Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια την Πέμπτη

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας θα συναντηθούν σε φόρουμ στην Αττάλεια 
Κουλέμπα, Λαβρόφ
AP
2'

Την Πέμπτη στην Αττάλεια θα συναντηθούν οι ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Ρωσίας!

Συγκεκριμένα, ο Μεβλέτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι στις 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας Λαβρόφ και Κουλέμπα σε φόρουμ στην Αττάλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο ανέπτυξε τα κρίσιμα θέματα που είχαν απασχολήσει νωρίτερα τις συνομιλίες του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η συνάντηση θα είναι σε τριμερή μορφή. Θα συμμετάσχω και εγώ», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Σε εξέλιξη είναι από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τέσσερις πόλεις της Ουκρανίας καθώς βρισκόμαστε στην 12η ημέρα του πολέμου με την Ρωσία να υποστηρίζει ότι έχει ανοίξει έξι «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και την Ουκρανία να την κατηγορεί για ανηθικότητα και να απορρίπτει τις λύσεις που προτάθηκαν.

Σημεία προστριβής αυτή τη φορά είναι αφενός το γεγονός ότι την ώρα που οι Ρώσοι ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός για να ανοίξουν οι έξι διάδρομοι απομάκρυνσης αμάχων, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε άλλες περιοχές, και αφετέρου ότι οι περισσότεροι από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους οδηγούν σε Ρωσία και Λευκορωσία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του RIA Novosti μόνο για δύο από τις τέσσερις πόλεις για τις οποίες υπάρχει διαδικασία εκκένωσης – τη Μαριούπολη και τη Σούμι – οι διαδρομές οδηγούν σε άλλες πόλεις στην Ουκρανία. Από τις άλλες δύο, το Κίεβο και το Χάρκοβο, οι άμαχοι που θα φύγουν θα κατευθυνθούν είτε στη Ρωσία είτε στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με το RIA Novosti οι διαδρομές έχουν ως εξής:

  • Μαριούπολη - Διαδρομή 1: Novoazovsk, Taganrog, Rostov-on Don (Ρωσία) και μετά μεταφορά σε κάποιο προσωρινό κέντρο παραμονής είτε με αεροπλάνο, είτε με αυτοκίνητο, είτε με τρένο
  • Μαριούπολη – Διαδρομή 2: Portivske, Mangush, Respublika, Rosivka, Bilmak, Polohi, Orekhiv, Zaporizhzhya (Ουκρανία)
  • Χάρκοβο: Nekhoteyevka, Belgorod (Ρωσία)
  • Σούμι – Διαδρομή 1: Sudzha, Belgorod (Ρωσία)
  • Σούμι – Διαδρομή 2: Sumy, Golubivka, Romny, Lokhvitsya, Lubny, Poltava (Ουκρανία)
  • Κίεβο: Hostomel, Rakivka, Sosnovka, Ivankiv, Orane, Chernobyl, Gden', Gomel (Λευκορωσία) και από εκεί με αεροπλάνο στη Ρωσία

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η επιχείρηση θα διεξάγεται υπό την συνεχή επίβλεψή του με τη χρήση και με drone.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «μαύρη λίστα» της Ρωσίας – Και η Ελλάδα ανάμεσα στις εχθρικές χώρες