Ουκρανία: Στο στόχαστρο το «μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας» - Αρχίζει η πολιορκία της Οδησσού

Γιατί οι Ρώσοι θέλουν να χτυπήσουν και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Ελληνισμού - Τι επιδιώκουν, πότε ενδέχεται να εξαπολύσουν μια μαζική επίθεση κατά του μεγάλου λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας. 
3'

Δώδεκα ημέρες πολέμου, δώδεκα ημέρες βομβαρδισμών, σφοδρών μαχών, συγκρούσεων εντός και εκτός πόλεων, δώδεκα μέρες πόνου, σπαραγμού, ξεριζωμού και προσφυγιάς.

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να κινεί μεθοδικά τον «κόκκινο» στρατό χτυπώντας ουσιαστικά όλη την Ουκρανία, από βορρά, νότο και ανατολή και έχοντας αφήσει μία μόνη διέξοδο, από τα δυτικά.

Η πολιορκία του Κιέβου συνεχίζεται, με το ρωσικό πυροβολικό να πλήττει στρατηγικού στόχους εντός της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ από αέρος οι βομβαρδισμοί είναι σφοδροί και προκαλούν τρόμο σε όσους παραμένουν εντός των τειχών του Κιέβου. Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους, προσπαθούν να αντισταθούν δημιουργώντας οχυρωματικά έργα, προετοιμαζόμενοι για ενδεχόμενη μεταφορά των μαχών εντός του αστικού ιστού. Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό θα είναι η τελευταία κίνηση του «τσάρου» και των στρατηγών του, αφού γνωρίζει καλά πως ο «κλεφτοπόλεμος» εντός μιας πόλης μπορεί να προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε έναν οργανωμένο στρατό.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας (1,4 εκατ. κάτοικοι), που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τους Δυτικούς παρατηρητές, παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς. Το Ιρπίν χτυπήθηκε επίσης την Κυριακή προκαλώντας μεγάλες απώλειες για τους Ουκρανούς, ενώ μάχες μαίνονται και στα ανατολικά, στα φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αλλά και στην πόλη Σούμι.

Το άλλο μεγάλο μέτωπο του πολέμου είναι στη Μαριούπολη, όπου οι Ρώσοι είναι μια ανάσα από την πλήρη κατάληψη του μεγάλου λιμανιού της Αζοφικής, καίριας στρατηγικής σημασίας για την εξέλιξη του πολέμου. Οι Ρώσοι φαίνεται πως επιδιώκουν την απόλυτη αποκοπή των Ουκρανών προς οποιαδήποτε θαλάσσια διέξοδο, με τις κινήσεις του να δείχνουν ξεκάθαρα ότι επόμενος μεγάλος στόχος είναι το μεγάλο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και σπουδαίος εμπορικός κόμβος, η Οδησσός.

Η αγωνία για το «μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας» - όπως αποκαλείται η Οδησσός – κορυφώνεται, με τα ρωσικά στρατεύματα να προωθούνται τις τελευταίες ώρες στην πόλη Νικολάγιεφ, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Οδυσσό, έχοντας ήδη ξεκινήσει τους βομβαρδισμούς.

Οι επόμενες ώρες χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως κρίσιμες, με αναλυτές να εκτιμούν πως οι Ρώσοι ενδέχεται να επιχειρήσουν ακόμα και σήμερα μιας μεγάλης κλίμακας επίθεση στην ιστορική ελληνική αποικία του 19ου αιώνα και τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας.

Με την κατάσταση να γίνεται πλέον ασφυκτική στην Μαριούπολη και να θεωρείται ακόμα και θέμα ωρών η πτώση της, οι Ρώσοι βάζουν πλέον στο στόχαστρο το επόμενο μεγάλο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Με τον τρόπο αυτό κλείνει και η τελευταία διέξοδος της Ουκρανίας στη θάλασσα, με τη χώρα να μετατρέπεται σε ηπειρωτικό κράτος, περίκλειστο και χωρίς καμία πρόσβαση στη θάλασσα και το θαλάσσιο εμπόριο. Αυτό θα επιφέρει τραγικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, ενώ το ηπειρωτικό τμήμα θα είναι απομονωμένο και ουσιαστικά κυκλωμένο από τις κτήσεις των Ρώσων οι οποίοι φαίνεται πως στοχεύουν στην ενοποίηση της παράκτιας ζώνης με την Κριμαία.

Έτσι, η χερσαία ένωση της Κριμαίας με τη ρωσική ενδοχώρα και ο έλεγχος της Αζοφικής θάλασσας θα είναι γεγονός, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να έχει τον απόλυτο έλεγχο και κυριαρχία ολόκληρης της περιοχής.

Θυμίζουμε πως η Οδησσός, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Ελληνισμού, όπου ζουν χιλιάδες Έλληνες, ενώ εκεί βρίσκεται και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας.