Πόλεμος στην Ουκρανία: Η δραματική εκκένωση του Ιρπίν σε έξι συγκλονιστικά καρέ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε στο Ιρπίν, έξω απο το Κίεβο. Το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων άφησε πίσω εικόνες απόλυτης καταστροφής και ένα πλήθος που εγκαταλείπει την πατρίδα του για το άγνωστο
Η φρίκη του πολέμου σε μία φωτογραφία
A.P
2'

Χρειάστηκε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα για να «φθάσει» ο πόλεμος στο Iρπίν, μετατρέποντας αυτό που ήταν κάποτε ένα γοητευτικό προάστιο βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας σε ένα απόκοσμο μέρος με ραγισμένα παράθυρα, κατεστραμμένους δρόμους και σπίτια, σκοτάδι, θλίψη και τρόμο.

Φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την τρέλα του πολέμου κάνουν το γύρο του κόσμου. Ένας Ουκρανός στρατιώτης μεταφέρει ένα μωρό σε ασφαλές μέρος εν μέσω της ρωσικής εισβολής που έχει μετατρέψει τις πόλεις σε ερείπια.

Ο φωτογράφος Timothy Fadek επιβεβαίωσε στο Twitter ότι το μωρό ήταν ζωντανό, προσθέτοντας: «Οι γονείς είναι πίσω του ακόμα περνώντας τη γέφυρα, κουβάλησε το μωρό επειδή οι γονείς είχαν επίσης τσάντες για να μεταφέρουν».

Οι σπαραξικάρδιες εικόνες από το Ιρπίν που βρίσκεται στα περίχωρα της πολιορκημένης πρωτεύουσας, επιβεβαίωσαν τεράστιες ζημιές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αμάχων, με σωρούς ερειπίων, μέταλλα και καμένα αυτοκίνητα. Οι άμαχοι όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της Ουκρανίας πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.

Σε μία από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες από αυτή τη διαδικασία είναι ίσως αυτή που κατέγραψε το Associated Press. Σε αυτή τη φωτογραφία, πολίτες είναι συγκεντρωμένοι κάτω από μία κατεστραμμένη γέφυρα. Και αναζητούν τρόπο διαφυγής.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, τα τελευταία λεπτά πριν αναχωρήσει το τρένο από την περιοχή επικράτησε το απόλυτο χάος: Μια μάζα ανθρώπων έσπρωχνε προς τις πόρτες καθώς ένστολοι άντρες που κουβαλούσαν πολυβόλα ούρλιαζαν σε αργοκίνητους παππούδες, κορίτσια με δακρυσμένα μάτια και παιδιά που αγκομαχούσαν πάνω στην πλατφόρμα.

Δεν επιτρεπόταν κανένας άνδρας. Κάποιος κατάφερε να γλιστρήσει δίπλα από τους φρουρούς , αλλά μια ομάδα στρατιωτών έπεσε πάνω του. Τον κυνήγησαν, σήκωσαν τα τουφέκια στον σκύλο του και τον έσπρωξαν στις ράγες. Ένας στρατιώτης άρπαξε το τηλέφωνο ενός περαστικού που μαγνητοσκοπούσε τον καβγά, το έσπασε στο έδαφος και μετά το πάτησε δύο φορές.

Εικόνες απο το ισοπεδωμένο ΙρπίνΑ.Ρ

Τελικά, αργά, το τρένο άρχισε να κινείται προς το Κίεβο. Μια γυναίκα κόλλησε το πρόσωπό της στο παράθυρο της άμαξας, κλαίγοντας και χαιρετώντας κάποιον στην πλατφόρμα. Αφού έφυγε το τρένο, όσοι έμειναν ακίνητοι για μια στιγμή, μετά περπάτησαν πίσω στο δρόμο σιωπηλοί.

Την προηγούμενη μέρα, Ουκρανοί και Ρώσοι αντιπρόσωποι είχαν διαπραγματευτεί μια συμφωνία για τη δημιουργία των αποκαλούμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, επιτρέποντας τη διέλευση σε ασφαλές μέρος σε όσους βρέθηκαν στη μέση των μαχών. Αλλά οι αρχές δεν περίμεναν τέτοια σχέδια και είχαν ήδη πει στους πολίτες να εκκενώσουν.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ο Τζόνσον θα παρουσιάσει σχέδιο δράσης 6 σημείων για να αποτύχει η ρωσική εισβολή