Πόλεμος στην Ουκρανία: Διχογνωμία για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον πρέπει να αναζητηθούν άλλες πηγές ενέργειας από την Ευρώπη, την ώρα που ο Όλαφ Σολτς δηλώνει ότι στην παρούσα φάση μόνο οι εισαγωγές από τη Ρωσία διασφαλίζουν επάρκεια. Σχέδιο για ενεργειακή απεξάρτηση και «ασπίδα» για τους καταλανωτές από την Κομισιόν.
Μέγα θέμα για την Ευρώπη η επάρκεια ενέργειας.
AP Photo/File
5'

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που δημιουργεί για την Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι αυτό της ενεργειακής επάρκειας. Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους σε θέματα ενέργειας, με τις κυρώσεις που επιβάλλονται και το «ψυχροπολεμικό» κλίμα που διαμορφώνεται να έχουν εκτινάξει ήδη τις τιμές. Σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον είναι επιτακτική ανάγκη να αναζητήσει άλλους ενεργειακούς πόρους η Ευρώπη, την ώρα που ο Όλαφ Σολτς δηλώνει ότι μόνο οι εισαγωγές από τη Μόσχα διασφαλίζουν την επάρκεια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, αλλά ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Ερωτηθείς εάν θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία».

«Μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο... αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση... και ότι επιταχύνουμε αυτή την κίνηση και νομίζω ότι αυτό θα δείτε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα είπε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθορίσει μια στρατηγική προμήθειας ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε επίπεδα υψηλά ετών.

«Θα χαράξω μια στρατηγική για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας τις επόμενες ημέρες», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Μπόρις Τζόνσον.

Σολτς: Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό

«Ουσιαστικής σημασίας» χαρακτήρισε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία», τόνισε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο». «Η Γερμανία, αλλά και οι εταίροι μας εντός και εκτός ΕΕ, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιριών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία», παραδέχθηκε.

Ο καγκελάριος καλωσόρισε πάντως όλες τις διεθνείς προσπάθειες για εκτεταμένες και στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. «Οι κυρώσεις κατά των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της κεντρικής τράπεζας και πάνω από 500 ατόμων μιλούν από μόνες τους. Όλα τα βήματά μας είναι σχεδιασμένα κατά τρόπο ώστε να πλήττουν σοβαρά τη Ρωσία και να είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της Handelsblatt, το 54% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διακοπής των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και αν αυτό έθετε σε κίνδυνο τη δική τους εφοδιαστική ασφάλεια. Αντιθέτως, το 36% απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σχετικά με την έκρηξη στις τιμές των καυσίμων, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κάποια ελάφρυνση για τους πολίτες. «Το κράτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος για τις εισαγωγές ενέργειας μακροπρόθεσμα, αλλά μπορεί ίσως στην καλύτερη περίπτωση να το μετριάσει προσωρινά και να το εξισορροπήσει κοινωνικά», σημείωσε ο κ. Λίντνερ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας ρύθμισης εντός του έτους.

Χθες στη Γερμανία οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης έφτασαν σε νέο ύψος-ρεκόρ, με την τιμή του πετρελαίου στο 1,984 ευρώ/λίτρο, πιο ψηλά και από την τιμή της βενζίνης Super E10, η οποία σκαρφάλωσε στο 1,965 ευρώ/λίτρο.

Σχέδιο για ενεργειακή απεξάρτηση και «ασπίδα» για τους καταλανωτές από την Κομισιόν

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να λάβει νέα μέτρα για την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς. Μάριο Ντράγκι και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχαν συνάντηση στις Βρυξέλλες, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να τονίζει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για να αποζημιωθούν ευάλωτοι καταναλωτές και επιχειρήσεις. Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι δεν υπάρχει απόφαση για ένα συγκεκριμένο μοντέλο αποζημιώσεων, ενώ από την πλευρά της η Ούρσουλα φον τερ Λάιεν υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας «ασπίδας προστασίας» για τους καταναλωτές και τις επιχειρήεις.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, οι προτάσεις που θα καταθέσει η Επιτροπή θα εστιάζουν σε τρία βασικά σημεία – κλειδιά:

  1. Διαφοροποίηση προμηθευτών φυσικού αερίου για να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία
  2. Προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα
  3. Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ