Πόλεμος Ουκρανία: Γιατί είναι καλύτερες από ποτέ οι σχέσεις των Τούρκων με τις ΗΠΑ

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας όχι μόνο δεν περνάνε κάποια κρίση, αλλά μάλλον είναι στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Αυτό φανερώνει και το δελτίο τύπου του State Department για την συνάντηση και την αγαστή συνεργασία που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Wendy Sherman με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Sedat Onal.
2'

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει διπλό και βρώμικο ρόλο όπως έχουμε επισημάνει με σχετική αρθρογραφία από το Newsbomb.gr, οι Αμερικανοί όχι μόνο δεν έχουν βάλει στο περιθώριο την Τουρκία, αλλά αντίθετα συνεργάζονται άψογα και θεωρούν την Τουρκία αξιόπιστο συνομιλητή τους στην κρίση με την Ουκρανία. Κι όλα αυτά την ώρα που - όπως έχουμε σημειώσει – ο Ερντογάν αρνείται να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι εν Ελλάδι διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι με τη στάση του αυτή ο Ταγίπ Ερντογάν θα μπει στο περιθώριο των εξελίξεων και θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών.

Για όσους κάνουν ότι δεν ξέρουν ή έστω ότι δεν καταλαβαίνουν, εχθές η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έλαβε εντολή να μεταβεί εκτάκτως στην Τουρκία και να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας τον κ. Ονάλ και με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Ερντογάν τον Ιμπραήμ Καλίν. Είναι αξιοσημείωτο ότι η κυρία Σέλμαν δεν είδε τον Τσαβούσογλου και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού όλα δείχνουν ότι στη θέση του Μεβλούτ θα πάει αργά ή γρήγορα ο Καλίν.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τους Τούρκους όχι μόνο δεν έχουν διαταραχθεί, αλλά μάλλον έχουν αναβαθμιστεί λόγω του πολέμου παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν καθόλου θεωρούνται δεδομένοι για τις ΗΠΑ. Ο κ. Καλίν παρέθεσε και γεύμα στην Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ και το State Department φρόντισε να εκδώσει και σχετική ανακοίνωση για να δείξει πόσο καλές είναι οι σχέσεις των δυο χωρών.

Γράφει λοιπόν η ανακοίνωση του State Department:

«Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Wendy Sherman συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Sedat Onal για να συζητήσουν την προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Αναπληρώτρια υπουργός κυρία Σέρμαν ευχαρίστησε την Τουρκία για την ισχυρή και φωνητική υποστήριξή της στην υπεράσπιση της Ουκρανίας και εξέφρασε την εκτίμηση για την αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων και των Συμμάχων του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Η κυρία Σέρμαν υπογράμμισε επίσης τη σημασία του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ – Τουρκίας, ο οποίος θα εμβαθύνει και θα διευρύνει την ήδη ισχυρή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας».

Yπάρχει κάποιος που δεν καταλαβαίνει τα περί εμβάθυνσης της ήδη ισχυρής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας;

Διαβάστε επίσης:

Το Newsbomb.gr στην Ουκρανία: Πώς οι κάτοικοι της πόλης Λβιβ σώζουν τα αγάλματα