Ζελένσκι: Μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για τη συνέχεια της ζωής σε Κριμαία, Ντονμπάς, Λουγκάνσκ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμούς όσον αφορά την Κριμαία, το Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ άφησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο ABC το βράδυ της Δευτέρας.
«Μπορούμε να συμβιβαστούμε για το πώς θα συνεχίσει η ζωή στις περιοχές της Κριμαίας του Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι προσθέτοντας ότι «μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος, όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές».
«Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιχές που θέλουν να είναι τμήμα της Ουκρανίας. Ποιος θέλει να τους αποδεχθεί στην Ουκρανία; Επομένς το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε, ωστόσο, να υπάρξουν «δικλείδες ασφαλείας» προσθέτοντας ότι «είμαι έτοιμος για διάλογο, δεν είμαστε έτοιμοι για συνθηκολόγηση». Συμπλήρωσε, δε, ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο πρόεδρος Πούτιν να ξεκινήσει το διάλογο αντί να ζει στην "επικοινωνιακή του φούσκα"»
Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε ότι «η συμμαχία δεν είναι έτοιμη να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος που παρακαλεί και δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».
Υπενθυμιζεται ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ αλλά και η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους είναι οι δύο από τους τέσσερις όρους που ονομάτισε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προκειμένου να σταματήσει άμεσα η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Οι άλλοι δύο όροι, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, είναι η Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση αλλά και να αλλάξει το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει την ουδετερότητα. Ειδικά για το θέμα της ουδετερότητας ο κ. Πεσκόφ εξήγησε ότι «θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Αυτό είναι δυνατό μόνο με αλλαγές στο Σύνταγμα».
Οι δηλώσεις Ζελένσκι έγιναν λίγο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία τη Δευτέρα στη Λευκορωσία μετά τις οποίες επιβεβαιώθηκαν οι χαμηλές καθώς όπως ειπε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Μικάιλο Ποντολιάκ, υπήρξαν μικρά θετικά βήματα τα οποία αφορούσαν, όμως, μόνο το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Ανοιχτοί οι διάδρομοι για τους αμάχους, η Ουκρανία τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες