κατάσταση συνεχίζεται και υπολογίζουμε πως οι προσφυγικές ροές θα ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρα», ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Να σημειωθεί πως ο συνολικός πληθυσμός της Ουκρανίας είναι 44 εκατομμύρια.

Επιπλέον 1.000 μισθοφόρους στέλνει η Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας για δέκατο 24ώρο στέλνοντας τις επόμενες ώρες στην επικράτεια της χώρας πάνω από 1.000 μισθφόρους.

Όπως μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο πολεμικούς αναλυτές, στο ουκρανικό έδαφος θα βρεθούν περισσότεροι από 1.000 μισθοφόροι, άρτια εκπαιδευμένοι και οπλισμένοι, οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, έχουν ειδικές αποστολές.

Οι ΗΠΑ έχουν βάσιμες πληροφορίες πως κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι μισθοφόροι της Μόσχας έπαιξαν σημαντικό ρόλο «σε συγκεκριμένα μέρη», κάτι που επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντα με την ίδια πηγή, πως οι μισθοφόροι που βρέθηκαν στην εισβολή κατάφεραν ελάχιστα πράγματα καθώς η ουκρανική αντίσταση κατάφερε να τους εξουδετερώσει.

Παράλληλα, το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει πως οι επόμενες κινήσεις της Μόσχας είναι αυτές που προκαλούν και την μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς αναμένονται στην τελική φάση της εισβολής, μαζικοί βομβαρδισμοί στις μεγάλες πόλεις οι οποίες θα φέρουν και την υποταγή της Ουκρανίας.

«Είναι μια φρικτή προσέγγιση. Τα βαρύτερα όπλα φέρνουν και μεγαλύτερες καταστροφές. Είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι οι χειρότερες, με περισσότερο θάνατο και καταστροφή, με τους Ρώσους να συνεχίζουν τις επιθέσεις», ήταν η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε επίσης:

Live Blog: Σε εξέλιξη η επιχείρηση «Νόστος 4» από την Οδησσό για την απομάκρυνση Ελλήνων

Η viral ερώτηση του πολέμου: «Γιατί δεν βομβαρδίζουν οι Ουκρανοί το ρωσικό κονβόι έξω απο το Κίεβο;»

Όταν ο Τραμπ απειλούσε τον Πούτιν: «Θα βομβαρδίσω τη Μόσχα αν μπεις στην Ουκρανία»

Σχετικές ειδήσεις