Ρωσία: Οι χώρες που προσφέρουν αεροδρόμια στην Ουκρανία θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται στον πόλεμο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα αεροδρόμιά της στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εισέλθει στη σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Η Μόσχα προειδοποιεί ότι οι χώρες που προσφέρουν αεροδρόμια στην Ουκρανία θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται στον πόλεμο.
AP
3'

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο ότι αποτρέπει τις απομακρύνσεις αμάχων από τη Μαριούπολη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι απέτρεψαν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πούτιν "επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο συνεχίζει να μην σέβεται τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα", προσθέτοντας ότι "Ουκρανοί εθνικιστές εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων" το Σάββατο από την Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, μιας κοντινής πόλης, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Το Σάββατο, η Μόσχα και το Κίεβο ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να επιτραπεί η εκκένωση αυτών των δύο πόλεων που περικυκλώνονται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, πριν αλληλοκατηγορηθούν ότι παραβίασαν τη συμφωνία.

Στη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις που είναι παρούσες σε αυτές τις δύο πόλεις ότι «χρησιμοποίησαν την παύση στις εχθροπραξίες για να ενισχύσουν τις ικανότητές τους».

Μια νέα προσπάθεια σήμερα για απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη, μια πόλη που ζούν 450.000 κατοίκους, «διεκόπη», ανακοίνωσε η ΔΕΕΣ.

Το άλλο μεγάλο ερώτημα που συζήτησαν Μακρόν και Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν η διεθνής ανησυχία για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, μετά από μάχες τις τελευταίες ημέρες κοντά στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ και του Ζαπορίγιε, όπου ξέσπασε φωτιά.

Ο Πούτιν κατηγόρησε «εξτρεμιστές Ουκρανούς» και «δολιοφθορείς» ότι βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια στο Ζαπορίγιε, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες να κατηγορηθεί η Ρωσία αποτελούν μέρος μιας κυνικής προπαγάνδας».

Μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αμάχους για την ασφαλή απομάκρυνση τους δεν μπόρεσε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας Μαριούπολη σήμερα, επειδή οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βγάζεις έξω ανθρώπους κάτω από τέτοιες συνθήκες», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε από την πλευρά της πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης «διεκόπη». «Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ουκρανία: Ο Δένδιας επιβεβαιώνει το χτύπημα στο προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη

Το Κίεβο ετοιμάζεται να αμυνθεί: Σκάψιμο χαρακωμάτων και στήσιμο οδοφραγμάτων