Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι η «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» και γιατί είναι αιτία πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι ζητά επιτακτικά να κηρυχθεί ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας ως «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», ΝΑΤΟ και ΗΠΑ δεν το συζητούν καν ενώ η Ρωσία είναι με το... δάχτυλο στη σκανδάλη!
Γιατί θα φέρει παγκόσμια σύρραξη;
AP IMAGES
2'

Είναι ένα από τα κύρια αιτήματα του Βολόντιμιρ Ζελένσκι, το οποίο ωστόσο απορρίπτεται από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Είναι ωστόσο, ίσως η σταγόνα που αναμένει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να κηρύξει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο λόγος για το «no-fly zone» ή αλλιώς «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» και αναφέρεται σε κάθε περιοχή εναερίου χώρου όπου έχει προβλεφθεί απαγόρευση πτήσης για συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Όταν δεν υπάρχει πόλεμος ισχύει για συγκεκριμένες περιοχές, όπως προεδρικές η βασιλικές κατοικίες ή ακόμη και τον χώρο πάνω από μεγάλα αθλητικά γεγονότα ή διαδηλώσεις με μεγάλο αριθμό συγκεντρωμένων.

Η έννοιά ωστόσο, αλλάζει εν καιρώ πολέμου καθώς μία «no-fly zone» σχεδιάζεται και τίθεται σε ισχύ προκειμένου να απαγορεύσει αεροσκάφη από το να εισέλθουν σε απαγορευμένο εναέριο χώρο ώστε να αποτραπούν επιθέσεις ή κατασκοπευτικές πτήσεις, προληπτικά χτυπήματα εναντίον αμυντικών συστημάτων.

Μία no-fly zone πάνω από την Ουκρανία θα σήμαινε ότι στρατιωτικές δυνάμεις, δηλαδή νατοϊκές, θα εμπλέκονταν άμεσα με οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος θα εντοπιζόταν στον ουρανό της Ουκρανίας και αν χρειαστεί να το καταρρίψουν.

Πιθανή εμπλοκή δυνάμεων του ΝΑΤΟ με ρωσικά αεροσκάφη θα πυροδοτήσει κίνδυνο ραγδαίας κλιμάκωσης και φυσικά θα φέρει παγκόσμια σύρραξη. Πριν λίγες ημέρες και οι ΗΠΑ είχαν απορρίψει το αίτημα Ζελένσκι για «no-fly zones» πάνω από την Ουκρανία.

Πότε έχουν εφαρμοστεί οι «no-fly zones»

Μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, ΗΠΑ και σύμμαχοι εφάρμοσαν δύο no-fly zones στο Ιράκ ώστε να αποτραπούν επιθέσεις κατά θρησκευτικών ομάδων.

Το 1992 στις βαλκανικές συγκρούσεις μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τα Ηνωμένα Εθνη πέρασαν ψήφισμα που απαγόρευσε τις πτήσεις χωρίς άδεια πάνω από τον εναέριο χώρο της Βοσνίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε επίσης μία no-fly zone το 2011 ως τμήμα της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη.

Οι επιβληθείσες ζώνες σε Βοσνία και Λιβύη είχαν περιφρουρηθεί από νατοϊκές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μήνυμα Ζελένσκι στο Ντονμπάς - «Παλέψτε για την ελευθερία σας»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο εφιάλτης των πυρηνικών επιστρέφει - Δείτε το Infographic του Νewsbomb.gr

Ουκρανία: Οι δυνάμεις της Ρωσίας σκοπεύουν να καταλάβουν υδροηλεκτρικό φράγμα